Hilma

Matkat

Katso 15 suosikkimatkakohteen turvallisuusuhat – ryöstöt, kulkukoirat, varkaudet, terrori-iskun mahdollisuus...

Julkaistu:

uhka-arviot
IS listasi suomalaisten kesällä suosimiin ranta- ja kaupunkikohteisiin liittyviä uhkia.
Kesälomalla monet suomalaiset suuntaavat jälleen ulkomaille. Vaikka suomalaisiin ei kansallisuutensa perusteella kohdistu erityistä uhkaa, liittyy useisiin suosittuihin kaupunki- ja rantalomakohteisiin erilaisia turvallisuusseikkoja.

Ne kannattaa matkailijan pitää mielessä etenkin siksi, koska esimerkiksi mahdollisien terrori-iskujen kohteiksi nimetyt brittituristit suosivat usein samoja kohteita.

Ilta-Sanomat keräsi Suomen ja Britannian ulkoministeriöiden julkaisemista matkustustiedotteista tietoja suosikkikohteisiin liittyvistä mahdollisista turvallisuusuhista. Uhkien ulkopuolelle on jätetty useimmissa kohteissa esiintyvät perusriskit, kuten taskuvarkaudet ja huijaukset, joihin niin ikään kannattaa varautua matkustaessaan.

Listaus suosituimmista matkakohteista perustuu suurimpien suomalaisten matkanjärjestäjien verkkosivuillaan julkaisemiin tietoihin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

New York

Myös New Yorkissa on edelleen olemassa kansainvälisen terrorismin uhka, minkä vuoksi valppaus ympäristön suhteen on tarpeen.

Viranomaiset ylläpitävät valmiutta terrori-iskujen varalta muun muassa lentokentillä, joilla asioimiseen kannattaa siis varata aikaa. Pommeihin ja terrorismiin liittyviä nenäkkäitä huomautuksia kannattaa lentokentillä välttää, sillä uhkaan suhtaudutaan hyvin vakavasti.

Lontoo

Britannian viranomaiset ovat arvioineet terrorismin uhan maassa vakavaksi, minkä vuoksi Lontooseen kohdistuvan terrori-iskun mahdollisuutta pidetään todennäköisenä. Uhkataso on käytössä olevan viisiportaisen asteikon toiseksi korkein.


Vaikka välittömästä uhasta ei viranomaisilla tällä hetkellä ole tietoa, ihmisiä kehotetaan valppauteen.

Koska viranomaiset suhtautuvat terrorismin uhkaan erittäin vakavasti, ovat turvatoimet maan lentokentillä ja joukkotapahtumissa tiukat. Matkustajien kannattaa siis varautua lentokentillä turvatarkastusten aiheuttamiin viipeisiin.

Pariisi

Viime marraskuussa Pariisissa tehtyjen terrori-iskujen vuoksi Ranska ylläpitää edelleen korkeinta turvallisuusvalmiuttaan, minkä vuoksi viranomaiset ovat lisänneet yleistä valvontaa.

Esimerkiksi kaduilla poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen.


Vahvistettu turvallisuus on voimassa muun muassa uskonnollisissa kokoontumispaikoissa, julkisessa liikenteessä, lentokentillä, tavarataloissa, merkittävien nähtävyyksien liepeillä sekä suurissa yleisötapahtumissa.

Matkailijoita kehotetaan tarkkaavaisuuteen.

Rooma

Rooma on melko turvallinen matkailukohde. Mielenilmauksia saattaa esiintyä, joten matkailijan kannattaa välttää paikkoja, joissa kansaa kokoontuu. Katolisen kirkon parhaillaan viettämän riemuvuoden myötä Roomaan on arvioitu saapuvan turistien lisäksi useita miljoonia pyhiinvaeltajia.


Viranomaiset ovat korottaneet kaupungin kriisivalmiustasoa sekä riemuvuoden että Pariisin terrori-iskujen takia, koska terrorismin riskin arvioidaan kohonneen.

Matkailijoita kehotetaan valppauteen ja varovaisuuteen erityisesti turistikohteissa, joukkoliikenteessä sekä julkisten rakennusten läheisyydessä.

Praha

Prahaa pidetään turvallisena matkakohteena, jossa matkustajiin kohdistuvat uhat eivät poikkea muista suurkaupungeista.


Normaali varovaisuus on siis tarpeen. Terrorismin uhkaa pidetään matalana, mutta satunnaiset iskut turistien suosimilla julkisilla paikoilla ovat mahdollisia.

Berliini

Satunnaisen terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois, sillä siihen liittyvää uhkaa pidetään korkeana.

Saksan hallitus on kohottanut turvallisuustasoa julkisten rakennusten, suurten yleisötapahtumien sekä julkisen liikenteen solmukohtien yhteydessä.

Portugali

Yleinen turvallisuustilanne maassa on hyvä. Lissabonissa kannattaa pitää mielessä normaalit suurkaupunkeihin liittyvät riskit.


Muualla maassa ovat vuokra-autoilla liikkuviin turisteihin kohdistuneet ryöstöt lisääntyneet viime aikoina. Tämän vuoksi esimerkiksi rengasrikon sattuessa kannattaa suhtautua varauksella avuntarjoajiin.

Seismisesti aktiivisella alueella sijaitsevassa Portugalissa maanjäristykset ovat mahdollisia sekä mantereella että saarilla kuten Madeiralla. Madeiralla esiintyy keltakuumehyttystä, joka levittää muun muassa kesällä 2012 epidemiaksi asti levinnyttä denguekuumetta.

Espanja

Espanja on melko turvallinen maa, mutta myös siellä matkailija voi joutua satunnaisen terrorismin kohteeksi suurissa kaupungeissa kuten Barcelonassa ja Madridissa sekä esimerkiksi Aurinkorannikon ja Kanarian saarten rantakohteissa. Viranomaiset ovat pitäneet viime kesäkuusta saakka viisiportaisen asteikon toiseksi ylintä valmiustasoa, minkä vuoksi valvontaa on tehostettu erityisesti lentokentillä. Kaupungeissa ja suosituissa turistikeskuksissa valvotaan tehostetusti julkista liikennettä, ostoskeskuksia sekä suuria väestötapahtumia satunnaisen terrorismin takia.


Turkki

Turkkiin matkustavan kannattaa pysyä ajan tasalla maan turvallisuustilanteesta seuraamalla sitä esimerkiksi tiedotusvälineistä. Istanbulissa voi puhjeta mielenosoituksia, jotka voivat kääntyä väkivaltaiseksi. Niiden lähistöltä on syytä poistua välittömästi, sillä poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä. Myös ulkomaalaisten pidätykset ovat mahdollisia.

Isisin sekä paikallisten ryhmittymien aiheuttama terrorismin uhka pysyy korkeana suurissa kaupungeissa sekä muissa turistikohteissa, joten uudet iskut ovat todennäköisiä. Turistien kannattaa noudattaa varovaisuutta.

Maanjäristykset ovat mahdollisia, ja niille alttiita ovat myös suomalaisten suosimat kohteet Antalyan rannikkoalueilla sekä Istanbul.

Kroatia

Liikkuminen turistien suosimilla alueilla ja pääteillä on turvallista. Tilanne muuttuu kuitenkin herkästi, joten matkailijan kannattaa seurata paikallista ja kansainvälistä mediaa sekä matkanjärjestäjien tiedotteita pysyäkseen ajan tasalla.

Kroatiassa on olemassa piilevä terrorismin uhka, vaikkakin mahdollisia turistialueille kohdistuvia iskuja pidetään epätodennäköisinä.

Kreikka

Kreikassa on yleisesti ottaen hyvä turvallisuustilanne, mutta taloustilanteesta johtuen kannattaa varautua käteisen käyttöön. Mielenosoituksia ja lakkoja järjestetään silloin tällöin Ateenan seudulla, ja ne aiheuttavat yleensä liikenneruuhkia. Mielenosoitusten lähistöltä kannattaa poistua.


