Suomalaissiskot tekevät ilmailuhistoriaa: Pia on kapteeni, Anna-Mari on perämies

Julkaistu:

Työelämä
Pia ja Anna-Maria Kymäläinen ovat maailman ensimmäiset siskokset, jotka ovat lentäneet yhdessä matkustajakonetta kapteenina ja perämiehenä.

JETBLUE-YHTIÖN lento on lähtövalmiina Floridan Fort Lauderdalen kentällä Yhdysvalloissa. Vaalea nainen seisoo koneen etuosassa yllään lentäjän virkapuku. Hän kuuluttaa ja sanoo olevansa lennon kapteeni. Hän lisää:

– Perämiehemme tänään on pikkusiskoni Anna-Maria.

Matkustajat hämmentyvät ja naureskelevat. Onko tämä joku vitsi? Ei! Nuo kaksi blondia koppalakeissaan ja kravateissaan katoavat ohjaamoon. Airbus A320 rullaa kiitoradalle.


 

Perämiehemme tänään on pikkusiskoni Anna-Maria.

Suomalaiset lentäjäsisarukset Pia ja Anna-Maria Kymäläinen tekevät historiaa: He ovat ensimmäiset siskokset maailmassa, jotka ovat lentäneet yhdessä kaupallisen lentoyhtiön matkustajakonetta kapteenina ja perämiehenä.

Naiskapteeni on harvinainen ilmailun miehisessä maailmassa. Yhdysvalloissa liikennelentäjistä on noin 3 prosenttia naisia. Suomessa lentäjistä vain noin 2 prosenttia on naisia.

Kapteeni Pia Kymäläinen, 45, tiesi jo pikkutyttönä haluavansa lentäjäksi. Isä Eikka oli Finnairin lentokonekorjaamon päällikkö ja lensi pienkoneita. Äiti, laulaja Eija Merilä lensi purjelentokoneita Eikan kanssa seurustellessaan. Isoveli Pasi suunnitteli pilotin uraa mutta asteli isänsä jälkiä lentokonekorjaamolle.


Pia ei uskonut naisten pääsevän ammattilentäjiksi. Viidesluokkalaisena hän kuuli Finnairin palkanneen ensimmäisen naisen lentäjäkseen. – Siis minustakin voisi tulla liikennelentäjä, Pia haaveili.

Opinto-ohjaaja nauroi päin Pian naamaa, kun hän kertoi mielivänsä lentäjäksi. Ohjaaja sanoi: Eivät tytöt lennä.

Tämä tyttö ei antanut periksi. Lukion käytyään hän haki Finnairin koulutukseen. Ei päässyt.

Seuraavan kerran sai hakea kahden vuoden kuluttua. Nuori nainen ei jäänyt odottamaan. Hän lähti Yhdysvaltoihin, Floridaan ja siellä lentotunneille ja sai yksityislentäjän lupakirjan. Palasi Suomeen ja hankki luvan myös siellä. Haki uudelleen Finnairille. Ei päässyt.

Ja vielä kerran kahden vuoden kuluttua. Ei onnistanut.YHDYSVALLOISSA alku ei ollut helppoa. Tullakseen ammattilentäjäksi oli mentävä lisäoppiin ja lennettävä 250 tuntia. Liikennelentäjän vakanssi vaatii 1500 lentotunnin keräämistä.

Pia kartutti niitä eri rahtiyhtiöissä. Hän muutti välillä Suomeen ja hankki myös siellä pätevyydet lentää rahtia. Isä Eikka Kymäläinen sai idean lähteä perustamaan lentoyhtiötä Dominikaaniseen tasavaltaan Pia ja muu perhe mukanaan.

Pia lennätti turisteja Dominikaaneilla. Hän siirtyi kohta taas Yhdysvaltojen puolelle Michiganiin, töihin USA JetAirlines -rahtilentofirmaan.

– Työ oli rankkaa. Pitkiä päiviä pienellä palkalla vaikeissa olosuhteissa, Pia muistelee.

– Mutta kokemuksena hyvä. Se antoi valmiudet mihin tilanteisiin tahansa.


Rahtiyhtiön jälkeen hän pilotoi liikelentokoneita kymmenen vuotta. Asiakkaat olivat julkkiksia, urheilijoita ja muuten vaan rikkaita. Eräs mieleenpainuvin oli presidentti Bill Clinton sekä rouvansa Hillary.

– Vein heidät West Palm Beachiin tämän hetken presidenttiehdokkaan Donald Trumpin ja nykyisen vaimon Melanien häihin, nauraa Pia.

– Silloin nuo pariskunnat olivat vielä hyviä ystäviä.

Yksi mukavin Pian asiakkaista oli laulaja Celine Dion. Myös laulaja-sanoittaja Lenny Kravitz on jäänyt mieleen.

Privaattilentäjät ansaitsevat hyvin mutta Pia haki kaupallisen JetBlue-yhtiön palvelukseen. Siellä palkka on aluksi pienempi.

– Yksityisellä menet töihin kun asiakas haluaa. Isossa firmassa työajat ovat inhimillisiä ja edut hyvät, Pia kertoo.

Hän sai pestin 11 vuotta sitten ja kotitukikohdakseen Fort Lauderdalen.


ANNA-MARIA Kymäläinen, 32, halusi myös lentää jo pienestä pitäen. Hän oli 10-vuotiaana muuttanut vanhempiensa kanssa Floridaan ja kävi koulunsa siellä.

16-vuotiaana pitkä ja hoikka tyttö alkoi menestyä valokuvamallina. Hän voitti Elite-mallitoimiston Face of the Year -kilpailun ja pääsi maineikkaan toimiston listoille Miamiin.

– Olin lukiossa ja mallityötä piti rajoittaa koulun mukaan, Anna-Maria sanoo.

Hän tiesi, että tahtoi koulun jälkeen lentäjäksi, mutta tunsi pientä epävarmuutta. Hän oli seurannut Pian uraa ja nähnyt, kuinka rankkaa alku saattoi olla.


 

Pelkäsin etten pystyisi samaan kuin Pia.

– Pelkäsin etten pystyisi samaan kuin Pia. Lentokarriääri vaatii sinnikkyyttä. Hyvän työpaikan saanti on kova homma. Siihen pitää nähdä vaivaa.

Pia rohkaisi nuorempaansa ja uskoi tämän pystyvän samaan. Anna-Maria päätyi kaksivuotiseen collegeen, joka valmisti lentouralle.

Hän rahoitti itse opintonsa. Mallina ansaitsi hyvin, mutta työ oli epäsäännöllistä. Matkat Miamiin mallivalintoihin ja kuvauksiin veivät aikaa.

Anna-Maria meni töihin paikalliseen lääkärikeskukseen päiviksi ja illat hän kävi lentokoulua. Sieltä hän sai ansiolentäjäluvan ja aloitti miltei heti privaattiyhtiössä päästen lentämään jettejä. Jettikokemus katsotaan arvokkaammaksi kuin potkurikoneiden tiima.

Kiitos Pian ohjeistuksen, pikkusiskon alku ei ollut ehkä ihan yhtä ohdakkeinen kuin isosiskon. Anna-Maria kohosi yksityisfirman kapteeniksi. Kuusi vuotta sitten hän päätyi JetBluelle perämieheksi.PIA KYMÄLÄISESTÄ tuli pienen tytön äiti neljä vuotta sitten. Miten ison lentofirman kapteeni pystyy hoitamaan perheen ja virkansa?

– Työvuorot järjestyvät senioriteetin mukaan. Lentorotaatiot kestävät yhdestä viiteen päivää. Minulla on yleensä 13 päivää kuukaudessa vapaata. Lennän ehkä 3 tai 4 päivää ja päivystän lopun ajan, Pia selittää.

Lapsenhoitoa helpottaa myös se, että aviomies Joni Ahmavuo saattaa sovittaa työaikansa Pian lentojen mukaan. Hän treenaa entisen NHL-jääkiekkoilijan Olli Jokisen perustaman South Florida Hockey Academyn nuoria pelaajia.

Äitiyslomaa JetBlue antoi kuusi viikkoa. Tosin sieltä sanottiin, että Pia voi lentää raskautensa loppuun asti.

– Lähdin vapaalle kaksi kuukautta ennen vauvan syntymää. Sitten otin palkatonta lomaa puoli vuotta, Pia kertoo.

Hän lisää, että olisi ollut silkkaa hulluutta lentää enää seitsemän kuukauden raskauden jälkeen.

Molemmilla naisilla on erikoiskoulutus laskeutua Etelä-Amerikan vaativimmille kentille.

– Tutkayhteys katkeaa jo Kuuban yläpuolella. Yksi hankalimmista kentistä on Ecuadorin Quito, joka on tulivuorten ympäröimä. Yölento, sääolosuhteet ja vuoret tekevät laskeutumisesta haastavan, Pia kuvailee.

Sisaruksilla riittää vauhtia vapaallakin. Pia rentoutuu pelaamalla jääkiekkoa. Anna-Maria kiitää miesystävänsä kanssa High Performance Track -ajoissa pikku kilpa-autollaan. Ruuanlaitto ja kodin kunnostus ovat hänelle myös mieluisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt