Rantasuosikin pääkaupunki yllättää: Phuket Town on historiallinen sekoitus Eurooppaa ja Aasiaa

Jos haluat kokea kansainvälistä historiaa ja kulttuuria, mutta myös lämpöä turkoosin meren ääressä, matkaa Thaimaan kuuluisalle rantalomasaarelle Phuketiin.

28.1.2017 16:26

Phuket on täynnä kauniita ja vehreitä kukkuloita sekä pitkiä komeita rantoja. Joidenkin mielestä se tuntuu jo yhdeltä suurelta turistikeskukselta resortteineen ja turistirantoineen.

Kaikki tämä pitää paikkansa, mutta Phuket on iso saari, Thaimaan suurin. Etsivä löytää sieltä edelleen niin luonnonrauhaa kuin paikallista elämää ja kulttuuria.

Yksi Phuketin vähemmän tunnetuista helmistä on saaren pääkaupunki Phuket Town. Se kannattaa jokaisen Thaimaasta hiukankaan kiinnostuneen kokea.

Vanhankaupungin korttelit ovat yhtä isoa valotaideteosta.

ENSIMMÄISELLÄ kerralla matkaaja varmasti hämmästyy, kun päivä alkaa käääntyä iltaan. Hämärän saavuttua Phuket Townin vanhassakaupungissa syttyvät värivalot.

Katujen varsilla olevat talot eivät muutenkaan ole tusinapytinkejä. Phuketin historia on värikäs ja kansainvälinen, ja se näkyy pääkaupungin kaduilla ja kujilla edelleen.

Vanhankaupungin kujilla on vaikutteita niin kiinalaisesta kuin eurooppalaisesta historiasta. Phuket oli reilu sata vuotta sitten kansainvälinen kauppapaikka, joka houkutteli kiinalaisten kauppiasperheiden lisäksi muun muassa portugalilaisia ja ranskalaisia kaupantekoon.

Erityisesti portugalilaiset ja kiinalaiset jättivät jälkensä kaupunkikuvaan, ja lopputuloksena Phuket Townin vanhakaupunki on sopusuhtainen sekoitus kiinalaista ja portugalilaista rakennustyyliä.

VÄRIVALOT ovat historiallisen Phuketin moderni lisuke, josta on tullut yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Pitkien katujen kaikki talot on valaistu eri värein. Ei räikeästi, vaan miellyttävästi ja tyylikkäästi.

Välillä matkaaja saattaa pysähtyä ihmettelemään, että eikös tuo talo ollut äsken punainen, kun nyt se on vihreä. Kyllä, todennäköisesti oli.

Valot vaihtuvat pehmeästi pienin väliajoin. Kokonaiset vanhankaupungin korttelit ovat iltaisin yhtä suurta valotaideteosta. Kun kaupunkilaiset illalla tulevat kaduille, valot luovat kaupunkiin ainutlaatuisen tunnelman. Mitä pimeämmäksi ilta syvenee, sitä syvemmiksi muuttuvat myös sävyt talojen seinillä.

Pääkaupungin kaduilla pääsee aidon thaimaalaisen katuruoan makuun.

RUOKA on monen mielessä, kun lentokone laskeutuu thaimaalaiselle lentokentälle. Phuketin turistirannoillla ruoat on usein sovitettu länsimaiseen makuun eli ne ovat huomattavasti miedompia kuin thaimaalaisten itsensä käyttämissä ravintoloissa.

Useimmat Phuket Townin ravintolat on suunniteltu paikallisille, ja niiden mautkin ovat hyvin autenttiset. Thaimaan kaupunkien katuelämä herää aina iltaisin. Yhtä lailla 12 miljoonan asukkaan Bangkokissa kuin pienissä maalaiskylissä ihmiset kokoontuvat kujille pystytettyjen kojujen ääreen ja iltatoreille. Siellä ihmiset ostavat ruokaa kotiinsa tai nauttivat ateriansa paikan päällä.

Vanhankaupungin kujilta löytää helposti katuruokaravintoloita.