Saariston turistialueilla tilanne on ollut rauhallinen, mutta lakot ovat paikoin aiheuttaneet ongelmia lento- ja lauttaliikenteeseen. Maanjäristykset ovat mahdollisia sekä mantereella että saarilla.

Malta

Maltaan ei kohdistu erityistä terrorismin uhkaa, mutta matkailijoita kehotetaan silti normaaliin valppauteen ja varovaisuuteen erityisesti turistikohteissa, joukkoliikenteessä sekä julkisten rakennusten läheisyydessä.

Thaimaa

Poliittinen epävarmuus Thaimaassa jatkuu ja voi ilmetä myös väkivaltaisiksi äityvinä mielenilmaisuina. Levottomuudet ovat rajoittuneet lähinnä Bangkokiin. Mielenosoituksia kannattaa vältellä.


Maassa on vahvistettu viimeisen yhdeksän kuukauden aikana joitakin paikallisesti tarttuneita zikavirustapauksia, joten normaali hyttysiltä suojautuminen on suositeltavaa.

Bulgaria

Mustanmeren rannikon kohteissa kannattaa ryöstöjen vuoksi vältellä liikkumista yksin pimeillä kujilla ja puistoissa. Maassa on myös paljon kulkukoiria, jotka saattavat olla aggressiivisia ja vaarallisia.


Rantalomakohteissa on esiintynyt joitakin yksittäisiä seksuaalirikoksia, mikä kannattaa muistaa erityisesti liikuttaessa ulkona yöaikaan. Naismatkaajien kannattaa suhtautua varauksella tuntemattomien ihmisten esittämiin kutsuihin lähteä tutustumaan esimerkiksi paikalliseen baariin tai diskoon, vaikka nämä vaikuttaisivat luotettavilta ja ystävällisiltä.

Myös tarjottujen kyytien vastaanottamista kannattaa harkita huolella.

Terrorismin uhkaa pidetään piilevänä. Kaikkialla maassa voi myös esiintyä mielenosoituksia, joita kannattaa vältellä.

Kypros

Kyproksella matkustaminen on turvallista.

Euroopan terrori-iskujen ja Kyproksen lähialueen tilanteen vuoksi viranomaiset ovat kuitenkin kohottaneet uhka-arviota kolmiportaisen asteikon tasolta alhainen tasolle keskinkertainen.

Satunnaiset terrori-iskut ovat mahdollisia turistien suosimissa kohteissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   Synkkä arvio hapen riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  3. 3

   Onko tässä syy Teuvo Teräväisen huimaan vireeseen? Suomen painonnostotähti: ”Tuloshyppäykset olivat todella nopeita”

  4. 4

   7 ”noloa” seksimokaa, joita häpeät ihan turhaan

  5. 5

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  6. 6

   Lumisade vyöryy torstaina Ruotsista Suomeen – pohjoiseen povataan lunta jopa 25 cm

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Kutsuiko Mitro Repo rovastia alttarilla ”makkaramyyjäksi”? Kohupapin irtisanomista aletaan käsitellä käräjäoikeudessa

  9. 9

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  10. 10

   Ihmisen epäillään päätyneen jokeen Porissa – etsinnät käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  2. 2

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  3. 3

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  6. 6

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  7. 7

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  8. 8

   7 ”noloa” seksimokaa, joita häpeät ihan turhaan

  9. 9

   Poptähti Christina Aguilera pelmahti gaalaan lähes tunnistamattomana: fanit ihmeissään muutoksesta

  10. 10

   90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  8. 8

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  9. 9

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  10. 10

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   Synkkä arvio hapen riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  3. 3

   Onko tässä syy Teuvo Teräväisen huimaan vireeseen? Suomen painonnostotähti: ”Tuloshyppäykset olivat todella nopeita”

  4. 4

   7 ”noloa” seksimokaa, joita häpeät ihan turhaan

  5. 5

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  2. 2

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  3. 3

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. Näytä lisää