Suomelle kultaa ”kalastusolympialaisissa” – näillä keinoin voittosaalis nousi merestä - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomelle kultaa ”kalastusolympialaisissa” – näillä keinoin voittosaalis nousi merestä

Markku Tiusanen (vasemmalla) ja Antti Anttila voittivat viikonloppuna erittäin arvostetun eurooppalaisen kalastuskilpailun.

Julkaistu: 3.7.2016 17:29

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna miteltiin yksi Euroopan kovatasoisimmista ja arvostetuimmista kalastuskilpailuista.

Suomalaiset kalastusoppaat Markku Tiusanen ja Antti Anttila kalastivat komean saaliin lisäksi itselleen kultamitalin Alankomaiden World Predator Classic 2016 -viehekalastuskilpailussa.

Kolmipäiväinen kisa on Euroopan arvostetuimpia kalastuskilpailuja. Kahden kalastajan veneseurueet pyrkivät jokaisena kalastuspäivänä nappaamaan kolme ahventa, kolme kuhaa ja yhden hauen, joiden yhteenlasketun pituuden perusteella joukkueet saavat pisteitä.

Markku Tiusanen sanoo, että Alankomaissa matalasta vedestä saa isoja kuhia.

– Nyt on vähän tyhjä olo kisan jälkeen. Kolmepäiväinen kilpailu on rankka. Olemme onnellisia, mutta väsyneitä. Pistimme tähän paljon aikaa ja rahaa kiinni, tyytyväinen Tiusanen kertoo IS:lle puhelimitse Hollannin Hellevoetsluisista.

Tiusanen kuvailee palkintojenjakotilaisuutta huikeaksi. Suomen kansallishymni soi, ilotulitusraketit jytisivät ja salamavalot välkehtivät.

– Oli fiilis, että nyt ollaan isommissa kinkereissä.

World Predator Classicin palkintojenjakotilaisuus oli huikea.

Kaksikko harjoitteli yhdeksän päivää paikallisilla vesillä ennen kilpailuja kartoittaen parhaita kalapaikkoja. Sekä Tiusanen että Anttila työskentelevät kalastusoppaina. Tiusanen on kotoisin Vantaalta ja Anttila Espoosta.

– Olimme kolmatta kertaa mukana. Edellisinä vuosina saaliina oli kolmas ja neljäs sija, mutta nyt tärähti mestaruus. On oleellista, että suomalaiset menestyivät niin hyvin. Keskieurooppalaisilla on paljon lyhyempi matka, ja heillä on samantyyppisiä vesistöjä, Tiusanen sanoo.

Markku Tiusanen ja Antti Anttila voittivat kilpailusta komean veneen.

Toinen suomalaisjoukkue sijoittui tänä vuonna kolmanneksi. Kilpailuun osallistui kalastajia 20 eri maasta.

Rapalalle kultaa myös joukkuekisassa

Vuoden 2016 kilpailun riesana oli erittäin kovat tuulet ja huonot sääolosuhteet. Kilpailualuetta jouduttiin sään vuoksi pienentämään.

– Kolmen vuoden aikana ei ole käynyt kertaakaan niin, että joku joukkue olisi saanut jokaisena kolmena päivänä vaadittavat seitsemän kalaa, kolme ahventa, kolme kuhaa ja yhden hauen. Eilen taisi tulla vain viisi haukea koko kilpailussa. Se oli odotettavissa, kun kova tuuli oli tehnyt vedestä niin sameaa, Markku Tiusanen sanoo.

World Predator Classicissa tavoitellaan mahdollisimman pitkiä kaloja. Päivän aikana mitataan kolme pisintä ahventa, kolme pisintä kuhaa ja pisin hauki.

Kolmen eri lajin tavoitteluun voi periaatteessa käyttää yhtä ja samaa viehettä, mutta Tiusanen sanoo, että eri vieheillä ja tekniikoilla tulos on parempi.

– Ahventa ja kuhaa kalastetaan pääsääntöisesti jigaamalla. Haukea ja ahventa taas kannattaa virvelöidä matalammasta vedestä.

Antti Anttila (vasemmalla) ja Markku Tiusanen työskentelevät molemmat kalastusoppaina.

World Predator Classic on ”catch and release” -tyylinen kalastuskilpailu. Kalojen pituus osoitetaan valokuvilla.

Tiusanen ja Anttila nappasivat kolmatta kertaa peräkkäin joukkuekilpailun ykkössijan. Kilpailussa käytiin samaan aikaan kahden veneen joukkueiden välistä kisaa. Kaksikolla oli parinaan Ranskan vene.

– Vähän aikaa näytti siltä, ettei joukkuekilpailun voittoon ole mahdollisuuksia. Ranskalaiset floppasivat ensimmäisenä päivänä, mutta kahtena seuraavana he onnistuivat hyvin. Se nosti meidät myös joukkuekilpailun mestariksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?