Näe Mikaelin kämppä tai Lisbethin luksusasunto - Millennium-kävelyllä tarina tulee todeksi

Julkaistu:

KIRJAKÄVELY
Oletko Stieg Larssonin kirjojen ystävä? Kolahtiko Millennium-trilogia? Siis kävelylenkille!
Mietitkö päivät pääksytysten, mitä mahtaa kuulua Mikael Blomkvistille ja Lisbeth Salanderille? Et ole yksin. Jo 73 miljoonaa ihmistä on uppoutunut Larssonin maailmaan.

Jos tunnistit itsesi, silloin kannattaa Tukholmassa lähteä Lonely Planetin maailman parhaaksi kirjallisuusaiheiseksi kävelyksi arvottamalle Millennium Tourille.

Larssonin kirjoihin perustuva kävely lähti Tukholman kaupunginmuseossa työskentelevän Torvald Olsson-Sundelinin sulkakynästä. Sittemmin tuottaja on kehitellyt lukuisia muitakin kirjoihin ja tarinoihin perustuvia kävelyjä.

Kävelyt alkoivat 2008 ja tähän mennessä yli 60 000 ihmistä on osallistunut niihin.

Tapaamme Olsson-Sundelinin Södermalmilla, Bellmansgatan yhden edessä. Outoa, osoite on olemassa, mutta yhtään ovea ei johda sisälle taloon.

– Osoite on fiktiivinen. Talo ja katu ovat kyllä oikeita, mutta Mikaelin asuntoa ei ole olemassa. Oppaat kertovat tarinoita kirjasta, sen hahmoista, mutta myös oikeasta kaupungista. Mielenkiintoisinta onkin, kuinka fakta ja fiktio kohtaavat, Olsson-Sundelin kertoo.

Tukholma kuvataan Larssonin kirjoissa hyvin synkkänä kaupunkina.

– Toki meillä on paljon rikollisuutta oikeastikin, mutta on paljon muutakin, paljon hyvää.


Tunnin ja kolme varttia kestäviä Millennium-kävelyjä on tarjolla monella kielellä: englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi, japaniksi, kiinaksi, espanjaksi, saksaksi ja jopa suomeksi. Lipun saa 130 kruunulla (14 €) .

– