Kuvat: Silja Europan valtava muutos – parissa viikossa luksuskuntoon kaaoksesta - Matkat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Silja Europan valtava muutos – parissa viikossa luksuskuntoon kaaoksesta

16 miljoonalla eurolla uudistettu risteilylaiva palasi liikenteeseen maanantaina.

13.12.2016 5:57 | Päivitetty 13.12.2016 10:10

Kolme ja puoli viikkoa sitten Silja Europa oli täydellisessä kaaoksessa. Kun tuolloin astui sisälle Muugan satamassa remontoitavaan laivaan, vastassa oli remonttipölyä, laudanpätkiä, mattorullia, muovia, patjakasoja, rojua ja pitkää päivää tekeviä työmiehiä. Ainoastaan yksi hytti oli saatu melkein valmiiksi.

Suurin osa laivan ravintoloista remontoitiin ajanmukaiseksi. Kuvassa Tavoláta Ristorante Italiano.

16 miljoonan euron uudistuksesta vastaava arkkitehti Heikki Mattila arkkitehtitoimisto Aprocosista huokasi silloin, että kiirettä on riittänyt, mutta vakuutti, että laiva ehtisi valmiiksi niin sanotulle neitsytmatkalleen.

Silja Europan hytit remontoitiin pikavauhdilla.

Täytyy myöntää, että sekasorron keskellä seisoessa ja maalinhajua haistellessa ei ollut helppo uskoa arkkitehdin vakuutteluihin.

Silja Europa lähti kuin lähtikin uudistettuna "neitsytmatkalleen" kohti Tallinnaa joulukuun 12. päivä maanantaina. Risteilyalusta ei olisi uskonut samaksi laivaksi, johon olimme olleet tutustumassa vajaat 4 vkoa sitten Tallinnassa.

Buffet vedettiin lattiasta kattoon uusiksi.

Vuonna 1993 ensimmäisen neitsytmatkansa tehnyt Silja Europa on tätä nykyä moderni, valoisa, avara ja ennen kaikkea pirteä. Portaita koristaneet elähtäneet ja vanhahtavat seinämaalauksetkin on vaihdettu mustavalkoisiin kaupunkikuviin.

Suurin osa laivan ravintoloista remontoitiin ajanmukaiseksi. Kuvassa Grill House.

Uudistuksessa remontoitiin täysin 1015 hyttiä - loput remontoidaan tammikuussa. Lisäksi uudistettiin kovalla kädellä laivan ravintoloita, baareja ja pubeja, aulaa, infoa, hyttikäytäviä, kokoustiloja ja yleisiä wc-tiloja.

Osa matkustajista oli tullut varta vasten legendaarisen laivan neitsytmatkaa varten. Osa taas lähti muuten vain 22 tunnin Tallinnan risteilylle, jolla Silja Europa tästä lähtien liikennöi. Yli 100 risteilyä elämässään tehneet Pentti ja Liisa Harju ovat kokeneita Silja Europan matkustajia.

Silja Europalle avattiin kokonaan uusi kahvila Coffee & Co.

– Tämä on suosikkilaivamme. Tällä me suurimman osan risteilyistämme olemme tehneet, karaokessa viihtynyt pariskunta kertoo.

Uudistus sai konkarimatkaajilta kiitosta.

– Tämä on paljon siistimpi. Hytit ja sängytkin ovat paremmat, he arvioivat.

Vielä marraskuun puolivälin tienoilla remontti oli täydessä käynnissä. Kuvassa remontoidaan uutta Sea pub -baaria.

Heidän seurassaan istuvat sukulaisrouvat Aili Roininen ja Leena Harju olivat myös tykästyneet uusiin hytteihin. Yleisilme saa rouvilta kiitosta.

– Täällä on erittäin siistiä ja kaunista.

Lattiasta kattoon uusittu Buffet näytti marraskuun puolenvälin tienoilla tältä.

Silja Europa on hyvin tuttu laiva risteilypäällikkö Ari Joelle, joka saapui alukselle päivää ennen neitsytmatkaa. Monet tulivat kehumaan risteilypäällikölle muutosta.

Hyttien remontoiminen oli täydessä käynnissä vielä marraskuun puolenvälin tienoilla.

– Tämä näyttää erittäin hyvältä. Monet ovat sanoneet, että laiva on nyt huomattavasti avaramman ja valoisamman näköinen.

Risteilypäällikkö Ari Joki (vas.) kuvailee uudistunutta laivaa avarammaksi. Vierellä tapahtumapäällikkö Eemeli Volanen.

Silja Europa kuuluu pidetyimpiin risteilylaivoihin Suomessa. Turkulaisille se on erityisen rakas, koska laiva liikennöi Turun ja Tukholman väliä vuosina 1995-2013. Sitä on kovasti toivottu takaisin Turkuun, mutta Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan Silja Europalle sopivampi reitti on Helsinki-Tallinna liian kuluttavan Turku-Tukholman sijaan. Värikkään historian elänyt Silja Europa on ehtinyt seilata jopa Australiaan ja takaisin, kun se vuokrattiin sinne asuntolaivaksi syksystä 2014 talveen 2015 asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?