Viehättävän Wienin valloittamiseen tarvitaan hyvät kengät ja uteliaisuutta - Matkat - Ilta-Sanomat

Viehättävän Wienin valloittamiseen tarvitaan hyvät kengät ja uteliaisuutta

Wien tunnetaan Sacher-kakusta ja ­Mozartista, mutta se on paljon muutakin.

Wien on helppo ja kuvankaunis kohde.­

24.6.2015 15:24

POLIISIT kyselevät henkilöpapereita Hofburgin palatsin ulkopuolella musisoivalta viulistilta. Papereiden löydyttyä konsertti voi jatkua.

Muusikon ”esiintymislava” ei voisi olla koristeellisempi. Keisarien palatsikeskittymää hallitsevat valkoinen ja kulta luovat keikalle vähintään mahtipontisen taustan.

Paikka kuhisee turisteja. He jonottavat Espanjalaiseen Ratsastuskouluun katsomaan Lipitzan hevosten näytöstä tai istuvat terasseilla juomassa Aperol Spritz - drinkkejä.

Burberryn ja Chanelin haute couture -putiikeilla reunustettua Kohlmarktia ympäröivä katuja kutsutaan Kultaiseksi Kortteliksi. Tuchlaubenilla, Bognergassella ja Am Hofilla sorisee venäjä. Päivystävä vossikkakuski vastaa jokaiseen kysymykseen da, ja pian venäläinen nuoripari hyppää kyytiin. Hevoskuskin kyydissä tuntee itsensä hetken keisariksi.

Kadulle jäävät huvittelevat käyttämällä perinteisiä itävaltalaisia nahkahousuja ja dirdnl- hameita myyvässä liikkeessä. Sen jälkeen maistuvat keisarien sokerileipuri Demelin valtavat kakkupalat.

Vaihtoehto Sacher-kakulle.­

Musiikkia, maestro!

Musiikki ja Wien ovat erottamattomat. Tänne Wolfgang Amadeus Mozart saapui 6-vuotiaana lapsinerona ja heitti ensimmäisen keikkansa vuonna 1762. Täällä isänsä majatalossa Tonavan varrella varttunut Johan Strauss vanhempi varasti musiikkiinsa ideoita kuulemistaan merimieslauluista.

Wienissä riittää Mozarteja.­

Wienin musiikkikulttuuri on kuitenkin paljon laajempi kuin kuvitellaan. Euroopan tunnetuimman musiikkikaupungin elektronisen musiikin piiri on maailmankuulu, Tonavan kanaalin Flex klubissa soi drum' n' bass.

Wienin ennakkoluuloton suhde musiikkiin selviää parhaiten käymällä vuonna 2000 avautuneessa Haus der Musik museossa, jonka leikillisessä ympäristössä analoginen ja digitaalinen sekä luonnollinen ja sähköinen sointi kohtaavat.

Mozartin kunniaksi nuottiavain.­

Kävellen kaikkialle

Wien on kävelijän kaupunki. Ilman Oopperan kulmalta alkavaa leveää Kärtnerstrassea ei Wieniä pysty kokemaan. Kadun varrelta löytyy Adolf Loosin suunnitteleman American Barin kaltaisia erikoisuuksia.

Katununero 26: n oven takana odottaa eurooppalaisten kuningashuoneisiin kristallikruunujen hovihankkija J. & L. Lobmeyr. Matkamuisto kannattaa unohtaa, ellei taskun pohjalta löydy sataa euroa. Grabenin kävelykadulta löytyvään Meinlin herkkukauppaan tutustuminen tulee halvemmaksi.

Näkymä Grabenilta.­

Kävelemistä kannattaa jatkaa Ringstrassen ulkopuolella. Spittelbergin nuorekkaita kulmia voisi kutsua Helsingin Kallioksi. Mariahilferstrassen, Neubau/Spittelbergin ja Museokorttelin alueelle mahtuu nähtävää taidegallerioista pikkuputiikkeihin, antiikkiliikkeisiin ja kortteliravintoloihin.

Burggassen Das Möbel- kahvilassa tekee mieli istua pitkään brunssilla. Brunssi on samalla ostosmatka, sillä Das Möbelin huonekalut ovat kaikki myytävinä.

Alueen suurin ostoskatu on ketjuliikkeiden kansoittama Mariahilferstrasse, mutta ympäröivien kortteleiden sisustus ja design-liikkeissä esittäytyy Wienin luova luokka. Museokortteli on kaupunkilaisten olohuone kahviloineen ja ravintoloineen. Alue on autoilta vapaa, ja viikonloppuisin myös perheiden suosiossa.

Kilometrin mittaista Naschmarktia reunustavat Otto Wagnerin kuuluisat art nouveau rakennukset houkuttelevat paikalle arkkitehtuuri-intoilijoita. Naschmarktin sisäänkäynnin luona sijaitsevaa Joseph Maria Olbrichin suunnittelemaa Secession-rakennusta eivät voi pysähtymättä ohittaa edes ne, jotka ovat menossa Naschmarktin joka lauantaiselle kirpputorille.

Kodikkaasta keisarilliseen majoitukseen

Wienissa voi majoittua airbnb:n kautta kaupunkilaisten koteihin, mutta hotelli on yhtä hyvä vaihtoehto. Majoituksen kirjo ulottuu kodikkaista boutique-hotelleista kerran elämässä kokemuksiin. Kirchkegassen charmikas Hotel Altstadt keikkuu yhä kaupungin suosituimpien hotellien kärjessä. Altstadtista piti alun perin tulla museo, mutta omistaja Otto Ernst Wiesenthal päätyi avaamaan nykytaidekokoelmalleen oman hotellin.

Altstadtin vetovoima perustuu kodikkuuteen. Vanhat puulattiat, lukuisat taideteokset ja aamiaishuoneen sohvat alleviivaavat viihtymistä. Taide ja keskenään erilaiset huoneet luovat vaikutelman kodista kaukana kotoa. Omistajan toinen kodikas hotelli on Das Tyrol lähellä Mariahilferstrassea.

Keskihintaisissa hotelleissa saa rahalle vastinetta, mutta luksushotelli mahdollistaa historiallisen aikamatkan. Hotel Imperialin 138 huonetta on koristettu silkkitapetein ja antiikkihuonekaluin. Kultakehyksiset peilit, marmorikylpyhuoneet ja paksut brokadiverhot viimeistelevät ylelliset huoneet. Moni hotelli kutsuu itseään palatsiksi, vaikka harva on siihen oikeutettu. Vuonna 1873 avattu Hotelli Imperial on oikea palatsi.

– Kun Englannin kuningatar Elisabet vieraillee Imperialissa, tänne tuodaan hänen oma sänkynsä. Emme halua, että kukaan kerskuu nukkuneensa kuningattaren kanssa samassa vuoteessa, hotellista kerrotaan.

Schönnbrunnin linnassa riittää koettavaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?