Aurinkoa, hiekkaa, aurinkorasvan hajua... Vuosaari on melkein kuin Las Palmas

rac

Julkaistu:

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Aurinkolahden uimarannan parkkipaikalla asvaltti hohkaa lupaavasti lämpöä keskiviikkoiltapäivänä. Lähestyessämme rantatuoleilla ja tekopalmulla varustettua aurinkoterassia, iskee nenään etelänlomilta tuttu aurinkorasvan tuoksu.
Kun lämpötilojen on kerran povattu nousevan tällä viikolla Suomessa samalle tasolle kuin suosikkilomakohteessa Las Palmasissa, on aika selvittää, päästäänkö Aurinkolahdessa muiltakin osin lähelle Gran Canarian tunnelmaa.

9-vuotias Teresa Piironen on sitä mieltä, ettei ihan pari vuotta sitten tehdyn Kanarian-reissun lämpötiloihin ole Helsingissä vielä päästy. Äiti Hanna ja isä Juha Piironen ovat myös sitä mieltä, että Aurinkolahdesta Kanarialle on vielä jonkin verran matkaa.

– Lähellä oltaisiin, jos ei tuulisi. Kanarialla tuuli myös, mutta tuuli oli lempeämpi, Hanna Piironen arvioi.

Muutaman kerran Lanzarotella matkustanut ja pelkällä etunimellään esiintyvä Heli vahvistaa, että Vuosaaressa on vielä liian viileää Kanariaan verrattuna.

– Kun ihmisiä ei ole uimassa, huomaa, ettei olla Kanarialla. Suomen olosuhteisiin tämä on ihana paikka.

”Aurinkotuolit olisivat kiva lisä”

Suomen mittakaavassa pitkällä hiekkarannalla ei ole iltapäivällä kova tungos. Ei olekaan vielä hellepäivä: päivän lämpöennätys, 24,6 astetta, mitattiin Heinolassa. Suomessa

Lapsiperheitä ja iäkkäämpiä pariskuntia lipuu kuitenkin rantabulevardilla tasaisena virtana kuin Kanarialla tai Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevassa Fuengirolassa konsanaan.

Aurinkolahden maisemat ovatkin myös Piirosten mielestä jo lähempänä Kanariaa. Pari yksityiskohtaa jää kuitenkin uupumaan.

– Aurinkotuoleja täällä ei ole vuokrattavana. Se voisi olla kiva lisä. Jos rantakioskeja olisi lisää ja musiikki soisi, sitten voisi jo olla kuin Kanarialla. Ollaan jo lähellä – varsinkin, jos loppuviikosta ilma lämpenee, Juha Piironen toteaa.

Terassin maisemat eivät petä

Kun siirtyy hiekalta ja kimaltavan meren ääreltä rantabulevardin toisessa päässä sijaitsevalle aukiolle, on tarjolla kaksi terassia, joilta voi ihailla kylmää olutta siemaillessaan satamassa kelluvia veneitä. Siis aivan kuten Kanarialla tai Aurinkorannikollakin.

Pertunmaalta asti Aurinkolahteen saapunut Päivi Argillander nauttii lomapäivästään ravintola Loiston terassilla Pentti Mörskyn seurassa.

– Muutaman kerran on tullut Kanariallakin käytyä. Melkein on sen tuntuista kuin olisi Gran Canarialla, Argillander arvioi Aurinkolahden tunnelmaa.

Mutta mistä Gran Canarian tunnelman voi aistia Itä-Helsingissä?

– Auringosta. Aivan ihana merimaisema.

Missä ovat ryppyperunat?

Loiston ruokalista on terassin kyljessä esillä suomeksi ja englanniksi. Saksaa ja muita Kanarian ravintoloiden listoilta tuttuja kieliä ei ainakaan pihalla näy. Listalla on sen sijaan tuttuja ruokalajeja: pizzaa, pihviä, pastaa ja burgeria.

Kaikkia klassikoita ei kuitenkaan ole tarjolla. Alkupalaksi ei luvata tapaksia – Gran Canarian ryppyperunoista ja tulisesta mojo-kastikkeesta nyt puhumattakaan.

Palaamme takaisin lähtöruutuun rantabulevardin toiseen päähän. Kukaan ei onneksi yritä matkan varrella myydä ranta-Rolexeia tai mustia, kultanauhoilla koristeltuja fetsi-päähineitä.

Vantaalainen Raili Fallström nauttii terassin tekopalmun katveessa sijaitsevassa aurinkotuolissa kesän ensimmäistä jäätelöään. Tämän jäätelöbaarin kyljessä lukee isolla pehmis. Laminoituja valokuvia banana split -annoksista kermavaahtoineen ja purkkikirsikoineen ei näy.

– Luultiin jo, että ollaan Las Palmasissa, hymyilee Fallström, jolla on sentään 40 vuoden kokemus Kanarian-matkoista. Aurinkolahdessa hän oli keskiviikkona ensimmäistä kertaa.

Ota kantaa

Onko Suomessa mukavampaa kuin Kanarialla?

Totta ihmeessä! 58% Ei todellakaan! 42%
Ääniä yhteensä 10095

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt