Vietä lapsellinen loma Virossa - parhaat vinkit

Julkaistu:

VIROON LOMALLE
Perheloma Virossa onnistuu, kun hyvä mieli, säähaltijattaren siunaus ja lapsiystävälliset puitteet ovat kohdillaan.
Suuntaa Tallinnan liikenneruuhkista pois puolentoista tunnin ajomatkan päähän pieneen idylliseen Haapsaluun Länsi-Viroon. Meri ympäröi vanhan kaupungin niemeä kummaltakin puolelta. Rantapromenadilla käyskentelivät 1800-luvulla Venäjän tsaari perheineen ja baltiansaksalainen aateli. He tulivat mutakylpylöihin parantamaan reuma- ja nivelsairauksiaan.

Kaikki välimatkat sujuvat nykyäänkin kävellen. Kaupungin keskustassa uinuu romanttisia puutaloja, ja kylpylöitä on lukuisia. Paralepan uimarannan merivesi on keskikesällä lämpimintä Virossa. Haapsalu on lapsiperheiden suosiossa kaupungin rauhallisuuden ja siisteyden takia.

Mielenkiintoisin paikka lapsille on Kooli-kadulla sijaitseva Ilonin Ihmeiden maa, Astrid Lindgrenin kirjojen maailmankuulun kuvittajan Ilon Wiklandin hahmojen teemakeskus. Ilon asui Haapsalussa isovanhempiensa kanssa viisivuotiaasta asti, kunnes 14-vuotiaana Neuvostoliiton miehitettyä Viron hän matkusti yksin laivalla Ruotsiin myrskyävällä merellä. Tukholmassa odotti täti ja Ilon pääsi vapaaoppilaaksi taidekouluun.


Myöhemmin Astrid Lindgrenin tapaamisen jälkeen Ilon kuvitti Ronja Ryövärintyttärestä, Veljeni Leijonanmielestä ja Katto Kassisesta kertovat kirjat. Wikland lahjoitti elämäntyönsä, 800 alkuperäispiirrosta Viron tasavallalle, ja ne ovat nähtävillä Ihmeiden maassa.

Kolmannessa kerroksessa voi kurkistaa Katto Kassisen huoneeseen. Tämä hahmo on kielletty Venäjällä itsekkyytensä ja kurittomuutensa takia. Melukylän keittiössä touhuta, lainata satuvaatteita, järjestää synttäreitä, askarrella, piirtää ja pitää pihalla piknikin tai vaikkapa kävellä puujaloilla.


Haapsalun ehdoton nähtävyys on keskiaikainen piispanlinnoitus, jonka vallihaudassa sijaitsee lastenpuisto kaikkine houkutuksineen. Täällä lapset voivat leikkiä laivassa, keinua ja ajaa karusellissa sydämensä kyllyydestä. Piispanlinnan alueella sijaitsee myös tuomiokirkko, joka on Baltian suurin yksilaivainen kirkko. Elokuussa kastekappelin ikkunaan ilmestyy naisen kuvajainen. Tämä valkean daamin legenda on elänyt vuosisatojen ajan.

Keskiajalla luostariin ei päästetty naisia kuolemantuomion uhalla. Nuori munkki ja virolainen tyttö löysivät toisensa eivätkä voineet olla erossa. Munkki puki tytön kuoropojaksi ja salakuljetti linnaan.

Salaisuus paljastui kuitenkin, ja munkki heitettiin tyrmään kuolemaan nälkään. Neito muurattiin elävänä kastekappelin seinään. Hänen sielunsa ei ole saanut vieläkään rauhaa, ja hän kummittelee vuosi toisensa perään. Valkoisen daamin päivät ovat elokuussa täydenkuun aikaan ja kaupunki täyttyy musiikista, markkinoista ja teatteriesityksistä. Tuhannet ihmiset matkustavat silloin Haapsaluun.


Jos haluaa enemmän menoa, voi matkustaa puolentoista tunnin matkan lounaaseen Viron kesäpääkaupunki Pärnuun. Kaupungin asukasluku 40 000 kuusinkertaistuu kesän aikana. Majoitus kannattaa varata siis etukäteen. Hyvin todennäköistä on, että törmää toisiin suomalaisiin jopa harmiksi asti.

Kaupungin vetonaula on kilometrin pituinen meren ranta, jonka hienorakenteinen hiekka on kuin puuteria. Naisille on oma rantaosuus, samoin nudisteille. Kylpylöitä riittää joka lähtöön. Ranta on niin matala, että pienikin lapsi voi kontata vedessä. On vesihiihtoa, kanootteja ja vesiskoottereita. Keskustan ja ranta-alueen välissä olevassa puistossa on patsaita, vehreyttä ja lasten leikkipuistoja. Romanttiset puu­huvilat nököttävät sulassa sovussa funkkisarkkitehtuurin helmien rinnalla. Taival taittuu hyvin kävellen tai pyörällä.

Minizoossa Akadeemia-kadulla voi nähdä kuningasboan syömässä hiiriä. Täällä on myös tiikeripyton, joka on maailman pisin käärmelaji, sisiliskoja, vaarallisia kyykäärmeitä Aasiasta ja Afrikasta ja Niilin krokotiili.


Jos lapset haluavat puuhailla ja askarrella, on aika suunnata Uus-kadulle Maarja-Magdaleena Gildin taloon, jossa voi tehdä vaikkapa koruja ja maalata puisia käyttöesineitä, kuten leikkuulautoja ja salaatinottimia. Talossa on myös eri yrittäjiä: paperi-, savi-, ompelu-, koru- ja tekstiilipajoja.

Mikäli etsii uusia haasteita ja jännitystä, Valgerannan seikkailupuisto varttitunnin ajomatkan päässä Pärnusta on oivallinen keidas testata taitojaan. Puiden väliin on pingotettu viisiratainen kiipeilyrata. Perheen pienimmille on omat radat.


Kahdeksan kilometriä Pärnusta sijaitsee Lottemaa, Viron vastike Muumimaailmalle. Janno Poldman ja Heiki Ernitsin tekemät Lotte-kirjat kuuluvat jokaisen virolaisen lapsen elämään. Lotte-animaatioelokuvia on myös näytetty Suomessa. Yli kymmenen hehtaarin kokoinen Lottemaa­teemapuisto avattiin viime kesänä ja se keräsi miltei 50 000 kävijää. Lotte on koiratyttö, joka asuu vanhempineen ja kavereineen meren rannalla Keksijäkylässä.

Lottemaalla voi hassutella seikkailupuistossa, vaellella labyrintissä, ihailla Loten isoisän keksimää sähkönvalmistuskonetta, syödä vohveleita, leikkiä nukketeatteria Loten kotona ja laskea liukumäkeä. Tai vain pulikoida rannalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt