Riku Rantalan 11 reissuvinkkiä eettiselle matkaajalle – ”Matkailu ei ole koskaan ekoteko”

Julkaistu:

eettisyys
Matkailu ei ole koskaan ekoteko, Riku Rantala muistuttaa. Jotakin on kuitenkin tehtävissä, jos haluat matkata ekologisemmin.
Eettinen matkailu on mahdollista, mutta edellyttää tietenkin sitä, että ottaa asioista selvää. Reissaamisessa voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin sekä päästöihinsä että matkailunsa kestävyyteen.

Kestävällä matkailulla tarkoitetaan sitä, että kaikkea matkailua tarkastellaan kriittisesti kestävän kehityksen näkökulmasta: otetaan huomioon matkailun taloudelliset, yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja ekologiset ulottuvuudet ja turvataan myös tulevien sukupolvien mahdollisuudet matkailuun.

Kestävän matkailun pitäisi perustua siis siihen, että ympäristön laatu säilyy, ekologiset prosessit toimivat, luonnon- ja kulttuuriperintö säilyvät, paikallisyhteisö hyötyy ja matkailijat viihtyvät. Yksi tie kohti kestävää matkailua on ekoturismi, joka on luonnonympäristön suhteen vastuullista matkustamista, joka suojelee ympäristöä ja pitää yllä paikallisen väestön hyvinvointia.

Kestävä matkailu voi olla ympäristölle myös hyödyllistä, kun aiemmin leväperäisesti saastuttamiseen ja roskaamiseen suhtautuneet paikalliset saattavat matkailutulojen myötä ymmärtää luontoarvojen tärkeyden. Monissa kohteissa asiaan on herätty vasta matkailun myötä.

Riku Rantalan vinkit eettiselle matkailijalle

Tässä tulee 11 vihjettä, joilla matkustamisen aiheuttamaa tuhoa ympäristölle ja yhteiskunnalle – sekä omaa syyllisyydentuskaansa – voi helpottaa.
 1. Hanki tietoa kohteestasi ja sen asukkaiden tavoista, niin tiedät mitä tukea ja mitä pitää ottaa huomioon.
 2. Liiku mieluiten junalla. Junalla pääsee muuten Suomen Rovaniemeltä aina Tiibetin Lhasaan tai Vietnamin Saigoniin saakka.
 3. Jos lennät, matkusta turistiluokassa ja suosi suoria lentoja. Välilaskut saastuttavat enemmän.
 4. Jos lennät, maksa vapaaehtoinen lentomaksu, jolla neutraloidaan hiilipäästöjä.
 5. Matkusta mieluiten huippusesongin ulkopuolella, jolloin voit tasoittaa ympäristönkuormituksen ja taloudellisen hyödyn jakautumista kohteessasi.
 6. Suosi paikallisia tuotteita ja palveluja tuontitarvikkeiden ja ylikansallisten yhtiöiden palvelujen sijaan.
 7. Säästä energiaa ja vettä: ilmastointi ei ole juuri koskaan välttämätön – tuuletin riittää, ja suihkussa ei lutrata.
 8. Minimoi aiheuttamasi jätteet etenkin maaseudulla, saarilla ja luontokohteissa.
 9. Kunnioita paikallista kulttuuria, mutta opasta ympäristön suojelemiseen.
 10. Pyri toimimaan niin, että suojelet ihmisiä, eläimiä ja luontoa.
 11. Kerro näkemästäsi ja kokemastasi.
Suurin vaikuttaja kohti ekologisempaa matkailua on reissaajan oma asenne.

Vaikka matkustaminen aiheuttaakin ympäristöhaittoja, Madventures uskoo matkustamisen voivan pelastaa maailman: suurin uhka ihmiskunnalle on vierauden pelko.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt