Tukholmassa pääsee talvipäiväksi irti arjesta: kuninkaallista muotia, ylellistä hierontaa ja kunnon illallinen

Julkaistu:

Matkat
Tukholma on ihanteellinen kohde talvipäivän viettämiseen. Muodin ystävän tie vie Kuninkaanlinnaan kahteen eri näyttelyyn, ja hemmottelupäivä päättyy 40-asteiseen veteen Tukholman kattojen yllä.
Pisaran muotoiset helmikorvakorut kimaltelevat kuin aidot, vaikka niitä katsoisi aivan läheltä. Ne eivät kuitenkaan ole aidot, vaan paperiset! Kuninkaallisen varuskammarin toisessa kerroksessa kaikki on maaliskuussa asti paperista. Sitä on vain vaikea uskoa, niin aidoilta Medicien kauppa- ja pankkisuvun tarinan kertovat puvut näyttävät.

Kuninkaallinen varuskammari esittelee ensimmäisenä Pohjolassa belgialaisen Isabelle de Borchgraven erikoista taidetta. Renessanssimuotia paperista -näyttely kertoo keskiajan jälkeisen murrosajan vaikutusvaltaisimman perheen tarinan käsinmaalattujen paperipukujen avulla.

Medicit nousivat Italian Firenzestä Euroopan rikkaimpien sukujen joukkoon 1400-luvulla. Paperipuvut eivät ehkä aluksi kuulosta kovin kiehtovilta, mutta mielipide vaihtuu nopeasti, kun astuu hämärään saliin. Pukujen värit hehkuvat hienosti toteutetussa valaistuksessa, rikkaat yksityiskohdat vievät käden hämmästyksestä suulle useammin kuin kerran.

Voiko paperista todella valmistaa jotain näin aidonnäköistä? Kysymys takoo tauotta päässä.

Isabelle de Borchgrave kertoo esittelyvideolla, että Chanelin muotitalo on saanut vaikutteita Medicien asuista. Taiteilija on itsekin toiminut haute couture -muodin parissa. Hän suunnitteli yksityiskohtia Diorin pukuihin John Gallianon ollessa muotihuoneen pääsuunnittelija.


Muodista kiinnostuneita hemmotellaan Kuninkaallisen varuskammarin lähistöllä muutenkin. Maaliskuun puoliväliin asti Tukholman kuninkaanlinnassa on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua myös kuninkaallisten häämuotiin.

Varsinaisten hääpukujen lisäksi nähtävillä on myös kruununprinsessa Victorian, prinsessa Madeleinen ja prinsessa Sofian muita häidensä yhteydessä käyttämiä iltapukuja.


Vaikka puvut ovat monille valokuvista tuttuja, kertovat ne paikan päällä kiehtovalla tavalla omaa tarinaansa kantajistaan. Kruununprinsessan asu oli kuin Victoria itse: klassinen ja selkeä. Tuleva kuningatar ei pröystäile eikä rönsyile.

Prinsessa Sofian valinta oli jo hivenen leikkisämpi ja huolettomampi, kuten hänen asemansakin. Kengissä rakkaudesta prinssi Philipiin kertoivat sydämen muotoiset pohjat.


Silmiinpistävin ero löytyy kenties kuningatar Silvian yksinkertaisen Diorin ja prinsessa Madeleinen satumaisen Valentinon väliltä. Kuinka vaatimaton kuningatar Silvia olikaan kuopukseensa verrattuna!


Hääpuvut ovat esillä majesteetillisessa valtiopäiväsalissa. Enää salissa ei pidetä valtiopäiviä, vaan kuninkaallisia juhlia. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel viettivät hääjuhlaansa täällä.


Linnasta löytyy myös viljalti muita kuninkaallisten häiden historiallisia näyttämöitä. Niihin pääsee tutustumaan taas tammikuun alusta alkaen puolentoista tunnin opastetulla kierroksella. Sen aikana on mahdollista perehtyä kuninkaallisiin häihin Kustaa III:n vuoden 1766 häistä Carl-Philipin ja Sofian vuoden 2015 rakkauden juhliin. Kierroksen päätteeksi kävijä saa tutustua rauhassa hääpukunäyttelyyn. Ilta-aikaan tehtäville kierroksille kannattaa varata liput etukäteen osoitteesta https://www.nortic.se.


Kun museot on koluttu ja vatsat täytetty lounaalla, on aika suunta kohti hotelli Clarion Signia. Sen katolla talvisään kylmettämää matkailijaa odottaa lämmin paratiisi.

Selma City Span vetonaula on ympäri vuoden lämpimänä höyryävä uima-allas, josta on näkymät Tukholman kattojen yli. Ulkouima-altaan vesi lämpenee vuoden ympäri lähelle 40 astetta.

Altaassa köllöttely on rentouttava aloitus iltaohjelmalle. Sisäänpääsymaksulla myös hotellin ulkopuoliset vieraat pääsevät uima-altaalle ja saunaan. Omia pyyhkeitä tai kylpytakkeja ei tarvita.

Uima-altaalle kannattaa suunnata etenkin maanantaista torstaisin. Silloin sisäänpääsymaksu on huomattavasti halvempi (noin 30 euroa) kuin viikonloppuisin.

Spasta on helppo suunnata illalliselle. Hotellin omaa ravintolaa pyörittää New Yorkin ravintolamaailmassa kannuksensa hankkinut Marcus Samuelsson. Hyviä kohteita illalliselle ovat myös Melker Anderssonin aasialaisvaikutteinen Miss Voon ja Etelä-Amerikasta ammentava Publico. Jälkimmäinen muuntautuu loppuillasta yökerhoksi, jossa iltaa voi jatkaa pitkälle aamuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt