Buffetissa ruokailleet turistit etoivat seksologi Pölkkiä Kuubassa – KSML: ”Että nainen voikin näyttää hirveältä...” - Matkat - Ilta-Sanomat

Buffetissa ruokailleet turistit etoivat seksologi Pölkkiä Kuubassa – KSML: ”Että nainen voikin näyttää hirveältä...”

Seksologi Tarja Pölkki kirjoitti Keskisuomalaiseen suorasanaisen kolumnin, jossa hän kuvaili ”notkuvia pöytiä” kohti vyöryviä, ylipainoisilta näyttäviä ihmisiä.

Tarja Pölkin kirjoittama kolumni puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Pölkki sanoo olevansa pahoillaan siitä, että on loukannut joitakin ihmisiä.

23.3.2016 21:09

Tarja Pölkki kirjoitti Keskisuomalaisessa julkaistun kolumnin, joka käsitteli hyvin suorasanaisesti ihmisten ulkonäköä – ylipainoa ja pukeutumista. Kirjoitus on levinnyt sosiaalisessa mediassa vauhdilla ja on saanut monet raivostumaan.

– Olen kauhean pahoillani siitä, että olen tiedostamattani loukannut ihmisiä. Se ei ollut missään nimessä tarkoitus, Pölkki sanoo Ilta-Sanomille.

Kolumnin otsikko on ”Läski rassaa suhdetta mutta myös naapuria”. Pölkin mukaan hän ei itse voi vaikuttaa kolumnin otsikkoon, jonka täytyy olla ”myyvä”.

Kolumnissa Pölkki kertoo varsin konkreettisin esimerkein Kuuban-matkastaan all inclusive –hotelleissa.

  • ”Näin omin silmin, kuinka ruokailuun tuotiin pieni lääkelaukku, josta otettiin ”miljoona” pilleriä, pistettiin suoraan vatsaläskiin ja vyöryttiin kohti notkuvia pöytiä. Jotenkin siinä nousi yksi kysymys: Miksi tuo ihminen haluaa tappaa itsensä syömällä – ja ehkä myöskin juomalla?”, Pölkki kirjoittaa.

Pölkki kertoo joutuneensa valtavan palautevyöryn kohteeksi.

Kolumnin vastaanotto ylitti jopa Pride-tapahtuman järjestämisen Kangasniemellä.

– Olen saanut ihan valtavasti palautetta. Silloin, kun järjestin yksityishenkilönä Priden Kangasniemelle, minua haukuttiin aivan hirvittävästi. Mutta se ei ollut mitään verrattuna tähän, Pölkki sanoo.

PÖLKKI järjesti viime kesänä noin 5700 asukkaan Kangasniemellä Pride-kulkueen, josta piti tulla lajissaan Suomen pienin. Tapahtuma kasvoi huomattavasti suunniteltua suuremmaksi. Lopulta siihen osallistui jopa 200 ihmistä, mutta se poiki myös uhkauskirjeitä Pölkille.

Kolumnista palautetta on tullut sitäkin enemmän.

– En voinut pienessä mielessänikään kuvitella, että lihavuus ja tyylittömyys ovat kaksi sellaista asiaa, jotka räjäyttävät puoli Suomea.

  • ”Keskivartalolihavuus on hengenvaarallista. Miehillä se vielä jotenkin menettelee, mutta naisilla se ei ole kivan näköistä. Ruokailutapojen lisäksi toinen pahoinvointi syyni oli pukeutumistyyli. Että nainen voikin näyttää hirveältä punaisessa, jättisuuressa t-paidassa, puoleen sääreen ulottuvissa mustissa legginseissä ja retkisandaaleissa,” hän kirjoittaa.

Pölkki sanoo olleensa aluksi ”maansa myynyt” palautteita lukiessaan.

– Sitten ajattelin, että jos kirjoittaa kolumnin, niin ei sitä voi kirjoittaa miellyttääkseen koko maailmaa. Ja jokaisella ihmisellä on oikeus mielipiteeseensä.

PALAUTETTA on ropissut sähköpostin, Facebookin ja puhelimen kautta, mutta myös suoraan kasvotusten. Pölkki kertoo esimerkin – ja asettelee sanansa tarkoin:

– Tänään esimerkiksi liikennevaloissa sellainen sanotaanko runsasmuotoinen, jos tämä nyt ei loukkaa ketään, nainen tönäisi minua ja sanoi ”varo, ettei tartu”.

Pölkki sanoo myös, että palautteiden perusteella monelta oli jäänyt kolumnissa yksi lause huomaamatta.

– Siellä on lause, jossa sanotaan ihan selvästi, että en tarkoita sairauden mukanaan tuomaa ylipainoa. Se tarkoittaa siis kilpirauhasen vajaatoimintaa ja reumalääkitystä ja kaikkea tällaista, joka aiheuttaa lihavuutta. Sitä lausetta ei kukaan ole huomannut.

  • ”Ymmärrän sairauksien mukanaan tuoman ylipainon, mutta en sitä, että lautaselle kasataan jättimäinen ruokakeko höystettynä erilaisilla lihotuskastikkeilla ja päälle kaksi litraa cokista tai illallisella monta pulloa viiniä. Mitä useammin jouduin läskisaasteen kohteeksi, sitä pienemmiksi omat annokseni muuttuivat”, hän kirjoittaa.

Kaikesta huolimatta Pölkki huomauttaa, että kaikki palaute ei ole ollut negatiivista. Hän sanoo, että häntä on myös kiitelty rohkeudesta.

– Minulle on tullut ihan valtavasti myös positiivista palautetta. Ja minua ilahdutti palaute sellaisesta siviilirohkeudesta, että uskaltaa puuttua yhteen kansanterveyden suurimpaan haasteeseen. Kun puhutaan itse aiheutetusta liikalihavuudesta, niin se on huimaa, että sitä on kaikissa ikäluokissa, Pölkki sanoo.

  • ”Katsopa nyt vatsaasi ja jos se tursaa housunkauluksesta, räjäytä se pois ennen kesää. Olen sata varma, että voit paljon paremmin laihduttuasi. Stressitasosi nousee, verensokerisi pysyy tasaisempana ja kumppanisikin tykkää sinusta enemmän. Muutaman kilon laihdutuksesta hyötyy koko kansa”, hän päättää kolumninsa.

Pölkki sanoo olevansa pahoillaan siitä, että on loukannut kolumnillaan joitakin ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?