7 vinkkiä täydelliseen all inclusive -lomaan: Pienet, trooppiset saaret ovat nappivalintoja

Haaveiletko täydellisestä all inclusive -lomasta? Näillä vinkeillä se onnistuu!

All inclusive -lomalla ei ole pakko vain löhötä – mutta on sekin sallittua.

26.2.2017 10:23

All Inclusive -lomailu on parhaimmillaan kohtuuhintaista, helppoa ja rentouttavaa luksuslomailua. Mutta siinäkin on ihan omat niksinsä.

1. Älä sokaistu sanoista ”all inclusive” – selvitä, mitä se oikeasti tarkoittaa

All Inclusive -hotelleja ja -matkoja mainostetaan sillä, että kaikki kuuluu automaattisesti hintaan, mutta se ei pidä paikkaansa. Paketti ei koskaan sisällä kaikkea. Mitä siihen kuuluu, on täysin hotellikohtaista.

Joskus all inclusive tarkoittaa pelkkää täysihoitoa, eli kolmea ateriaa. Yleensä siihen sisältyvät myös välipalat, paikalliset juomat sekä osa hotellin aktiviteeteista ja muista palveluista.

Hotelleissa voi olla monenlaista ilmaisvirikettä allasjumpista bingoon.

Jos haluat tietää tarkalleen, mistä maksat ja mitä saat, ota selvää ainakin aterioista: onko ne syötävä aina yhdessä ja samassa buffet-ravintolassa? Vai sisältyvätkö hintaan myös à la carte -vaihtoehdot, ja millä ehdoilla; saako niissä ruokailla vain kahdesti viikossa tai vaatiiko pöytävarauksen teko tunnin jonottamista joka aamu? Tarkoitetaanko paikallisilla juomilla vettä, limsaa ja rommia, vai laajempaa sortimenttia? Ulkomailta tuoduista oluista, viineistä ja muista alkoholijuomista pitää yleensä maksaa.

Mitä ovat ilmaiset vesiurheiluvälineet – snorkkelinmaskeja ja polkuveneitä, vai jotain muutakin? Ainakin moottoroidut vesiurheiluvälineet ja sukellus maksavat monesti ekstraa. Miltei aina lisämaksullisia ovat myös retket, pikkulasten hoito ja huonepalvelu sekä spa – yllättävän usein jopa wi-fi. Jos haluat shoppailla, se saattaa koitua yllättävän kalliiksi: lähettyvillä ei ehkä ole muuta kuin hotellin putiikki tai pelkästään turisteille tarkoitettu kauppakeskus.

2. Valitse kohde, jossa haluat olla nimenomaan hotellissa

Ihan minne tahansa ei all inclusive -lomalle välttämättä kannata mennä. Joissakin paikoissa, kuten monissa Kaakkois-Aasian maissa, se voi olla silkkaa rahanhukkaa; hyviä ja halpoja ravintoloitahan on joka nurkalla. Valitse kohde, jossa on kallista. Kohde, jossa on vähän tai ei lainkaan hotellin ulkopuolisia ravintoloita ja palveluita – sekä ylipäätään mahdollisimman vähän näkemistä ja tekemistä. All inclusive -loman päätarkoitushan on nauttia nimenomaan hotellista ja sen puitteista merenrantoineen tai muine ympäristöineen. Esimerkiksi monet pienet, trooppiset saaret ovat nappivalintoja.

3. Panosta tasokkaampaan hotelliin kuin tavallisesti

Koska all inclusive -loman pääjuoni on se, että hotellin alueella vietetään todella paljon aikaa, mahdollisesti koko loma, panosta hotelliin. Se voi olla kohdettakin tärkeämpi. Jos voit, valitse tasoltaan parempi hotelli kuin tavallisesti, jopa reippaastikin parempi. Jos haluat viiden tähden elämyksen, älä mene kolmen tähden hotelliin.

Ei-moottoroidut vesiurheiluvälineet sisältyvät monessa hotellissa paketin hintaan.

Vaatimattomissa all inclusive -hotelleissa saatetaan säästää vähän kaikesta: ruoan ja juoman laadusta ja monipuolisuudesta sekä aurinkotuolien määrästä. Niissä on luultavasti yksi ravintola ja uima-allas, jonka ympäristöön keskittyy koko päivän ohjelma – vesijumppa, salsan alkeet ja bingo, joten jo pelkkä rauhaisa kirjanlueskelu voi olla haastavaa.

Tasokkaat ja palveluiltaan monipuoliset hotellialueet voivat puolestaan olla niin suuria ja mukavia, ettei niistä todella halua poistua. On omaa hiekkarantaa, useita ravintoloita ja allasalueita eri tarpeisiin, paljon harrastusmahdollisuuksia ja tilaakin niin paljon, ettei tungosta ole missään.

Valitse hotelli, joka on suunnattu vain all inclusive -vieraille – palvelun taso on yleensä parempi. Jos hotellissa majoittuu muitakin vieraita, heille saatetaan varata paremmat huoneet ja ruoat.

4. Jos jätät juomarahaa, tee se heti alussa

Juomarahojen antaminen henkilökunnalle on vapaaehtoista, mutta usein odotettua. Jos annat tippejä, tee se heti alussa tai säännöllisesti joka päivä – konkaritkin tekevät niin, ja saavat sen vuoksi ravintolassa paremman pöydän, nopeampaa palvelua, ylimääräisiä juomia minibaariin ja kukkia tai hedelmiä huoneeseen.

5. Perehdy hotellin tapoihin ja oikeuksiisi

Ennen kuin viskaat aivot narikkaan, selvitä ainakin se, miten ja milloin à la carte -ravintoloihin tehdään pöytävaraus. Tee varaus heti, kun se on mahdollista, sillä pöydät täyttyvät monesti hujauksessa – jopa päiviä etukäteen.

Muista myös, että kaikkea ei välttämättä kerrota, ellet osaa kysyä. Baarissa drinkit saatetaan sekoittaa halvasta rommista ja ginistä, vaikka parempiakin laatuja olisi maksutta saatavilla. Monesta hotellista järjestyvät pyytäessäsi myös eväät, jos tiedät olevasi retkellä lounasaikaan.

6. Uskalla nauttia

All Inclusive -loma on ensi sijassa lomailua, ei matkailua. On hyvä huomata, että hotellit saattavat olla kaukana kaikesta, syrjässä paikalliselämästä ja -kulttuurista sekä nähtävyyksistä. Vaikka muita ravintoloita olisikin, niihin on iso kynnys mennä: miksi maksaisi ruoasta kahteen kertaan. Tämän vuoksi all inclusivet eivät monesti juuri hyödytä paikallisia pienyrittäjiä, vaan rahat menevät lähinnä matkatoimistoille ja kansainvälisille hotelliketjuille.

All inclusive on erityisen houkutteleva vaihtoehto lapsiperheille.

Jos tuntuu, että tämä häiritsee, harkitse all inclusivea kahdesti. Tai valitse kohde ja hotelli erityisen huolella. Mutta älä murehdi asiasta enää paikan päällä – vaan nauti.

All Inclusive -loma on parhaimmillaan kohtuuhintainen, helppo ja rentouttava luksusloma. Se on luksusta jo siksikin, ettei tarvitse raahata lapsia, tai itseään, yhtään mihinkään. Saa syödä aamiaista vaikka kolme kertaa saman aamun aikana. Ja saa tilata kolmen ruokalajin illallisen tai drinkit listalta, jossa ei ole hintoja.

7. Tee toisin

All inclusiven ei ole pakko olla ranta- eikä uima-allasloma. Se voi olla myös risteily, lasketteluloma Alpeilla tai luksusjoogaretriitti Espanjassa. Tai se voi olla vaikka luontoloma Chilessä, jossa hintaan kuuluvat paikallisoppaiden vetämät retket pienellä porukalla, ja jossa tarkoitus on nimenomaan viettää paljon aikaa hotellin ulkopuolella, luontoon ja ympäristöön tutustuen.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia.Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?