Jari, Jalmari

Matkat

”Te suomalaiset ja pingviinit olette yhtä eksoottisia eläimiä” – matka-Jorma kertoo tarinat reissukuviensa takaa

Julkaistu:

Maailman lähes jokaisessa valtiossa käynyt Jorma Karhumaa painattaa matkakuvansa aina paperille. Kuvia puuttuu enää Laosista, jonne mies matkustaa vielä tänä vuonna.
Oululainen Jorma Karhumaa, 70, matkustaa tänä vuonna Laosiin, ainoaan itsenäiseen valtioon, jossa hän ei ole vielä tällä planeetalla käynyt. Muista on kertynyt on kuvamuistoja niin kodin seinille kuin kymmeniin valokuva-albumeihinkin. Niihin entinen tykistökouluttaja on kirjoittanut säntillisellä käsialallaan päivämäärät sekä paikkojen ja henkilöiden nimet – tarpeen tullen vähän muutakin.

Karhumaa avasi matkakuva-albumeitaan Ilta-Sanomille ja näytti kymmenen mieleen painuneinta valokuvaansa.

– Näitä kuvia on kyllä niin paljon, että tuntuu, että ehdimme päästä vasta alkuun, Karhumaa nauraa siinä vaiheessa, kun albumeita on selattu jo kolme tuntia.

1. San’a’, Jemen

San’a’ on sellainen kaupunki, että tunnen sen parhaiten heti Suomen jälkeen. Olen käynyt siellä kolme kertaa, eikä maailmassa ole sen parempaa näkyä: koko kaupunki on täynnä toinen toistaan hienompia piparkakkutaloja. Ensimmäisen matkan tarkoituksena oli tutustua Jemeniin, toisella kerralla kiersimme koko Arabian niemimaan ja päädyimme lopuksi tuttuun kaupunkiin.


Kolmannella kerralla olimme seurueella yrittämässä Etiopiasta Eritreaan, mutta emme päässeet. Seurueesta moni ei ollut käynyt Jemenissä, joten sanoin, että minäpä järjestän teille sinne kiertomatkan – ja sitten mentiin.


Jemenin pohjoisosien vuoristossa yöpyessämme kuulimme, kuinka Saudi-Arabiasta ammuttiin Jemenin puolelle. Saudi-Arabia on kuin sikäläinen Neuvostoliitto.

2. Silkkitie, Gobin autiomaa, Kiina

Kiinan puolella Gobin autiomaassa on kummallisimpia kyliä, joita olen koskaan nähnyt. Siellä on kesäisin niin kuumaa, että paikalliset asuvat maan alla.


Paikoiteilen lämpötila nousee maan pinnassa +80-asteeseen. Paikka on 161 metriä merenpinnan alapuolella. Tässä paikalliset liikkuvat hevoskyydillä Turfanin keitaan lähistöllä – vaunut on katettu kovan paahteen vuoksi.”

3. Etelänapamanner

Kävin Etelänapamantereella vuonna 1999. Sinne pääsemisestä oli oikein kisa: ensimmäiset, jotka maksoivat 3000 euroa pääsivät Venäjän akatemian tutkimusaluksen kyytiin. Meitä oli siellä seitsemän suomalaista. Sinne mennessä oli kolme päivää niin hirveä myrsky, ettei siellä voinut syödä, juoda eikä olla pystyssä. Kumipaatilla liikkuessakin sai olla välillä melkoisessa viimassa.


Sillä reissulla oli englantilaisrouva, joka halusi koko ajan ja välttämättä ottaa meistä suomalaisista kuvia pingviinien kanssa: ”Kun te suomalaiset ja pingviinit olette yhtä eksoottisia eläimiä, niin menkää tuonne pingviinien viereen, niin minä otan kuvan. Voin sitten näyttää sukulaisille”.

Matkalaisen rukoushan on, että ”Luoja varjele meitä brittiläisiltä huligaaneilta”, mutta en minä viitsinyt sille naiselle sanoa mitään.

Pingviinejä näimme tuhansia ja valaitakin 250, niistä valtaosa oli ryhävalaita. Niitä pääsi kuvaamaan yllättävän läheltä.


Vuoristovaelluspäivänä Couvervillessä muut alkoivat puhua meille suomalaisille, että ”älkääpäs lähtekö tuonne vuoristoon, sillä te olette jo niin vanhoja. Emme jaksa kantaa teitä takaisin.”


Sanoin siinä muille suomeksi, että annetaan heidän mennä. Lähdimme vasta, kun he olivat kadonneet ensimmäisen nyppylän taakse. Ja siinähän kävi niin, että me suomalaiset vanhukset ohitimme nämä muut jo puolivälissä. Sen jälkeen meillä oli henkinen yliote. Mitä se brittinainen nyt vielä puhui niistä pingviineistä…

4. Joulu Timbuktussa

Vietimme vaimoni Irenen kanssa joulun seudun Timbuktussa vuonna 1996. Siellä kävimme kamelivaelluksella tuaregien johdolla. Tuaregeja sanotaan siellä aavikon sinisiksi miehiksi. Siellä oli aivan mahtavia maisemia!


Yhden sen reissun mieleenpainuvimmista kuvista otin juuri jouluaattona Niger-joella. Aurinko oli juuri laskemassa ja minä vain räpsäisin. Ei ollut aavistustakaan, että kuvasta voisi tulla noin hieno.


Se on meillä seinälläkin kehystettynä. Kävimme vielä dokanikylässäkin. Täytyy ihan suurennuslasilla katsoa, että kukas se tuossa yhdessä kuvassa on… Irenehän se, hahaha!

5. Ruandan vuorigorillat

Ruandan vuorigorillojen luokse matkustaminen kesti melkein kellon ympäri. Etenimme seitsemän aseistetun oppaamme ja rajavartijan kanssa viidakkoveitsen avulla, välillä kontaten.


Kun gorilloja kohtasi, niitä ei saanut tuijottaa silmiin vaan piti katsoa nöyrästi alas, kuin alistua niille. Silloin niiltä sai olla rauhassa. Tällä urosgorillalla on kyllä tiukka tuijotus. Se on kuin eteläpohjalainen isäntä, yhtä itsevarma.


Otin puolen metrin päästä kuvan tästä lapsigorillasta. Se kävi koskettamassa minua ja Rajavartijat olivat mukana, sillä rajan takana oli sota. pinkaisi takaisin isänsä syliin. Isä paukutti rintakehäänsä nyrkeillään.

6. Tiibet

Olin halunnut käydä Potalan palatsissa siitä lähtien kun näin siitä kuvan 1950-luvulla Helsingin Sanomissa. Se on valtavan kaunis ja suuri paikka, suurten vuorten kätköissä. Tiibetin maanpaossa elävä henkinen johtaja Dalai Lama ei ole pitkään aikaan päässyt kotipalatsiinsa ja kiinalaiset ovat kieltäneet hänen kuvansakin.


Minä ostin Nepalista valtavan määrän Dalai Laman kuvia ja sujauttelin niitä munkeille Potalan palatsissa. Vaikka Tiibetin lippukin on siellä kielletty, minulla oli sellainen ommeltuna reppuuni – eikä yksikään viranomainen sanonut mitään.

7. Mongolia, jurtta

Mongolia on sellainen paratiisivaltio. Kävin siellä tyttäreni kanssa silloin, kun hän oli 18-vuotias. Vuosi oli 1988. Nukuimme jurtassa keskellä ei mitään. Jurttia lämmitettiin kamiinoilla ja yksi kipinämikko kävi aina kiertämässä jurtat ja kohentamassa tulta.


Kävimme siellä keväällä ja sieltä jäi erityisesti mieleen se, että siihen aikaan vuodesta Gobin autiomaa kävi hetken verran vihreänä. Muuttolintuja oli aivan hirveät määrät! Ne lensivät Siperiaa kohti.

8. Bhutan, Ukkoslohikäärmeenmaa

Bhutan on yksi hienoimpia paikkoja maailmassa. Vuonna 1996 siellä vasta rakennettiin teitä. Aikoinaan Indira Gandhikin oli käynyt siellä valtiovierailulla – seitsemän päivää ratsastaen.


Bhutanissa kaikilla oli aina kansallispuvut päällä, siellä ei ollut mitään länsimaista. Seurueemme auton rekisterikilpi oli BP-1-0001, se oli Bhutanin ensimmäinen rekisteröity auto.


Kävimme siellä tutustumassa kouluun, ja lähetin sinne jälkeenpäin yhden suomalaisen kirjan. Olimme maassa keväällä, ja näimme paikallisia viljelytöissä, perinteisesti härkien kanssa.

9. Kambodza

Angkor Watin temppelialue on lumoava. Liikuin siellä pyörällä kolme kokonaista päivää, eikä sekään meinannut riittää. Siellä näkee kuinka luonto voi hiljalleen ottaa vallan ihmisten luomuksista – valtavien puiden valtavat juuret ovat osa temppelialueen viehätystä.


Liikuimme myös Mekong-joella. Siellä talot on rakennettu paalujen varaan, sillä vesi nousee paikoitellen useita metrejä.

10. Somalia

Kävimme Mogadishun slummissa tämän vuoden helmikuussa. Kaupungin pahin slummi oli ihan kaupungin keskustassa – täydellinen hökkelikylä. Matkakuvien yhteyteen leikkasin myös otsikoita Mogadishun pommi-iskuista


Suomen lehdistä juuri siltä ajalta kun olimme siellä. Esimerkiksi 20. helmikuuta päivätty uutinen kertoo näin: ”Somalian iskujen kuolinuhrien määrä nousee – yksi kansanedustaja kuoli, kaksi ministeriä loukkaantui.” Siinä iskussa kuoli kaikkiaan 25 ihmistä. Kaikki tv- ja radioasemat siellä olivat raunioina. Niin myös suuri osa kaupunkia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

  2. 2

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  3. 3

   Selena Gomez räväytti platinablondina nahkaminimekossa – katso kuvat AMA-gaalan upeimmista ja oudoimmista puvuista

  4. 4

   Huippuvireinen Markkanen heitti omat ennätyspisteensä NBA:ssa – valmentaja hehkutti: ”Lauri oli ilmiömäinen”

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  6. 6

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  7. 7

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  8. 8

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  9. 9

   Kiekkovalmentaja Tihonovin tytär palasi Suomeen – muistelee rankkoja kouluvuosiaan Porissa: ”Päätäni lyötiin seinään”

  10. 10

   Mikä viikko! Teräväinen ja Aho takovat hurjaa jälkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. 6

   Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

  7. 7

   Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

  8. 8

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  9. 9

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  10. 10

   Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. 6

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  7. 7

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

  2. 2

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  3. 3

   Selena Gomez räväytti platinablondina nahkaminimekossa – katso kuvat AMA-gaalan upeimmista ja oudoimmista puvuista

  4. 4

   Huippuvireinen Markkanen heitti omat ennätyspisteensä NBA:ssa – valmentaja hehkutti: ”Lauri oli ilmiömäinen”

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. Näytä lisää