ILTATOREJA ja kojuja riittää Phuket Townissa, samoin kuin sisätiloissa olevia ravintoloita. Phuketin asukkaista suuri osa on edelleen kiinalaisten kauppiaiden ja siirtotyöläisten jälkeläisiä. Myös monet vanhankaupungin ravintolat ovat kiinalaistyylisiä.

Jos kiinalaisesta ruoasta pitää, vanhankaupungin kujilta löytää helposti miellyttäviä ja edullisia ravintoloita.

Jos haluaa maistaa tyypillisimpiä thaimaalaisten arkimakuja, kaupungin lukuisista katuravintoloista kannattaa kokeilla perinteistä ja konstailematonta nuudelikeittoa.

Asiakas voi valita nuudeleiden ja mausteiden lisukkeeksi kanaa, sikaa tai nautaa. Annoksen tulisuuden sääteleminen on helppoa, sillä myyjät eivät yleensä lisää chiliä, vaan sitä voi kukin annostella pöydässä olevasta astiasta vaikka mielin määrin.

Vanhankaupungin katujen varsilla on myös gallerioita ja vanhoja kiinalaisia asuintaloja.

Galleriassa voi paitsi tutustua taiteeseen myös saada uusia ystäviä.

PHUKET TOWNIIN pääsee helposti mistä tahansa päin Phuketia. Yleensä jo majapaikassa osataan neuvoa.

Kaupungilla liikkuminen on Thaimaan asteikolla helppoa: kaduilla kävelee mielellään, ja vanhakaupunki on varsin tiivis. Paikalliset liikkuvat paljon tuktukeilla ja tietenkin skoottereilla.

Jos on tottunut ajelemaan Thaimaassa tai Aasiassa mopolla, Phuket Townin liikenne on melko asiallista ja sujuvaa. Ensikertalaisen ei sinne kannata mennä harjoittelemaan. Jalkaisin näkee eniten.

Phuket Townin historiallisen keskustan kortteli on täynnä musiikkia, vaihtuvia värivaloja ja putiikkeja gallerioista vaatekauppoihin.

Illan päätteeksikin kaupungista varmasti löytyy ohjelmaa. Markkinoilta monet suuntaavat lasilliselle tai parille musiikkipubiin, joita kaupungissa riittää melkein joka kulmalle.

Kaupungissa kävijän kannattaa muistaa, että vaikka Phuket on sekoitus eurooppalaista ja aasialaista historiaa, se on kuitenkin hyvin thaimaalainen kaupunki. Yhden tai kahden päivän visiitti rantaloman keskellä antaa hyvän näköalan thaimaalaiseen elämänmenoon.

Vaiheikas menneisyys

Tiedätkö, milloin turismi Phuketissa alkoi?

Todennäköisesti et, sillä siitä on kauan. Phuketissa syntynyt ja kasvanut herra Wan Lert kertoo nähneensä lapsuudessaan saaren ensimmäiset turistiaallot.

– Amerikkalaiset sotilaat tulivat Vietnamista rentoutumaan Phuketin rannoille, Lert valaisee.

Silloin Thaimaan suurimman saaren rannoilla oli pieniä ja vaatimattomia majoituspaikkoja. Toisin on nyt.

Phuketin menneisyys on vaiheikas. Merkittävä kohta alueen historiassa oli Burman ja Siamin valtakunnan sota 1785–1786. Burmalaiset hyökkäilivät Phuketiin päämääränään liittää saari valtakuntaansa.

Phuketissa on nykyään tuon sodan muistoksi pystytetty patsas, joka esittää kahta naissoturia. Naiset ovat Phuketin silloisen kuvernöörin vaimo ja hänen siskonsa.

Kuvernööri kuoli taisteluissa, ja hänen vaimonsa otti siskonsa kanssa armeijan komentoonsa. Joukot olivat harvenneet ja väsyneet, ja naiset keksivät pukea saaren naiset sotilaiksi.

Heillä ei ollut sotilaskoulutusta eikä -kokemusta, mutta kun burmalaiset näkivät phuketilaisten armeijan koon, heidän taistelutahtonsa romahti ja he vetäytyivät.

Phuket oli pelastunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?