Näin käyttäydyt Espanjassa kuin aito espanjalainen – ruokaa ei todellakaan sovi syödä milloin huvittaa

Kukapa meistä haluaisi matkalla toimia kuin turisti.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

19.2.2017 9:38

Paljon mieluumminhan sitä ainakin koettaa olla vähän niin kuin paikalliset. Siispä, kun seuraavan kerran matkustelet tai oleilet Espanjassa ja haluat sulautua vähän paremmin espanjalaisten joukkoon, toimi näin:

1. Pukeudu vuodenajan, älä sään mukaan

Granadan kaupungista voi katsella Sierra Nevadan lumihuippuisia vuoria, joissa talvella lasketellaan.

Vaikka Espanja on Suomesta katsottuna etelässä, ei siellä aina ole lämmintä ja aurinkoista. Sielläkin on talvi, ja osassa maata oikein koleakin talvi. Ja talvella käytetään toppatakkia. Siitä ei luovuta välttämättä vielä huhtikuussakaan, vaikka (britti-) turistit ovat tarjenneet jo pitkään shortseissaan ja varvastossuissaan. Paikallisilla on vaatetta yllään aina huomattavasti enemmän, kuin mitä lämpömittariin katsoessa voisi arvata. Hellevaatteet otetaan käyttöön, kun kesä alkaa: joka vuosi 21. kesäkuuta. Tarkka kellonaika ilmoitetaan sanomalehdissä ja television uutislähetyksissä.

2. Syö ateria-aikoina, älä silloin kun on nälkä

Suosituissa tapasbaareissa ja ravintoloissa on täyttä, koska kaikki syövät samaan aikaan.

Espanjassa ei todellakaan sovi syödä ruokaa, milloin vaan huvittaa. Ruokaa syödään virallisina ruoka-aikoina. Piste. Lounasta ei missään tapauksessa saa syödä ennen kello 13 – ravintolat eivät edes aukea ennen sitä, mutta aikaisempi lounas on ihan mahdoton ajatus kotioloissakin, eivätkä pikkulapset ole poikkeus. Illalla saa syödä klo 20 eteenpäin. Jos jokin ravintola tarjoaa ruokaa vaikkapa klo 12 tai 18, se on sitten puhtaasti turistiravintola. Niin ja mainittakoon myös, että viikonloppuisin tulee syödä reilusti myöhemmin kuin arkena.

3. Tee kaikki myöhään

Herää myöhään, syö myöhään ja aloita yöelämä vasta aamuyöstä. Tee kaikki asiat vähintään kaksi tuntia myöhemmin, kuin mitä tekisit Suomessa. Kun muu Eurooppa jo nukkuu, Espanjassa katsotaan televisiosta jalkapalloa. Muun myöhäisyyden lisäksi pitää olla myöhässä – ja aivan ehdottomasti silloin, jos mennään kyläilemään jonkun luo. Jos menet silloin, kun on kutsuttu, isännät eivät ole vielä edes pukeutuneet.

4. Älä syytä itseäsi

Espanjalaiset eivät myönnä tekevänsä virheitä, älä sinäkään. Aina löytyy joku tai jokin, minkä niskoille syyn voi vierittää: asiakas, myyjä, kolmas osapuoli, virheellinen laite, mahdottomat olosuhteet.

Jos suurkaupunkilainen myöhästyy tapaamisesta oikein luvattoman rutkasti, se ei ole koskaan sen suurkaupunkilaisen syy, vaan ruuhkaisen liikenteen tai parkkipaikkojen puutteen, johon ei ole voinut mitenkään ennalta varautua – ja selitys menee aina läpi.

5. Ole aina jotain mieltä

”Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa”. Unohda tuo – se on suomalainen periaate. Espanjassa vaikenemisella ei saa mitalia lainkaan. Espanjalaiset rakastavat puheenpälpätystä ja etenkin kiivastahtista väittelyä – siis sellaista ilmiriidan omaista mekastusta, jossa kaikki kailottavat yhteen ääneen, eikä kukaan kuule edes omaa ääntään. Tällaisessa mielipiteiden vaihdossa ei yhtään haittaa, vaikka ei asiasta mitään tietäisikään, pääasia on vain papattaa mahdollisimman painokkaasti ja vakuuttavan oloisesti.

6. Älä puhu, vaan huuda

Tämä koskee muutakin kuin väittelytilannetta. Espanjassa kukaan ei kuule sinua, jos puhut normaalisti, ei edes vieruskaverisi, vaikka olisitte kahdestaan jossain autiossa, hiljaisessa paikassa. Pitää uskaltaa käyttää ääntä, kun sellainen on annettu.

7. Kommentoi säätä

Vaikka sää olisi aivan samanlainen kuin eilen, toissa päivänä ja viime viikolla, sitä kommentoidaan. Lisäksi kommentointi aloitetaan siltä pohjalta, kuin sääilmiö olisi aivan ainutlaatuinen tai äärimmäinen; poikkeuksellisen kuuma, kylmä, tuulinen, aurinkoinen, pilvinen... Varsinkin viileyttä kuuluu liioitella reippaasti – sää ei ole koskaan kolea, vaan järjettömän jäätävä.

Toisaalta, jos sattuu niin, että säästä ei kerta kaikkiaan keksi mitään päiviteltävää, silloinkin se huomataan: Onpa ihana ilma!

8. Ota lapset mukaan baariin

Lapset otetaan mukaan kaikkialle.

Tai oikeastaan ota lapset mukaan ihan joka paikkaan, ja vanhemmat ja isovanhemmat myös. Espanjassa kaikki tapahtumat, juhlat, ravintolat ja kuppilat (yökerhoja lukuun ottamatta) on suunnattu perheille – ja perheisiin kuuluu Espanjassa paljon enemmän kuin ydinperhe.

9. Älä juo sangriaa

Sangriaa saatetaan juoda joissakin Etelä-Espanjan eli Andalusian seudun fiestoissa, mutta muuten sitä litkivät lähinnä vain turistit. Muu Espanja siemailee tinto de veranoa, eli kesäpunaviiniä; soodavedellä laimennettua kylmää punaviiniä, ja sitäkin vain kesällä, kuten nimikin vihjaa.

Viiniä taas juodaan ainoastaan silloin kun syödään. Jos siis istahdat baariin vain lasilliselle, valitse olut, tai vaikka limu tai kivennäisvesi, mutta ei viiniä, eikä sitä sangriaa – siis siinä tapauksessa, että tässäkin tapauksessa ihan varmasti haluat käyttäytyä kuten paikallinen.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?