Downshiftaajaa vaivaa ikävä - Matkat - Ilta-Sanomat

Anu jätti työnsä ja muutti Portugaliin: Tämä downshiftaamisessa on vaikeinta

Irtiottajat eivät vietä kesälomia ja sukulaisia on kova ikävä.

Anu Patrakan päivät täyttyvät muun muassa käsitöiden, kirjoittamisen ja valokuvaamisen parissa. Ideoita riittää, Patrakka sanoo.­

7.8.2015 16:39

Leppoistaminen on Patrakan tapauksessa harhaanjohtava termi, sillä nainen muistuttaa, ettei ole Portugaliin muuton jälkeen ehtinyt lepäämään laakereillaan.

Kiireet ovat vain muuttaneet muotoaan. Entinen pääkaupunkiseudulla asunut johdon assistentti pyörittää nyt arkea Pohjois-Portugalissa Vila do Condessa. Portugalissa hän tapasi myös nykyisen miehensä, jonka maatilalla pariskunta nykyään asuu.

– Vaikkei tuloja ole juuri muodostunutkaan, koen nykyiset tekemiseni paljon mielekkäämmiksi kuin entisen työni. Tunnen itseni tarpeellisemmaksi kuin aikoinaan yritysjohtajien toimeksiantojen toteuttajana, Patrakka sanoo.

Anu Patrakka jätti kiireisen uran ja muutti Portugaliin maatilalle. Arki sujuu muun muassa maatilan töitä tehden. Kuva: Anu Patrakka­

Arki kuluu muun muassa puolison muistisairaasta äidistä huolehtiessa sekä puutarha- ja kotitöissä.

– Ennen energia kului stressaavaan työhön ja kireähköön työilmapiiriin. Täällä ongelmaratkaisutaidot ovat saaneet tilaa kukoistaa. Ideoita on valtavasti ja toteutan niitä yksi kerrallaan. Hosua ei silti tarvitse, vaan tekemisen tahti on terveen rauhallinen.

Työ vei ajan ja voimat

Anu on siis nykyaikainen downshiftaaja, joka on jättäytynyt työelämän oravanpyörästä pois vapaaehtoisesti. Vaikka muutos tuntuu hyvältä, täysin kivuttomasti matka kaupungin humusta maaseudulle ei ole sujunut.

– Asuin monta vuotta yksin, ja nyt samassa taloudessa on kolme aikuista, joilla kaikilla on omat tapansa tehdä asioita. Niitä sitten sovitellaan yhteen.

– Irtiotossa ei myöskään vietetä kesälomia. Maatilalla on töitä vuoden jokaiselle päivälle, vain sunnuntaisin ja pyhinä otetaan vähän rennommin, Patrakka muistuttaa.

Maaseudun rauha saa myös toisinaan kaipaamaan kaupunkiin. Ja mikä ikävintä, myös rakkaat ovat nyt kauempana kuin koskaan.

Vila do Conde sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Kuva: Anu Patrakka­

– Kaipaan Suomessa asuvaa perhettä ja ystäviä sekä kummilapsiani. Etäisyys on pitkä, varsinkin kun suoria lentoyhteyksiä Suomeen ei täältä Porton läheltä ole, Patrakka kertoo.

Patrakalle dowshiftaaminen on kuitenkin yhä valinta, joka ei kaduta.

– Ehkä olisin vielä sinnitellyt vuoden tai pari entisessä työpaikassani. Toisaalta, tuskin se olisi mitään muuttanut ainakaan parempaan suuntaan.

– En tiedä, olisinko voinut tehdä toisenlaista ratkaisua ja jäädä. Siinä vaiheessa tuntui mahdottomalta jatkaa elämää, jossa työ vei ajan ja voimat, Patrakka summaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?