Näillä 5 tavalla matkailu tekee sinusta paremman ihmisen – luovuus lisääntyy, saat enemmän aikaiseksi kuin muut...

Joudutko perustelemaan matkalle lähtöä kumppanillesi tai työnantajallesi? Eri tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että matkailuun panostaminen on kannattava investointi – myös älyllisesti.

Matkailu on kehittävää, eri tutkimukset osoittavat. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei esiinny jutussa.

Matkailulla tiedetään olevan paljon positiivisia vaikutuksia elämään. Paljon matkustavia pidetään muun muassa muita seksikkäämpinä. Toistaalta se, ettei ole ehtinyt elämänsä aikana matkustaa, oli vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan 50-vuotiaiden suurin katumuksen aihe.

Myös eläintutkimukset tukevat ajatusta siitä, että matkailu kannattaa. Science Dailyssa esitellyn simpanssitutkimuksen mukaan ne eläimet, jotka tekivät pidempiä matkoja asuintijoiltaan, olivat muita kehittyneempiä työkalujen käyttäjiä, eli toisin sanoen viisaampia kuin muut.

Koska ihminen ja simpanssi ovat geneettisesti todella lähellä toisiaan, ei ole väärin olettaa, että matkailu hyödyttää myös ihmisiä.

Condé Nast Traveler kertoo, millä viidellä tavalla matkailu kehittää ihmistä.

1. Matkustaminen laajentaa maailmankuvaasi

Uudet hajut, maut, äänet ja kulttuurit kehittävät ymmärrystäsi maailmasta.

Ja tästä voi olla hyötyä myös urallasi. Columbian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ne opiskelijat, jotka olivat kosketuksissa monikulttuuriseen ympäristöön muun muassa omaksumalla muita kulttuureita ja uusia kieliä, saivat enemmän työtarjouksia kuin ne, joilla kosketusta toisiin kulttuureihin ei ollut.

Matkailu kehittää luovuutta. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei esiinny jutussa.

2. Matkailu saa aivosi toimimaan paremmin

Matkustaminen auttaa aivojasi toimimaan tehokkaammin. Transamerica Center For Retirement Studiesin tekemän tutkimuksen mukaan ne eläkkeellä olevat ihmiset, jotka matkustavat, ovat mielenterveydeltään paremmassa kunnossa kuin muut. He saavat muun muassa enemmän asioita aikaiseksi (82 prosenttia) kuin ne, jotka eivät matkustaneet (57 prosenttia). Tutkimuksen tekijä suosittelee myös työnantajia kannustamaan työntekijöitään lomailemaan, sillä tämän selvityksen mukaan matkustaminen tekee ihmisistä terveempiä.

3. Matkustaminen kehittää muistiasi

Matkustaminen uuteen maahan tai sellaiseen paikkaan oman maasi sisällä, jossa puhutaan toista kieltä, kehittää keskittymiskykyäsi ja lyhytkestoista muistia. Kehittävää on myös uuden kielen, tai tiettyjen vieraskielisten fraasien opettelu.

4. Matkustelu lisää luovuuttasi

Matkustamisen tiedetään lisäävän myös luovuuttasi, Journal of Personality and Social Psychology –julkaisussa esitelty selvitys osoittaa. Uusien hajujen, makujen ja näkyjen omaksuminen luo uusia hermoratoja aivoissasi, mikä auttaa tuoreiden ajattelutapojen löytämisessä.

Matkailu kehittää kykyäsi pärjätä yllättävissä tilanteissa. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei esiinny jutussa.

5. Matkustaminen kehittää kykyäsi pärjätä

Jos olet saapunut vieraaseen maahan ilman kielitaitoa ja ymmärrystä maan normeista tai kulttuurista, olet usein ensialkuun arka ja haavoittuvainen. On kuitenkin voimauttavaa huomata, että hankaluuksista huolimatta selviät tien päällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?