Tenho, Max

Matkat

Kaksi karavaanaria käy kalliita riitoja oikeudessa SF-Caravanin yhdistysten kanssa – ”Vanhaa kapiaista ei paljoa rassaa”

Julkaistu:

Viime vuoden aikana oikeussaleissa on käsitelty jo kahta eri SF-Caravan ry:n jäsenyhdistysten sisäistä riita-asiaa.
– Nämä ovat ensimmäiset oikeuden ratkaisemat riitajutut sen 20 vuoden aikana, jonka olen ollut liitossa töissä, SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen kertoo.

– Tässä mielessä kyseessä on uusi ilmiö. Erilaisia riitoja on ollut toki ennenkin ja käräjillekin on haastettu, mutta tähän saakka asiat on saatu soviteltua viimeistään ennen istunnon alkua.

Molemmissa riidoissa kyse on ollut alueellisen yhdistyksen hallituksen tekemästä kurinpidollisesta toimenpiteestä, joka on kohdistunut yhdistyksen hoitamalla leirintäalueella alueen järjestyssääntöjä rikkoneeseen jäseneen. Ensimmäisessä tapauksessa yhdistys antoi jäsenelleen varoituksen, toisella kerralla yhdistys irtisanoi jäsenensä vuosipaikkasopimuksen.


YHTEISTÄ tapauksissa on se, että yhdistykset näyttävät jäävän riidoissa tappiolle. Varoituksen saanut mies hävisi asian ensin Keski-Suomen käräjäoikeudessa, mutta Vaasan hovioikeus ratkaisi riidan kantajan eduksi toukokuussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös tuoreemmassa, kesäkuussa ratkaistussa asiassa Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi välituomiossaan yhdistyksen kurinpitotoimen mitättömäksi. Perusteluissa oikeus vetosi muun muassa Vaasan hovioikeuden aiempaan päätökseen.


TUOMIOT eivät ole vielä lainvoimaisia. SF-Caravan Keski-Suomi ry on hakenut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Varsinais-Suomen tapauksessa käsitellään seuraavaksi kantajan korvausvaatimuksia, minkä jälkeen SF-Caravan Sauvon seutu ry:llä on mahdollisuus valittaa tuomiosta hoviin.

Sekä Vaasan hovioikeus että Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsovat paikallis­yhdistysten hallitusten ylittäneen toimivaltansa jäseniään rangaistaessaan. Ydin on siinä, että kurinpitotoimien tulisi perustua yhdistysten sääntöihin. Koska kummankaan yhdistyksen säännöissä ei ole mainintaa rangaistuksista, sellaisia ei voi myöskään langettaa.

Vuosipaikkasopimuksen ehtojen tai leirintäalueen järjestyssääntöjen rikkominen oikeuttaa alueisännän poistamaan häirikön yksittäisessä tilanteessa, mutta hallituksella ei ole ratkaisujen mukaan valtuuksia enempään.

– Hallituksen toimivalta ei voi perustua yhdistyksen yleisluonteisiin määräyksiin siitä, että hallituksen tehtävänä on huolehtia yhdistyksen toiminnasta, Varsinais-Suomen käräjäoikeus tulkitsee.

Molemmissa tuoreissa ratkaisuissa korostetaan, että päätösvalta kurinpitoasioissa – jäsenen erottamista myöten – kuuluu lain mukaisesti hallituksen sijaan yhdistyksen yleiskokoukselle.

IS haastatteli oikeusriitoja käyviä karavaanareita

Ilta-Sanomat kysyi harvinaisten riitojen osapuolilta, miten he ovat ajautuneet jäsenyhdistysten kanssa tällaisiin väleihin. Molemmilla laittomien kurinpitotoimien kohteeksi joutuneilla karavaanareilla on ainakin yksi yhteinen piirre: he myöntävät olevansa suorasuisia.

– Kautta vuosien olen taistellut sitä vastaan, ettei tavallista jäsentä nokita, vantaalainen Unto Costiander linjaa.


