Vaihda kotia ja 4 muuta tapaa lomailla kuin paikallinen - Matkat - Ilta-Sanomat

Vaihda kotia ja 4 muuta tapaa lomailla kuin paikallinen

Aitous on matkailun ajankohtaisin trendi.

Aitoutta etsitään nyt lomilta hanakammin kuin aikaisemmin. Jakamistalouden suosion kasvu on tuonut lisää mahdollisuuksia matkailijoille.

22.2.2017 10:49

Paikalliseen tyyliin reissaaminen on aina kiinnostanut matkailijoita. Milloin on reissattu Interrail-lipulla, milloin on haluttu lähteä sinne, minne suuret turistilaumat eivät ole vielä löytäneet.

Aitoutta etsitään kuitenkin nyt hanakammin kuin koskaan aikaisemmin. Siinä missä aitous viehättää niin tv-ohjelmissa kuin ruoassakin, myös matkailussa aitoudesta on tulossa megatrendi. Jakamistalouden lisääntyminen on tuonut paikalliseen tyyliin reissaamisen joka matkailijan ulottuville.

Keräsimme yhteen viisi vinkkiä aidompaan lomaan. Asiantuntijoina toimivat vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija ja matkabloggaaja Inna-Pirjetta Lahti sekä Lomalinjan myyntijohtaja Sari Mäkinen.

1. Syö paikallisten kanssa

Ruoka on matkailun suurtrendi, ja aitoja elämyksiä etsivät hakeutuvat tietenkin myös syömään paikalliseen tapaan. Paikallisten suosimien ravintoloiden lisäksi matkailija voi hakeutua nauttimaan ruoasta ulkomaisten kotikokkien luokse. Kokkaajia ja matkailijoita yhdistävät muun muassa eatwith.com ja bookalocal.com.

Kotikokkeja ja matkailijoita yhdistävät erilaiset nettisivustot.

2. Vuokraa ihan oikea koti

Suursuosion saavuttanut Airbnb on monille tuttu tapa majoittua lomakohteessa paikalliseen tapaan. Astetta aidompaa tunnelmaa löytyy sohvasurffaamalla tai kotia vaihtamalla.

– Sohvasurffauksessa mennään jonkun kotiin, kun hän on itsekin kotona ja kodinvaihtajat vaihtavat koteja päittäin loman ajaksi, selventää vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija ja matkabloggaaja Inna-Pirjetta Lahti.

Itsekin kodin vuokrausta kokeillut Lahti kertoo kokeneensa täysin ainutlaatuisia hetkiä tätä kautta.

– Kun asunto sijaitsee vaikkapa koulun vieressä, naapurin kissa hyppää parvekkeelta jalkoihisi kiehnäämään ja aamuisin heräät vihannesauton tööttäyksiin, kokemus on todella hieno.

3. Lähde reissuun asiantuntijan matkassa

Lomalinjan myyntijohtaja Sari Mäkinen muistuttaa, että aitouskin on subjektiivinen kokemus. Joillekin aitous tarkoittaa luontomatkaa, toiselle sotahistoriallista matkaa Karjalan korpeen ja kolmannelle kohtaamisia toisten ihmisten kanssa.

Lomalinja järjestää matkoja, joissa mukana on jonkin alan asiantuntija. Reissuilla on esimerkiksi taiteen, liikunnan tai viihteen asiantuntijoita – kunkin lomakohteen mukaan.

Mäkisen mukaan suosituin asiantuntijamatka on Hurtigrutenin merimatka Norjassa. Reitti kulkee Norjan alkuperäistä laivareittiä, joka on kuljettanut vuodesta 1893 saakka rahtia, postia ja matkustajia. Mukana on alueen kuin omat taskunsa tunteva opas.

– Matka houkuttaa paitsi luontokokemuksen, myös turvallisuutensa takia. Maailmassa, jossa on selkeästi havaittavissa epävakautta, turvallisuushakuisuus nousee, Mäkinen muistuttaa.

4. Lähde lenkille

Paikallisen lenkkeilykaverin hankkiminen on maailmalla äärimmäisen suosittua. Myös Suomessa stopover-turisteille tarjotaan lenkkeilyseuraa lentojen välisille odotteluajoille.

Paikallisoppaan voi vuokrata netistä vaikka lenkkeilyavuksi.

Suomalaistoimija ParisRio tarjoaa eri kaupungeissa paikallisoppaan palveluita. Tiettyyn tuntihintaan mukaansa saa kaverin, joka vie vaikkapa saunailtaan tai kävelyretkelle – matkailijan toiveiden mukaan.

5. Hyppää bussiin

Myös matkustusmuodon valinnalla voi tuoda matkaan ripauksen paikallisia tapoja. Kokeile vaikkapa Rome2rio-sovellusta, joka kertoo yhdellä napin painalluksella, miten pisteestä a pisteeseen b pääsee eri kulkuneuvoilla. Sovellus kertoo myös arviot matkojen hinnoista ja vie matkailijan tarvittaessa varaussivulle saakka.

– Hyppäämällä turistibussin sijaan tavalliseen linja-autoon pääsee aitojen kokemusten äärelle. Yksi vaihtoehto on lähteä lenkille lähiympäristöön, jolloin takapihoille pääsee kurkkimaan ihan eri tavalla. Lataa kartta katseltavaksi offline-tilaan, Lahti vinkkaa.

Matkailussa kannattaa noudattaa myös yhtä perussäännöistä: mitä avoimempi ja uteliaampi itse on, sitä ainutlaatuisempien kokemusten äärelle pääsee.

– Kun ihmisiä pyytää kertomaan tarinansa, he haluavat yleensä aina kertoa ja kuulla myös sinun tarinasi, sanoo Lahti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?