Jorma, 70, on käynyt kaikissa maailman valtioissa yhtä lukuun ottamatta - selvinnyt pelkällä suomella

Oululainen Jorma Karhumaa on pärjännyt Pohjois-Koreassa euroilla, tullut tyrmätyksi Kanariansaarilla ja törmännyt Martti Ahtisaareen mattomuseossa Afganistanissa.

Jorma Karhumaa on merkinnyt käymänsä paikat nuppineuloin isoon seinäkarttaan – entisen tykistökouluttajan säntillisyydellä. Valkoiset neulat osoittavat sekä pohjoisinta että eteläisintä uimapaikkaa – toinen on Norjan Huippuvuorilla ja toinen Etelänapamantereella.

22.8.2015 10:48

Entinen tykistökouluttaja Jorma Karhumaa, 70, päätti alkaa matkustella toden teolla vuonna 2001.

– Olin käynyt eri maissa vuodesta 1974 lähtien, mutta 2001 aloin säntillisesti katsoa, että mitkä paikat on vielä käymättä.

Oulun entisellä kasarmialueella Intiössä sijaitsevan kodin työhuoneen seinällä on kartta, johon on pistetty punaisia nuppineuloja käynnin merkiksi. Vielä puuttuu yksi: Laos. Sinne Karhumaa matkustaa lokakuussa matkallaan numero 95. Sen jälkeen hän pääsee käymään niissä paikoissa, jonne on vannonut palaavansa.

– Matka Madagaskarille on jo varattu!

Reissuun Karhumaa lähtee yleensä isomman suomalaisen seurueen kanssa, jonka jäsenet jakavat saman intohimon. Karhumaan Irene-vaimo on lähtenyt mukaan noin joka kolmas kerta. Karhumaa puhuu maailmalla vain suomea:

– Kertaakaan ei ole ollut mitään ongelmaa!

Vaaratilanteisiin hän on joutunut ainoastaan yhdessä paikassa: Kanariansaarilla.

– Ensimmäisenä iltana juomaani oli laitettu tyrmäystippoja. Kun olin menossa tekemään rikosilmoitusta, matkalla neljä kaveria nosti minut ilmaan, ja ryösti kaiken, mitä minulla oli.

Ryöstön jälkeen Karhumaa marssi lähimpään matkatoimistoon.

– Sanoin, että viekää minut turvaan tästä paikasta, minne päin Afrikkaa tahansa!

Alaskassa patikoidessaan Jorma Karhumaa alkoi jo kyllästyä vastaantulijoiden uteluihin siitä, että missäs päin se Finlandian osavaltio on.. –Vedin päähäni tämän Pohjois-Korean lippiksen, ja sain olla sen jälkeen aivan rauhassa.

Utelias mies ei kuitenkaan aivan joka paikkaan ole ollut nenäänsä tunkemassa. Somalian Mogadishuun reissaaja pääsi vasta kolmannella yrittämällä.

– Ensimmäisellä kerralla yksi seurueemme jäsen kävi tiedustelemassa Somalian turvallisuustilannetta maan suurlähetystöstä. Hänelle sanottiin, että kun te sinne menette, niin teidät todennäköisesti ammutaan heti. Lähdimme sitten Sudaniin, Karhumaa hekottaa.

 ”Ensimmäisellä kerralla yksi seurueemme jäsen kävi tiedustelemassa Somalian turvallisuustilannetta maan suurlähetystöstä. Hänelle sanottiin, että kun te sinne menette, niin teidät todennäköisesti ammutaan heti. Lähdimme sitten Sudaniin.”

Vaikka Karhumaa on kiertänyt monessa sotaa käyvässä maassa, ja yöpynyt rauhanturvaajien majapaikoissa muun muassa Itä-Timorissa, Komoreilla ja Liberiassa, hän on kuullut laukauksia läheltä vain kerran.

– Pakistanissa vähän ammuskelivat vuoristossa, kun olin kakalla. Taisin pyllistää Mekkaa kohti. Siitä alkaen minulla on ollut kompassi mukana.

Jorma Karhumaa pakkaa reissuilleen arktisia alueita lukuun ottamatta vain repun. Kaksi reppua on reissattu jo niin resuiksi, että ne piti heittää pois. Viime Afrikan-matkalla repun paino oli lähtiessä vain 5,9 kiloa kameran ja kiikarin kanssa. Paluumatkaa varten Karhumaa säästää yhden vaatekerran. Muut vaatteet hän usein antaa matkan aikana itseään köyhemmille. Löytyypä reissaajan taskusta muutakin, kuten laminoituja karttoja, joita kopioi kerralla useamman ja antaa vaikka paikalliselle taksikuskille pyydettäessä.

Karhumaalla on joka reissulla mukana pötköllisiä suomalaisia euroja – kyllä numismaatikko numismaatikon tunnistaa vaikka Hondurasissa.

– Kun paikalliset kuulevat mistä olemme, yleisin kysymys koskee juuri suomalaisia euron ja kahden euron kolikoita.

Jorman maailmankartta.

Maailman mieleenpainuvimmat

Pohjois-Korea

Pohjois-Korea on ehdottomasti siistein valtio, missä olen käynyt – siellä ei näkynyt yhtään ainoaa roskaa koko aikana. Rahaa ei tarvitse vaihtaa, sillä euro käy joka kaupassa. Tiedotusvälineistä Pohjois-Koreasta saa totisen kuvan, mutta itselleni jäi erilainen tunne: lapset huiskuttelivat ohikulkijoille iloisina, ja ihmiset kävelivät oikein reippaasti töihin. Ei kai siellä muita pulskia olekaan kuin se päämies.

Mannerheimin Aasian reitit

Olen käynyt Mannerheimin Venäjän vallan aikaan ratsastamilla reiteillä kolme kertaa. Reitit alkavat Kirgisiasta ja päättyvät Kiinaan. Kiinan Xingjiangissa maisemat ovat hyvin erikoisia. Taklimakan autiomaan nimi on kuulemma suomeksi paikka, josta ei elävänä palata. Kesät ovat siellä hyvin kuumia, ja talvet taas hyvin kylmiä. Paikalliset asuvat siksi osittain maan sisään rakentamissaan taloissa. Vettä ei tule kuin vuorien ja tunturien sulamisvesistä.

Stalinin vankileirit Siperiassa

Aloitimme läheltä Jäämerta Vorkutasta, se on Euroopan puolella Nenetsiaa. Kun siirryimme Uralin puolelle Jamalin Nenetsiaan, meitä oli ministeri vastassa: olimme ensimmäiset turistit ikinä. Meistä oli oikein juttu alueuutisissa, seuraavana päivänä kaikki vastaantulijat tervehtivät. Siellä pidettiin erityisen hienona sitä, että paikka sijaitsee Napapiirillä. Laitoimme porukastamme haastateltavaksi tiedekeskus Arktikumissa työskentelevän kaverin. Hän sanoi tv:ssä, että ”minäkin olen kotoisin Napapiiriltä, tervetuloa käymään Rovaniemellä”.

Afganistan – ja naapurimaat

Yritimme Kabuliin neljä viikkoa eri naapurimaiden kautta vuonna 2003. Siinä tuli matkustettua maita pitkin niin Uzbekistaniin, Tadzikistaniin, Turkmenistaniin. Tadzikistanissa kysyimme eräästä vuoristokylästä yöpaikkaa. Vastaus yllätti: ”Tietenkin löytyy. Haluatteko käydä myös saunassa?” Siellä oli ihan täydellinen suomalainen maalaissauna, jossa lauteet on korkealla. Samalla reissulla törmäsimme eräässä mattomuseossa presidentti Martti Ahtisaareen. Maahan pääsyyn meni niin kauan, että ehdimme olla pommitetussa Kabulissa vain viikon.

Jorma Karhumaa matkustaa Laosin jälkeen niihin maihin, jonne on aina halunnut palata.

Tiibet

Ensimmäisen kerran olin menossa Tiibetiin Nepalin kautta merkkipäiväkseni. Olin laittanut oikein Kalevaan ilmoituksen, että ”Jorma Karhumaa, 50 vuotta, Tiibet”. Vaan Kiinan suurlähettiläs vaikutti olevan viisuminhakupäivänä humalassa eikä suostunut kirjoittamaan enää yhtään viisumia. Hän potkaisi avustajamme ulos suurlähetystöstä. Kiersimme silloin Nepalia pienkoneella matkan loppuajan. Vuotta myöhemmin pääsin viimein Tiibetiin Nepalin Lhasan kautta. Ajoimme Mount Everestin alarinteitä. Siellä on uskomattomia maisemia! Minulla oli rintataskussa Dalai-laman kuvia, joita sujautin munkeille – kuvat kun on kielletty maassa. Siellä kuljin myös kielletty Tiibetin lippu repussani, eikä kukaan tullut kyselemään. Maaseutu ja temppelialueet ovat tiibetiläisten, mutta kaupungit kuuluvat kiinalaisille.

Kalalliit Nunaat

Kalalliit Nunaat, eli valloittajamaa Tanskan nimeämä Grönlanti on hieno paikka. Luonto on niin kaunis, että ei siellä malttanut nukkuakaan! Matkustimme siellä kesäaikaan Suomen mittaisen rupeaman, jonka eteläkärki oli Helsingin korkeudella. Siellä näkee Suomen historian – ja tulevaisuuden – jääkausien kannalta.

Huippuvuoret

Huippuvuoria mainostan kaikille, ne ovat meitä niin lähellä ja sinne on helppo mennä. Nykyisin jääkarhujen kanssa täytyy olla koko ajan varuillaan. Meilläkin oli mukana kaksi naista kiväärien kanssa, mutta ei siellä yhtään jääkarhua näkynyt. Yksi seurueestamme oli käynyt siellä ensimmäisen kerran jo vuonna 53. Silloin alueella oli kesäisempää, eikä jääkarhujakaan tarvinnut pelätä, sillä niiden saaliit olivat pohjoisessa. 50-luvun jälkeen ilmasto on kylmentynyt niin, että myskihärät ovat kuolleet sukupuuttoon. Luonto siellä on uskomaton.

Libya ja Syyria

Olen ollut lomalla liki kaikilla Isiksen valloittamilla alueilla Syyriassa ja Irakissa. Ennen sotia Libya ja Syyria olivat turistin kannalta Välimeren alueen­ parhaat paikat. Libyassa oli niin turvallista, että siellä ­paikalliset jättivät autotkin lukitsematta. Jos joku ­siirtolainen sattui tekemään rikoksen, hänet ­karkotettiin suoraan. Kun länsimaat pommittivat demokratian, Libyasta tuli turvaton. Ja siirtolaiset siirtyvät yhä pohjoisemmaksi. Sama Syyrian kanssa. Sielläkin oli rauhallista ja turvallista, ja ihmiset hyvin ystävällisiä.

Armeijamaisella täsmällisyydellä Karhumaa on kirjannut neljän vuosikymmenen ajan ylös kaikki matkansa, päivämäärät, reitit ja seurueen jäsenet.

Mikronesian liittovaltio

Saaret ovat maanpäällinen paratiisi. Tai niin sanottu paratiisi, sillä länsimainen elämäntapa on tullut sinnekin: vaikka vieressä on upeat kalavedet, kala haetaan mieluummin kaupasta ja tee juodaan kylmänä tölkistä. Iltakaudet tuijotetaan amerikkalaista väkivaltaviihdettä televisiosta ja paino nousee. Alueella on paljon sukeltajia, erityisesti heitä, joita kiinnostavat toisessa maailmansodassa upotetut laivat ja koneet.

Etelänapamanner

Etelänavalle kannattaa matkustaa meidän talviaikaan. Silloin siellä pystyy olemaan. Olin merkinnyt tälle reissulle tulleelle uimapulahdukselleni lämpötilaksi plus yksi astetta. Ja aurinko paistaa yötä päivää niin kuin meillä kesällä. Pääsimme sinne Venäjän tiede­akatemian laivalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?