Costiander kuului vaimoineen Sarapiston leirintäalueen vakiasukkaisiin liki 25 vuotta. Vuonna 2004 Costiander valittiin yhdistyksen vuoden karavaanariksi. Hän on lisäksi toiminut yli kymmenen vuotta karavaanareiden luottamustehtävissä kuten leiritoimikunnan sihteerinä ja toiminnantarkastajana.

– Oli useita asioita, joihin minulla oli velvollisuus puuttua, Costiander kertoo.


ONGELMAT koskivat mm. rakennuslupia, paloturvallisuutta, avustusten hakemusta ja hallituksen päätösten avoimuutta.

Lopulta sukset menivät ristiin totaalisesti.

Yhdistyksen hallitus irtisanoi Costianderin vuosipaikkasopimuksen lokakuussa 2014.

– Tiedän olevani myös vaikea ihminen, Costiander myöntää.

Jyväskyläläinen Pekka Louniala sai puolestaan omalta Keski-Suomen yhdistykseltään varoituksen saman vuoden joulukuussa. Louniala myöntää käyttäneensä epäasiallista kieltä kiistatilanteissa.

– Menin sanomaan, ettei alueen isäntä ole hoitanut tehtäviään. Sanoin sen lujemmin, mikä oli sitten väärin, Louniala kertoo.


KÄRÄJÄOIKEUDEN tuomiossa Lounialan kerrottiin kutsuneen alueisäntää natsiksi.

– Siinä on virhe. Kutsuin häntä Hitleriksi, Louniala naurahtaa.

Yhdistykset katsovat kurinpitotoimien johtuneen juuri järjestyssääntöjen mukaisesta käytöksestä. Muut karavaanarit olivat tehneet sekä Costianderista että Lounialasta hallitusten mukaan useita valituksia.

– Kieltämättä oli jotain asioita, mutta niitä on suurenneltu. Suurin osa alueen karavaanareista on minun puolellani, Costiander väittää.

 

Kieltämättä oli jotain asioita, mutta niitä on suurenneltu. Suurin osa alueen karavaanareista on minun puolellani.

– Jos noilla perusteilla, joilla minut häädettiin, käytettäisiin kaikkiin, niin alueella ei olisi enää ensimmäistäkään ihmistä. Minä olin riippakivi, kun uskalsin sanoa asiat.


COSTIANDER on käynyt edelleen Sauvon leirintäalueella, sillä hänellä oli vaimonsa kanssa kaksi vaunupaikkaa. Vaimoa ei häädetty, mutta tänä vuonna yhdistys ei myöntänyt vuosipaikkaa hänellekään.

– Todella ihmeellistä, sillä vaimollani ei ole tässä jutussa mitään tekemistä. Pari viikkoa sitten olimme vaimoni kanssa Sarapistossa päiväkäynnillä ja saimme ystäviemme taholta todella ystävällisen vastaanoton.

Louniala on puolestaan jatkanut täysipainoista majailuaan Keski-Suomen yhdistyksen Hietasaaren leirintäalueella Uuraisilla. Torstaina Louniala hoiti alueella jäsenvelvollisuuttaan eli isäntävuoroaan.


HOVISSA hävityn jutun jälkeen Keski-Suomen yhdistystä uhkaa jopa noin 30 000 euroa lasku asianajajilta. Louniala ei koe silti olevansa alueen musta lammas.

– Ei ne saa mua täältä millään pois. Vanhaa kapiaista ei paljoa rassaa, jos joku mulkoilee. Yhdistyksen hallitus tässä on munannut. Katsotaan syyskokouksessa, kuka viulut maksaa.

 

Ei ne saa mua täältä millään pois. Vanhaa kapiaista ei paljoa rassaa, jos joku mulkoilee.

Louniala katsoo, että yhdistystoiminnassa ongelmien suurin syy ovat ihmiset, jotka haluavat valtaa itselleen.

– Yhdistyksestä tulee joillekin ”minun kerhoni”. Tällaiset ihmiset ajattelevat, että täällä tehdään niin kuin minä sanon. Uusien jäsenten on turha mennä kysymään mitään, sillä ajatus on, että näin on täällä aina toimittu.


COSTIANDER on samoilla linjoilla.

– On pelkkä klisee, että ”karavaanari on kaikkien kaveri”. Todellisuus on jotain ihan muuta, valitettavasti.

Myös Costianderin tapaus on käymässä kalliiksi paikalliselle yhdistykselle. Asianajajien lasku noussee ehkä noin 25 000 euroon.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 2. 2

  Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

 3. 3

  Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

 4. 4

  Juuso-Petterin etsinnöissä löytyi kadonneelle kuulunut kenkä

 5. 5

  MTV:n teiniäiti joutui psykiatriseen hoitoon: huolestuttava viesti Twitterissä – ”En ole itkenyt sillä tavalla aikoihin”

 6. 6

  Suomalaiskaveruksista tuli tähtiä Australiassa: Beny, 21, ja Aram, 22, patsastelevat työkseen uimahousuissa kadulla – ”Jopa nimmareita on saatu antaa”

 7. 7

  SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Kuka on Miss Helsinki 2018? Seuraa finaalia ISTV:ssä

 8. 8

  Leikkisä kiipeily päättyi huutoon: Apina puri kahta suomalaista Thaimaan lomakohteessa – rabies-vaarasta ei usein kerrota

 9. 9

  Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

 10. 10

  Mikaelin, 24, miljonäärivisa katkesi kuin seinään – poistui studiosta tyhjin käsin: olisitko tiennyt vastauksen 1000 euron kysymykseen?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harvinaisen härski näky taivaalla – Yhdysvaltain laivasto närkästyi lentäjän tempusta

 2. 2

  KRP epäilee: Entinen huippukiekkoilija varasti parkkirahoja satoja tuhansia euroja

 3. 3

  40-vuotias äiti ja teini-ikäiset tyttäret sekoittivat netin – yhteisselfiet saavat katsojan hämmennyksen valtaan

 4. 4

  Grease-tähden poikaystävä katosi kuin tuhka tuuleen vuonna 2005 – yksityisetsivät tutkivat kuolemaa turhaan 12 vuotta: Mysteeri ratkesi

 5. 5

  Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

 6. 6

  Tellervo Koivisto puhuu avoimesti avioliittonsa vastoinkäymisistä – ”Sitä ei alkuaikoina kiinnitä sellaiseen huomiota..”

 7. 7

  Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

 8. 8

  Jonne Aaronin autoon ilmestyi törkeä viesti – ex-tyttöystävä vakuuttaa viattomuuttaan: ”Mulla on alibi!”

 9. 9

  Magneettikuvat paljastivat Tonin aivoista jotain hirveää – koko siihenastinen elämä katosi yllättäen muistista

 10. 10

  AC/DC-kitaristi Malcolm Young on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miten käy, jos osallistuu tuhansiin arvontoihin netissä? Äitiyslomalla ollut Maiju, 32, kokeili lähes vuoden ajan – tulos ällistyttää!

 2. 2

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

 5. 5

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 6. 6

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 7. 7

  Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

 8. 8

  Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

 9. 9

  6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

 10. 10

  Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 2. 2

  Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

 3. 3

  Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

 4. 4

  Juuso-Petterin etsinnöissä löytyi kadonneelle kuulunut kenkä

 5. 5

  MTV:n teiniäiti joutui psykiatriseen hoitoon: huolestuttava viesti Twitterissä – ”En ole itkenyt sillä tavalla aikoihin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Harvinaisen härski näky taivaalla – Yhdysvaltain laivasto närkästyi lentäjän tempusta

 2. 2

  KRP epäilee: Entinen huippukiekkoilija varasti parkkirahoja satoja tuhansia euroja

 3. 3

  40-vuotias äiti ja teini-ikäiset tyttäret sekoittivat netin – yhteisselfiet saavat katsojan hämmennyksen valtaan

 4. 4

  Grease-tähden poikaystävä katosi kuin tuhka tuuleen vuonna 2005 – yksityisetsivät tutkivat kuolemaa turhaan 12 vuotta: Mysteeri ratkesi

 5. 5

  Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten käy, jos osallistuu tuhansiin arvontoihin netissä? Äitiyslomalla ollut Maiju, 32, kokeili lähes vuoden ajan – tulos ällistyttää!

 2. 2

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

 5. 5

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 6. Näytä lisää