Matkat

Onnettomuustutkijat selvittivät – pelastaako pakkolaskuasento todella henkiä?

Julkaistu:

Pakkolaskuasento jakaa mielipiteitä. Kriitikoiden mukaan asento voi jopa vähentää onnettomuudesta selviämisen mahdollisuutta. Erilaiset selvitykset puhuvat kuitenkin pakkolaskuasennon puolesta, Telegraph uutisoi.
Kriitikoiden mukaan lentokoneiden pakkolaskuasento ei hyödytä kuin onnettomuustutkijoita. Teorian mukaan asento helpottaa lähinnä uhrien hampaiden keräämistä ja tunnistamista.

Osa kriitikoista on sitä mieltä, että pakkolaskuasento jopa lisää kuoleman riskiä onnettomuustilanteissa, sillä niskan murtuminen on siinä asennossa heidän mukaansa todennäköisempää.

Britanniaan uudet ohjeet vuonna 1993

Tilastojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että asento todella auttaa lentomatkustajia selviämään onnettomuuksista muita paremmin, Telegraph kirjoittaa.

Britanniassa pakkolaskuasentoa muutettiin hieman vuonna 1989 tapahtuneen Kegworthin onnettomuuden yhteydessä. Onnettomuudessa Boeing 737-400 iskeytyi Kegworthissa sijaitsevalle moottoritielle ja 47 ihmistä menehtyi. Selviytyneitä oli 74.

Onnettomuuden takia yhtiö lanseerasi uudet turvallisuusohjeet vuonna 1993. Niissä esiteltiin matkustajille paranneltu versio pakkolaskuasennosta.


Yhdysvalloissa pakkolaskuasennon ajatellaan sen sijaan olleen yksi syy sille, miksi US Airwaysin lennolla 1549 matkustajat selvisivät, kun kapteeni ohjasi koneen ansiokkaasti Hudson-jokeen.

Testit mallinukeilla

Pakkolaskuasennon hyötyjä on esitelty myös erilaisissa tv-ohjelmissa. Suomessakin tuttu Myytinmurtajat-ohjelma osoitti testissään, että pakkolaskuasento vähentää selkeästi matkustajien riskiä loukkaantua vakavasti.

Toinen, Chanel 4:lla näytetty testi, tehtiin Sonoran autiomaassa Meksikossa.

Testi toteutettiin mallinukkien avulla, joista yksi oli sijoitettu pakkolaskuasentoon ja turvavöihin, yhdellä oli suojanaan pelkkä turvavyö ja yksi oli ilman minkäänlaisia turvatoimia.

Testin mukaan kuvitteellinen henkilö, joka oli pakkolaskuasennossa, olisi selvinnyt onnettomuudesta ilman vammoja, pelkässä turvavyössä ollut saisi onnettomuudessa vammoja ja ilman minkäänlaisia turvatoimia ollut menehtyisi.

Testit siis puhuvat yhä pakkolaskuasennon puolesta.

Näin otat pakkolaskuasennon

Oikeaoppinen pakkolaskuasento vaihtelee hieman eri mantereilla, mutta asennossa olennaista on, että polvet ovat tiiviisti yhdessä, selkä pitkänä edessä ja jalat tukevasti maassa.

Edessä olevaa päätä suojataan käsien avulla, jotka sijoitetaan pakkolaskuasennossa reisien ympärille tai viereen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt