Maailmanmatkaaja Jorma: Tällaista oli Pohjois-Koreassa – pääkirjastosta löytyi kasa suomalaisia kirjoja

Julkaistu:

erikoiset matkat
Loppuvuodesta viimeisenkin Telluksen valtion valloittava maailmanmatkaaja Jorma Karhumaa, 70, kertoo, millaista oli matkustaa maailman suljetuimmassa valtiossa
– Sehän on niin siisti maa kuin olla voi, ei yhtään roskaa missään, Jorma Karhumaa kertoo Pohjois-Koreasta.

Koska koko maassa ei ole yksityisautoja, tietkin ovat hiljaisia. Suurin osa autoista on valtion omistuksessa ja kansa kulkee paikasta toiseen joko lihasvoimalla tai julkisella liikenteellä.

Erityisesti mieleen ovat painuneet komeat metroasemat uljaine pylväineen, kauniine seinämaalauksineen ja upeine valaistuksineen.

– Siellä sai päätä pyöritellä, että voiko olla näin hienoa. Ehkä Moskovan metro pääsee lähelle sitä.

Asemilla oli töhryjen sijaan päivän lehdet sievästi seinillä luettavissa.


Karhumaa matkusti Pohjois-Koreaan matkatoimiston järjestämällä reissulla, maahan ei ole muuten asiaakaan. Ensimmäisenä iltana entinen tykistökouluttaja jätti menemättä yhteiselle illalliselle, sillä hän halusi tutustua pääkaupunki Pjonjangiin yksin.

Seuraavalle päivälle Karhumaa kirjoitti matkapäiväkirjaansa:

– Kello 11.55, julkinen nuhtelu.

– Kysyivät, että missäs olin, kun en ollut illallisella. Sanoin, että en minä sinne ehtinyt, kun kävin kaupungilla. ”KAUPUNGILLA!?”, kuului kauhistunut vastaus. Minä sanoin, että unohda koko juttu, Karhumaa hekottaa.

Reissu oli tarkkaan aikataulutettu. Yli viikon matkan aikana vapaa-aikaa ei juuri ollut, kauppoihinkin vietiin ostoksille.

– Jo ennen lähtöä oli tiedossa, että rahaa ei tarvitse vaihtaa, sillä euro käy joka kaupassa. Ja niin se oli.

Pjongjangin valtavassa pääkirjastossa seurue tiedusteli, että onko siellä suomenkielistä kirjallisuutta.

– Ja ihan parissa minuutissa alkoi tulla liukuhihnalta suomalaisia kasvioppaita ja puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja, ei yhtään romaania! Siellä kun on ollut se nälänhätä, niin kaikki tieto on ollut tarpeen, Karhumaa näkee.

Entäpä pohjoiskorealainen ruoka?

– No se on hyvää! Aivan kuin kiinalaista ruokaa, Karhumaa kertoo.

Armeijan kädet ulottuvat joka paikkaan. Jopa ravintolahenkilökuntaan.


– Kävimme syömässä pienessä ravintolalaivassa. Siellä oli hovimestarina nainen, joka poistui vuoronsa lopuksi kapteenin univormussa. Meille tarjoillut toinen nainen vaihtoi välissä vaatteita ja lauloi oikein kauniisti. Kohta katsoin ikkunasta, siellä se menee tarjoilijakin kersantin vaatteissa, Karhumaa hekottelee yllätystä.

Karhumaa on itse eläkkeellä oleva armeijan tykistökouluttaja. Ehkä se oli syynä, että hän sai viedä seppeleen sankarivainajien haudalle.

– Minä varsin kiusallani kumarsin oikein liioitellun kauan. Niin kauan, että joku huusi, että tule jo pois sieltä, Karhumaa virnistää.

– Jormahan oikein nauttii, kun saa pokkuroida, Irene-rouva nauraa.

Pohjois-Koreasta on käsitys, että sinne kun pääsee, niin valokuvia ei saa ottaa.

– Ei siellä kyllä ollut minkäänlaisia kuvauskieltoja. Itselläni ei ole sieltä paljon kuvia, mutta se johtuu täysin siitä, että meillä oli mukana pohjoiskorealainen videokuvaaja, Karhumaa nauraa.

Videokuvaaja kuvasi koko reissun. Jälkikäteen kukin matkalla ollut sai muistoksi dvd:n, jolla seikkailu sekä kaupungissa että vuoristossa oli editoitu elokuvaksi pohjoiskorealaisen musiikin säestyksellä.

– Kaupungeista jäi mieleen siisteys ja se, että niissä tuntui asuvan enimmäkseen työikäisiä nuoria. Maaseudulta jäi mieleen köyhyys, isot kolhoosit ja se, että vuoristoisessa maassa ei ole paljon viljelystilaa.

– Siellä tuli väkisinkin ajatelleeksi, että entäs jos Suomi olisi samalla tavalla kauppasaarrossa ja suljettu maa kuin Pohjois-Korea. Kaikki pitäisi tehdä itse, kun ei pianoakaan saisi tuoda, Karhumaa pyörittää päätään.


Pjongjang on suurten monumenttien luvattu kaupunki. Vasemmalla patsastelee Pohjois-Korean Suuri Johtaja eli Kim Il Sung ja oikealla hänen poikansa Rakastettu Johtaja Kim Jong Il. Nykyisin maata hallitsee Kim Jong Ilin poika Kim Jong Un, jota kutsutaan nimellä Korkein Johtaja. Meille sanottiin, että lisänimet ovat tärkeitä.

Satuimme johtajapatsaille päivänä, jolloin hääseurueita lappasi tasaisin väliajoin tuomaan seppeleitä ja kumartamaan niille. Seppeleitä kertyi niin paljon, että kai heidän täytyi viedä niitä vähän syrjemmälle välillä.


Matkalta jäi mieleen se, kuinka paljon tapasimme koulu- tai univormuasuisia lapsia. Nämä nuoret pioneerit kävivät tutustumassa myös Suuren Johtajan synnyinkotiin.


Eräs seurueestamme oli käynyt Pohjois-Koreassa jo monta kertaa. Hän hämmentyi nähdessään keskustan pilvenpiirtäjät ja ihmetteli, että onko mennyt sekaisin päästään. Ilmeisesti valtiojohto oli määrännyt koko Pjongjangin siluetin muuttaneen pilvenpiirtäjärykelmän rakennettavaksi pika-aikataululla.


Puolueen perustamisen monumentti on niin jättimäinen, ettei sitä saa omalla kameralla mahdutettua yhteen kuvaan millään. Kim Il Sung kehitti valtion virallisen Juche-aatteen jo teini-ikäisenä. Juche-aatteen tornista löytyi myös aatteen Oulun tutkimuskerhon laatta.


”Aselevon allekirjoituspöytä. Istun Pohjois-Korean puolella”, on Jorma Karhumaa kirjoittanut Panmunjomissa otettuun kuvaan.


Lasten kulttuurin palatsissa kiersimme kuuntelemassa ja katselemassa lasten esityksiä. He olivat hirveän taitavia.