Esko kaivoi Kittilään Suomi-neidon muotoisen järven – ”Tulvat venyttivät rajoja Venäjän ja Ruotsin puolelle”

Uusi Raymond-lehti kertoo Kittilässä sijaitsevasta järvestä, joka on muodoltaan kuin Suomi-neito.

30.10.2015 10:55 | Päivitetty 30.10.2015 11:22

RAY:n asiakaslehti Raymond on haastatellut tuoreessa numerossaan Esko Sääskilahtea, joka kaivoi vuonna 1991 Kittilään Neitokainen-nimisen järven.

Nimi antaa vihiä järven poikkeuksellisesta muodosta: se on yksi yhteen Suomen maan rajojen kanssa vielä 25 vuoden jälkeenkin.

– Joskus tulvat venyttivät rajoja vähän Venäjän ja Ruotsin puolelle. Mutta kyllä se tuossa näköjään pysyy, Sääskilahti kertoo lehdessä.

Järven tarina yltää vajaan 30 vuoden päähän. Kittilän Lainioon oli tarkoitus rakentaa hotelli ja runsas määrä lomamökkejä laskettelijoille ja turisteille.

Neitokainen-järvi sijaitsee Kittilän Lainiossa.

Sääskilahti oli lomakylähankkeen vastaava rakennusmestari. Hänen ideansa oli tehdä keskellä aluetta olevasta lammesta Suomi-neidon muotoinen järvi. 116 metriä pitkän järven kaivuutöihin meni kaksi viikkoa.

Järvi olikin ainoa, mitä lomakylähankkeesta lopulta valmistui. Mökkikylä jäi taantuman ja laman myötä rakentamatta.

– Järvi unohtui siinä samalla. Kyllä siitä kirjoiteltiin paikallislehdissä, mutta sitten unohdettiin melkein kokonaan, Sääskilahti toteaa.

Jutun alussa olevalla videolla Sääksilahti kertoo Neitokainen-järvestä.

Neitokainen-järven koko tarina Raymond.fi-sivustolla.

Tiedätkö erikoisen muodostelman luonnossa? Ota yhteyttä ja lähetä kuva osoitteeseen sami.hernesaho@iltasanomat.fi otsikolla ”Luontokuva”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?