Maan alle samppanjan perässä – Reimsissa pääsee viinitunneleihin

Julkaistu:

Nautinto
Champagnen maakunnan pääkaupunki Reims houkuttelee viikonloppuvisiitille kuplajuomalla ja katedraalilla.
Vain kolmen vartin junamatkan päässä Pariisista odottaa Reimsin kaupunki. Sinne matkataan ennen kaikkea kuplajuoman, mutta myös siihen liittyvän kulttuurihistorian vuoksi. Monet samppanjataloista on perustettu 1700-luvulla, ja Champagnen alue viinitarhoineen on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kivenheiton päässä Épernayssa sijaitsee alueen vanhin talo, vuonna 1584 toimintansa aloittanut Gosset. Vuosisatojen mittaan samppanjatalojen omistajat ovat kaivauttaneet kaupungin alle satojen kilometrien kellariverkoston. Tunneleihin tutustuminen on huima elämys, jonka kokeakseen on tosin ostettava lippu samppanjatalon viralliselle kierrokselle.

Monet samppanjatalot ryhmittyvät eri puolille Reimsin kaupunkialuetta, joten niihin on helppo matkata vaikka apostolinkyydillä. Kaikkien sijainti on merkitty selkeästi ilmaiseen kaupunkikarttaan. Useimpien välillä askeltamista riittää korkeintaan jokunen kilometri, vähintään muutama sata metriä. Autoilijalle vaihtoehtoja riittää lisää maaseudulla.


Vaikeampaa on houkutusten keskellä päättää, missä taloissa vierailisi. Reimsin keskustassa legendaariset mahtimerkit, kuten Taittinger, Mumm ja Ruinart, viehättävät varsinkin ensikertalaista. Seikkailullisemmat tai jo isoissa taloissa vierailleet voivat valita tuntemattomamman merkin, kuten Charles de Cazanoven.

Liput kierrokselle kannattaa varata ennakkoon. Useimmiten tutustumiskäynnit kestävät noin puolitoista tuntia ja liput maksavat muutamia kymppejä. Varmista, että opas puhuu sinulle sopivaa kieltä, ranskan ja englannin ohella kierros kun voidaan vetää vaikkapa saksaksi tai espanjaksi.

G. H. Mummin samppanjatalossa kierros alkaa historiakatsauksella, jonka jälkeen päästään kellarikierrokselle. Sen mittaan etevä opas kertoo havainnollisesti samppanjan matkan rypäleestä pullotetuiksi kupliksi. Kaikki valmistusvaiheet tulevat tutuiksi.


Lopulta sukelletaan maan alta takaisin valoon. Hämäryyden jäljiltä näkö on kuin myyrällä. Se kirkastuu, kun eteensä saa rivin samppanjalaseja ja pääsee maiskuttelemaan, miten oppaan kuvaileman Brut-samppanjan aromit eroavat vain valkoisista rypäleistä tehdystä Blanc de Blancs -samppanjasta.

Viimeinen etappi on luonnollisesti myymälä, jossa voi shoppailla samppanjoiden lisäksi jaloon juomaan liittyviä nauttimistarvikkeita laseista jäähdytysastioihin.

Samppanjaa pääsee Reimsissä siemailemaan kellarikierrosten ohella missä hyvänsä baarissa tai kahvilassa. Lasillisen hinta vaihtelee paikan fiiniydestä riippuen yleensä viiden ja 12 euron välillä. Nautinnollisimman samppanjahetken takaat itsellesi maistelemalla kuplajuoman kaverina herkkuja. Mutkattomimmin se onnistuu funkistyylisessä Halles du Boulingrin -kauppahallissa (50 rue de Mars), jonka herkkutiskeillä voit mutustella leikkeleitä tai kipata kurkkuusi tuoreita ostereita.


Mikäli istahdat mieluummin valkoisella pöytäliinalla silatun kattauksen ääreen, kokeile vastapäistä Au Petit Comptoir -ravintolaa (17 rue de Mars). Elegantti ruokapaikka tarjoaa klassisia ranskalaisherkkuja hanhenmaksaviipaleista riistalintuihin. Tai testaa sen lähituntumassa odotteleva, pelkistetty Bocalia (27 rue de Mars). Simppelin näköinen kalakuppila on saanut ruoantuntijoilta kehuja merianturastaan ja hummeristaan.

Kaupunki on kuulu myös 1200-luvulla rakennetusta goottilaisesta Notre-Dame de Reims -katedraalista, jossa aikoinaan kruunattiin Ranskan kuninkaat. Komeaa kirkkoa kiitellään Pariisin Notre-Dameakin kauniimmaksi. Aurinkoisena päivänä lasimaalauksin koristeltujen ruusuikkunoiden läpi siivilöityvä valo saa rakennuksen näyttämään taivaalliselta.

Katedraalin menneisyyteen liittyy kuitenkin tuskaa ja tuhoa. Kun saksalaiset moukaroivat suuren osan Reimsistä maan tasalle ensimmäisessä maailmansodassa, vain katedraali jäi seisomaan tuhon keskelle. Kaikkea ei vieläkään ole korjattu, vaan osa on jätetty muistuttamaan ihmiskunnan valtavista virheistä.


Reimsissä riittää nautiskeltavaa koko viikonlopuksi, mutta moni piipahtaa Pariisista vain päiväretkellä. Junia tuksuttaa Gare de Lyon -asemalta parhaimmillaan tunnin välein. Junalipun hinta on halvimmillaan alle parikymppiä – Ranskan rautatieyhtiö SNCF laskuttaa kovemman taksan ruuhka-aikoina. Ehkä juuri näppärien yhteyksien vuoksi kaupunki usein hiljenee illaksi eikä hotellitarjonta ole kovin ikimuistoista.

Kaupungista löytyy lähinnä luotettavan persoonattomia ketjuhotelleja, mutta poikkeuksen tekee Château Les Crayères (64 boulevard Henry Vasnier). Ihastuttavaan kivikartanoon rakennettu majapaikka palvelee etenkin juhlapäivien viettäjiä ja hemmottelulomalaisia. Halpaa viiden tähden paratiisissa yöpyminen ei ole, mutta jos budjettisi ei veny siihen, käy edes hörppimässä iltapäivätee upeassa puistossa.

Jos aihetta ja budjettia juhlaan riittää, voit myös nauttia lounaan tai illallisen tähtikokki Philippe Millen johtamassa kahden Michelin-tähden Les Crayères Le Parc -ravintolassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt