Tallinnan-lautoilla ilmaista alkoholitarjoilua – näin laivayhtiöt ohjeistavat

Julkaistu:

Laivalla
Laivoilla tarjoillaan ilmaisia alkoholimaistiaisia. Oletko ottanut santsikupin?
Lauttamatka Tallinnaan on tuttu suurelle osalle suomalaisia. Viime vuonna suomalaisten yli yön kestäviä vierailuja Virossa oli jopa yli 900 000. Kun mukaan otetaan lisäksi kaikki päivämatkat, lukema ylittää heittämällä yli miljoonan.

Jo lautoilla törmää ilmiöön, joka ei koskaan tule vastaan suomalaisessa ostoskeskuksessa: myymälässä saatetaan tarjota maistiaisia alkoholijuomista.

Tallinna24.ee-sivusto kertoo aamupäivän matkasta Tallinnaan, jolla janoisimmat maistelijat täyttivät pikariaan hanaviinipakkauksesta jopa seitsemättä kertaa. Kyseessä oli Eckerö Linen laiva.

IS soitti Viking Linelle, Eckerö Linelle ja Tallink Siljalle. Millaisia ohjeita alkoholimaistiaisissa oikein noudatetaan?


Viking Linen Helsinki–Tallinna-reitillä alkoholimaistiaisia järjestetään matkan puolessa välissä, Tallinnan aamulähtöjä lukuun ottamatta.

– Tarjoamme kampanjoiden mukaan joko viiniä, viskiä tai konjakkia. Kirkkaita viinoja ei maistateta.

– Kysymys on 2-3 sentin annoksesta, joita annetaan yksi asiakasta kohti. Myymäläisäntä pitää huolen, ettei alkoholia tarjota alaikäisille, Viking Linen Helsinki–Tallinna-reittipäällikkö Jaakko Ahti kertoo.

Ahti sanoo, että suomalaiset suhtautuvat nykyään rauhallisesti ilmaiseen alkoholitarjoiluun.

– Alkoholin ostaminen kuuluu perinteisesti Tallinnan-risteilyihin, mutta yksittäistapauksia lukuun ottamatta ihmiset käyttäytyvät hyvin. Viinankiilto silmissä täällä ei olla.

– Maistiaisten avulla monet saavat myös tietoa ruokakulttuurista, sillä matkustajat kyselevät mielellään, minkä ruoan kanssa mitäkin viiniä voi nauttia, Ahti sanoo.


Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi kertoo, että yhtiöllä on ollut viininmaistatuksia kampanjoiden yhteydessä Finlandia-laivan myymälässä.

– Se tapahtuu valvotuissa olosuhteissa ja kansainvälisillä vesillä. Myymälähän menee kiinni, kun tulemme Suomen aluevesille, Toikka-Everi vastaa.

Maistiaisia on Eckerö Linella tarjolla kerrallaan vain pienestä määrästä tuotteita.

– Ne kupit ovat sormustimen kokoisia, että sehän ei ole mikään varsinainen baari. Maistatus on tarkoitettu aikuisille ihmisille, jotka miettivät, että otanko tuota vai tuota, Toikka-Everi sanoo.

– Henkilökuntamme varmistaa, että alaikäisille ei tarjoilla missään olosuhteissa.


Tallink Siljan Viron-lautoilla alkoholimaistiaisia on tarjottu uutuustuotteiden ja kampanjoiden yhteydessä jo useita vuosia.

– Maistiaiset helpottavat ostopäätöstä esimerkiksi viiniosastolla, viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Myös Tallink Siljalla periaate on, että pieniä maistiaismukeja tarjotaan vain yksi asiakasta kohden.

– Tietysti joskus voi käydä niinkin, että sama henkilö tulee maistiaisille parikin kertaa, Nöjd huomauttaa.

Ota kantaa

Oletko santsannut alkoholimaistiaisia?

Tietenkin olen! 36% Pelkkä maistiainen on riittänyt. 52% En käytä lainkaan alkoholia. 12%
Ääniä yhteensä 4423

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt