Tätä mieltä on Samu Viljanen, 45, maabongari, joka on käynyt kaikissa 195 Suomen tunnustamassa valtiossa sekä Taiwanissa.
Viljanen haaveili maabongauksesta jo pikkupoikana. Nykyinen diplomi-insinööri, filosofian maisteri molekyylibiotieteistä ja romaanisten kielten opiskelija pääsi harrastuksen makuun toden teolla vuosituhannen vaihteessa, kun hän alkoi kohdistaa matkailua intensiivisesti vain niihin maihin, joissa ei ollut aiemmin käynyt. Tahtia vauhditti irtisanoutuminen Nokian palveluksesta vuonna 2009.
– Lähdin 11, 5 kuukautta kestäneelle matkalle, jonka aikana kävin Afrikan kaikissa 53 valtiossa, kiersin Lähi-Idän kautta Tyynenmeren saarille ja palasin junalla Kiinasta Suomeen, Viljanen muistelee.
Häämatkasuosikki Mauritius on Viljasen mielestä ”hivenen tylsä”.
Tavoite täyttyi 9.11.2010, kun Viljanen saapui Bahamasaarille.
– Etelä-Sudanin itsenäistyttyä kesällä 2011 maiden määrä kasvoi, ja kävin siellä elokuun alussa 2011 täydentämässä kokoelman.
Nauruun ei uudestaan
Into matkustamiseen ei ole vieläkään hiipunut.
– Joka kerta kun saavun uuteen kaupunkiin, olen yhtä innoissani. Kuin olisi ensimmäistä kertaa ulkomailla, Viljanen naurahtaa.
Maailmassa on hurjasti nähtävää, eikä oikeastaan yhtään paikkaa, jonne ei voisi palata joku päivä uudestaan, mies sanoo.
– No, Nauruun en ehkä ihan ensimmäisenä palaisi uudestaan.
Maailman kolmanneksi pienimmän valtion Naurun Viljanen on kävellyt ”läpi ja ympäri” niin moneen otteeseen, että tuskin sieltä mitään uutta löytyisikään.
Portugali on yksi Viljasen lempikohteista.
Mutta muualta löytyy! Erityisesti Länsi-Euroopan kohteet viehättävät, ja niistä Portugali kiehtoo persoonallisten viiniensä, mukavien ihmistensä ja upeiden kaupunkiensa takia. Mielenkiintoa riittää kuitenkin yhä myös kohteisiin, joista ei ole jäänyt yhtä hyviä muistoja.
– Barbados, Saint Kitts ja Nevisiä ja Mauritius ovat hivenen tylsiä, ja Persianlahden alueilla, kuten Bahrainissa, Kuwaitissa ja Qatarissa ei juurikaan ollut nähtävää. Persianlahden alueen valtioissa ihmisetkään eivät olleet sieltä ystävällisimmästä päästä.
– Mutta juuri siksi haluaisin palata niihin uudestaan. Haluaisin antaa niille uuden mahdollisuuden, maabongari sanoo.
Uutisten kuva ei vastaa koko totuutta
Vaikka Viljanen on joutunut matkoillaan muutamaan kertaan pidätetyksi, on reissaaminen pikemminkin lisännyt luottamusta maailmaa kohtaan kuin vähentänyt sitä.
– Maailma ei tunnu ollenkaan pelottavalta. Nykyään tiedän, että voin lähteä mihin vaan ja selvitä mistä vaan, Viljanen sanoo.
Miehen mukaan uutisten kuva kriisimaiden tilanteesta ei vastaa aina koko totuutta. Lisäksi jotkut maat, kuten huonomaineiset diktatuurit, ovat Viljasen mukaan matkailijan kannalta jopa tavallista turvallisempia. Näin on esimerkiksi Pohjois-Koreassa, jossa matkailu on toki todellista teatteria, mutta samalla myös erittäin mielenkiintoista ja miellyttävää.
Samu Viljanen on vieraillut kaikissa Suomen tunnustamissa valtioissa sekä Taiwanissa. Pohjois-Koreassa matkailua hän kuvailee mielenkiintoiseksi teatteriksi.
Tavoitteena Venäjän kaikki hallinnolliset alueet
Maabongari on matkustanut myös maissa, jonne ulkoasiainministeriö ei matkustamista suosittele.
– Seuraan alueen tilannetta muuta kautta, kysymällä vastikään alueella käyneiltä tilanteesta ja etsimällä myös netistä tietoa. Nettitiedon varaan ei kuitenkaan kannata laskea, Viljanen muistuttaa.
Viime aikoina maabongari on matkustanut paljon Venäjällä, sillä seuraava tavoite, kaikilla Venäjän hallinnollisilla alueilla käyminen, on yhä kesken. 83 itsehallinnollisesta alueesta Viljanen on kiertänyt jo 66:ssa.
– Venäjä on hirveän mielenkiintoinen maa: iso ja neuvostomenneisyytensä vuoksi absurdikin. Kyseessä on myös hyvin halpa matkakohde, mies toteaa.
Edullista matkailua mies suosii muutenkin. Kun valitsee hotellin sijaan majoituskohteeksi hostellin ja menee lounaalle ravintolan sijaan torikahvilaan, säästää jo pitkän pennin.
– Ja parhaimmillaan tulee tavanneeksi paljon mukavia ihmisiä, Viljanen toteaa.
Näin saat matkasta paljon irti
1. Tutustu kohteeseen etukäteen. Mieti jo ennen matkaa, missä kannattaa käydä. Kaupungin kartta on hyvä olla mukana.
2. Kysele vastikään kohteessa käyneeltä turvallisuustilanteesta. Ulkoasiainministeriön sivut eivät aina ole ajan tasalla. ”Jos alueella on ongelmia, se varmasti selviää UM:n sivuilta. Mutta vaikka ongelmat alueelta poistuisivat, väittävät sivut vuodesta toiseen alueen olevan matkustuskelvoton. Eli jos UM väittää maan olevan turvallinen, se todennäköisesti myös on, mutta ei välttämättä päinvastoin”, Samu Viljanen muistuttaa.
3. Turistioppaista on hyötyä, sillä niistä saa tiivistetysti sen, mitkä paikat kannattaa käydä katsomassa.
4. Kävelemällä näet parhaiten. ”Itse lähden kohteessa liikkeelle aamuvarhaisella ja palaan majapaikkaan vasta illalla”.
5. Jos haluat säästää, tingi asumis- ja ruokailukustannuksista. Valitse hostelli ja torikahvila hotellin ja ravintolan sijaan.
Vinkit antoi maabongari Samu Viljanen.