Matkat

Britti Joel listaa: 10 asiaa, joilla ilahdutat suomalaista: ”Mutta älä vaan kutsu virtahevoksi”

Julkaistu: , Päivitetty:

Suosittua Very Finnish Problems -FB-sivustoa pyörittävä Joel Willans tietää vuosien Suomi-kokemuksella, millä hivellään suomalaisen itsetuntoa.
Kolmetoista vuotta Suomessa asunut ja paikallista elämänmenoa tarkkaillut britti Joel Willans listaa 10 asiaa, joilla ulkomaalainen saa suomalaisen iloiseksi. Hän kirjotti asiasta ensin Ink Tank -sivustolleen ja pidensi listaansa IS:n pyynnöstä.

101 Very Finnish Problems: The Foreigner's Guide to Surviving Finland -kirjaa työstävä sekä Very Finnish Problems -FB-sivustoa pyörittävä Willans saapui Suomeen sen tavallisen tarinan kautta: rakastuttuaan tulevaan vaimoonsa Annaan. Parilla on kaksi lasta Eliot ja Lotte.

1. Pyydä lisää löylyä

Suomalaiset rakastavat kuumuutta ja he odottavat, ettet sinä pidä siitä. Osoita heille, että he ovat väärässä ja oletkin ammattilaissaunoja ottamalla vastaan kaiken, mitä on tarjolla. Jos istut heidän saunassaan, nojaa seinään, hymyile, kehu pehmeää löylyä. Jos kuitenkin tämä käy liian ylivoimaiseksi ja olet pyörtymisen partaalla, muista käyttää toista - tai molempia - oikeaoppisista tekosyistä: joko sanot tarvitsevasi lisää löylyä tai sanot meneväsi pulahtamaan avantoon.2. Ahmi mämmiä

Mämmi on yksi maailman vähiten viehättävimmistä jälkiruuista. Onneksi sitä tarjoillaan vain kerran vuodessa pääsiäisenä. Kun saat eteesi mämmilautasen, yritä välttää katsomasta lilluvaa massaa ja tunge sitä vain suuhusi niin innokkaasti kuin mahdollista. Vältä yökötystä, taputtele vatsaasi, hymyile ja kehu, kuinka mahtavan monipuolisesti suomalaiset osaavat työstää ruista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Pilkkaa Ruotsia aina kun se on vaan mahdollista

Mistä tahansa oletkaan kotoisin, tämän pitäisi olla luonnollista. Jos ei, muista morkata Ruotsia aina kun suomalainen ottaa maan esiin. Voit esimerkiksi heittää keskustelussa ”Mitä muuta Ruotsi on tuonut maailmaan kuin Abban ja pornon?” - tai ”Jos he viettäisivät vähemmän aikaa aurinkotuolissa ja enemmän aikaa harjoitellen jääkiekkoa, heillä saattaisi olla mahdollisuus voittoon” -lauseet, jotka takaavat tien suomalaisen sydämeen.

4. Häikäise tietämykselläsi suomalaisista kansallissankareista

Suomi on pieni maa, mutta sillä on ikonisia supertähtiä, kuten Mannerheim, Simo Häyhä, Teemu Selänne ja Jari Litmanen. He toimivat aina. Lisää listaasi myös ensimmäinen naispresidentti Tarja Halonen, Muumien luoja Tove Jansson, ikoninen dj Darude ja vastikään arvostukseen noussut Saara Aalto. Jos et muista niitä, joulupukki on aina takuuvarma. Mutta älä koskaan sano häntä taruolennoksi.


5. ”Vau, sinä puhut loistavaa englantia!”

Suomalaiset puhuvat erittäin hyvää englantia, mitä ei uskoisi siitä, kuinka paljon he pyytelevät anteeksi kielitaitoaan. Murskaa tämä nöyryys kehumalla heitä. He ansaitsevat sen, ja sitä paitsi heidän englantinsa on kuitenkin miljoona kertaa parempaa kuin sinun suomen kielesi.

6. Kävele risteyksen yli vain vihreällä

Monia ihmisiä maailmalla hämmästyttää suomalaisten lähes pyhä suhtautuminen vihreisiin valoihin. Sitä voidaan seistä suojatieristeyksessä, ja vaikka yhtäkään autoa ei ole näkyvissä missään, kukaan ei ylitä katua ennen kuin valot vaihtuvat vihreiksi. Jos pysyttäydyt tässä samassa traditiossa, teet suomalaisen hyvin iloiseksi etkä jää auton alle.

7. Kävele portaat, kun hississä on muita ihmisiä

Monet suomalaiset haluavat pitää kiinni henkilökohtaisesta tilastaan ja välttämään small talkin puhumista kaikin keinoin. Näin on erityisesti talvella, kun ihmiset vaipuvat ikään kuin kävelevään talvihorrokseen. Pieneen hissiin joutuminen tuntemattoman kanssa on helvettiä tavalliselle suomalaiselle. Mene sen sijaan portaita, ja kuulet ilon huokauksen, kun hissi lipuu ohitsesi suomalaisen hymyillessä sisällä.


8. Yritä puhua suomea

Tämä pitäisi olla listasi kärjessä. Valitettavasti ainoa helppo tapa puhua suomea, on sanoa hei ja moi moi. Kun etenet siitä pidemmälle, vastassa on migreeniherkkää materiaalia. Siitä huolimatta yritä silti ja saat hyväksytyn nyökkäyksen ja sen jälkeen useimmiten vastauksen täydellisellä englannilla.

9. Ihastele Muumia

Muumi on yksi Suomen ikonisimmista hahmoista. Se on suuri juttu Japanissa, jossa söpöys on kuin uskonto. Pieni vaaleanpunainen peikko katsotaan kansallisen ylpeyden aiheeksi. Opettele muutamien hahmojen nimiä ja hekottele Pikku Myyn tempuille, ja sinut otetaan lämpimin sylin vastaan. Varoituksen sana: älä koskaan – missään tilanteessa, kutsu Muumia virtahevoksi.

10. Kehu heidän kahviaan

Suomalaiset rakastavat kahvia. Itse asiassa, he juovat sitä eniten maailmassa. Valitettavasti he juovat kaikkein vahvinta ja mustinta kahvia. Ehkä se on loppumattoman talven syytä. He eivät odota ylistystä sydäntä hakkaavasta kahvistaan. Kehu heidän kahviaan ja näe, kuinka heidän sisäisen baristansa itsetunto kohoaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt