Rohkea nainen avasi legendaarisen taukopaikan uudelleen – ”Suunnitelmia jopa uudesta vesiliukumäestä”

Lahnajärven legendaarinen taukopaikka Ykköstien varressa avattiin yli seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen uudestaan.

17.10.2015 17:40

– Kaikki pitivät meitä ihan kahjoina. Oma äitikin sanoi minulle, että älä hyvä ihminen ota itsellesi tällaista riesaa.

Pia Landen kuitenkin otti – piti päänsä ja on terveellä tavalla äärimmäisen ylpeä itsestään. Hän herätti henkiin Ykköstien legendaarisen pysähdyspaikan, yli seitsemän vuotta tyhjillään, lähes ränsistyneenä olleen Lahnajärven rantaravintolan.

Henkiin herätetty Lahnajärven taukopaikka. Edustalla yrittäjä Pia Landen.

Lahnajärvi sijaitsee lähes tarkalleen Turun ja Helsingin välisen vanhan tien puolivälissä. Se avattiin 1952 Helsingin olympialaisten alla.

KOKO SUOMEN ensimmäinen autoilijoille suunnattu taukopaikka sementoi asemansa nopeasti. Siellä pysähtyivät niin bussit kuin henkilöautotkin.

Toimintaa kehitettiin moni tavoin seuraavina vuosikymmeninä. Oli kahvilaa, leipomoa, ruokaravintolaa, motellia ja huoltoasemakin.

Kukkeimmillaan paikka oli 1970- ja 80-luvuilla. Autoletkat täyttivät parkkipaikat, ja kesäisin alue oli varsinkin lämpiminä päivinä niin tukossa, ettei kaikille ollut edes tilaa pysähtyä. Vetonaulana toimi Suomessa tuohon aikaan poikkeuksellinen vesipuisto liukumäkineen ja altaineen.

SE OLI sitä aikaa se. Ravintolansa nurkkapöydässä istuva Landen ei noita kultavuosia nähnyt, mutta tarinoita hän on kuullut lukuisia. Pieksämäeltä kotoisin oleva nainen on asunut parikymmentä vuotta Saukkolassa, vähän matkan päässä Lahnajärveltä.

Baarin puolelta löytyy biljardipöytä.

– Kyllä se koskettaa itseänikin, kun niin monet tulevat kyyneleet silmissä muistelmaan lapsuus- ja nuoruusvuosiensa päiviä täällä Lahniksella. Ilman muuta tuo nostalgia on meille arvokas myyntivaltti, Landen sanoo.

KESÄ 2014 oli lämmin. Yksi yli 30 asteen hellepäivä aiheutti Landenin elämässä täyskäännöksen. Hän oli tehnyt pitkään töitä miehensä yrityksessä Saukkolassa, mutta halusi jotain uutta.

Ykköstiellä, vähän matkan päässä Lahjajärvestä Helsinkiin päin, sijaitsee edelleen Myllylammen kahvila-ravintola. Kun Landen ajoi paikan ohi tuona helteisenä päivänä, se oli tupaten täynnä. Ehkä ne kaikki ihmiset eivät sittenkään tahdo ajaa uutta moottoritietä, Landen pohdiskeli.

– Sanoin miehelleni, että jos tuolla on noin pitkät jonot, niin mitä ne voisivatkaan olla Lahniksella.

Lahnajärven levähdyspaikan vanhoja kuvia on esillä eteisessä.

Lahnajärvi, taannoin Matka-Mannana tunnettu taukopaikka oli ollut suljettuna yli kuusi vuotta. Kiinteistön omistaja oli vuokrannut sen eteenpäin afrikkalaiselle yrittäjälle, joka ei kuitenkaan koskaan saanut paikkaa auki.

Vuokrat jäivät maksamatta ja suuret suunnitelmat toteutumatta. Lahnajärvi oli kuin menneisyyden muistomerkki, kun Landen meni sitä ”sillä silmällä” omistajan kanssa katsomaan.

– Pääsin lopulta ikkunasta sisään. Kun näin salin, sanoin miehelleni, että tämähän on ihan valmis, ei muuta kuin auki vaan, Landen naurahtaa ja heilauttaa kädet ympärilleen, edelleen menneestä innostuen.

INNOSTUSTA oli, samoin remonttitaitoa ja muuta osaamista – mutta olisiko urakassa sittenkään mitään järkeä?

Kaikki mahdolliset suomalaiset pankit ilmoittivat aluksi, etteivät lähde projektia lainoittamaan. Kahdet pakit antoi myös oma Saukkolan Osuuspankki, mutta kolmannella kerralla kosintaan tuli pokkaus, ja sen jälkeen kirjoitettiin nimet paperiin.

Ikkunasta avautuu näkymä Lahnajärvelle.

Sitä ennen ehti tapahtua paljon. Landen ja hänen miehensä remontoivat paikkaa lähes vuoden, vaikka eivät sitä edes vielä omistaneet. Lattioita piti tehdä täysin uusiksi ja putkistokin oli päässyt rapistumaan. Yhdessä huoneessa remonttimiehen sormet menivät lattiasta läpi.

– Kaikki pitivät meitä ihan hulluina, mutta pakko oli riski ottaa. Lopulta ostimme tämän nyt kesällä itsellemme, ihan koko hela hoidon!

ALUE on yli kaksi hehtaaria. Päärakennuksen lisäksi on rantasauna, rivitalo, vanha huoltoasemarakennus ja karavaanarialue. Uimarannalla on edelleen – joskaan ei ”ihan” käyttökunnossa – myös se vanha uima-allas, jonne niin monet 80-luvun lapset kesäpäivinä vesiliukumäkiä pitkin laskivat.

– Tekeminen ei ihan heti lopu. Olenkin puhunut muutamien ulkopuolisten kanssa yhteistyöstä. Suunnitelmia on jopa uudesta vesiliukumäestä, mutta edetään nyt rauhassa.

Pia Landen sai sähköt päälle pelihuoneeseen.

Lokakuun alun normaalina arkipäivänä asiakkaita näyttää olevan lounasaikaan mukavasti, mutta vielä enemmänkin syöjiä saliin mahtuisi. Pia Landen uskoo, että moni ei vielä edes tiedä, että paikka on jälleen auki.

– Moottoritien liittymästä pääsee melkein suoraan ovesta sisään. Siinä lukee Lahnajärvi, mutta jostain syystä tien varteen ei ole vieläkään saatu niitä omia kylttejämme pystyyn, vaikka ne ovat olleet valmiina viikkokausia, Landen ihmettelee.

LÄHISTÖLLÄ mökkeilevä Pirjo muistaa Lahnajärven jo omasta lapsuudestaan 1960-luvulta.

– Ruoka oli tasokasta ja herkut hyviä. Pitää tulla nyt tarkistamaan, millaista täällä on näiden hiljaisten vuosien jälkeen, Pirjo huikkaa ulko-ovelta ja siirtyy salin puolelle.

Lahnajärven pelihuone.

Landen katsahtaa satunnaisen poikkeajan perään toiveikkaana. Heidän luottamuksensa on voitettava heti ensimmäisellä kerralla. Ruoan pitää olla hyvää ja palvelun ensiluokkaista. Jos se ei ole, asiakas ei tule toistamiseen ja luukut täytyy laittaa kiinni.

– Tätä olen painottanut henkilökunnallemme ja muistuttanut siitä itseänikin. Teemme ruoan alusta alkaen itse ja sen on meidän valttikorttimme.

Pirjon kohdalla Lahnajärven väki taisi onnistua.

– Oikein hyvää kahvia oli ja erinomaista marenkikakkua, mökkeilijä arvioi kulkiessaan autolleen.

LANDEN jää katsomaan pääovien päällä olevaa Lahnajärvi-kylttiä. Se on vanha, perinteitä huokuva. Pimeällä se valaisee osan pihasta, tosin muutaman kirjaimen sisällä oleva lamppu ei enää syty.

– Kaikenlaista pientä fiksattavaa täällä yhä on. Vuoden olen tehnyt 12 tuntia joka päivä töitä ilman lomia ja vapaapäiviä, mutta silti, Pia Landen hymyilee ja nauraa taas.

Baarin puoli.

Positiivista asennetta hän tuntuu huokuvan, mikä on näinä vaikeina taloudellisina aikoina monille yrittäjille vaikeaa. Epäonnistumista Landen ei edes mieti.

– Taloudellinen riski on ihan hirveä! Minä en sitä mieti, mutta mieheni miettii. Hiljaisten aikojen pohtiminen on täysin turhaa. Elän tätä päivää ja kuuta. Teen töitä, että työntekijäni saavat palkkansa ja paikka kehittyy koko ajan.

Lauantaisin pubin puolella lauletaan usein karaokea. Sitä ennen voi käydä vaikka solariumissa, pidentämässä ripsiään tai leikkauttamassa hiuksensa. Palvelut löytyvät saman katon ja kyltin alta.

– Kun täällä vuosi sitten seisoin yksin sunnuntaisin maalaamassa seiniä ja katsoin ulos, niin jokainen vanhaa tietä pitkin tästä ohi ajanut auto antoi minulle uskoa.

Nyt sitä antaa jokainen pihaan pysähtynyt auto. Unelmaansa uskovalle ne ovat kuin palkintoja, jotka täytyy voittaa joka kerta uudestaan ja uudestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?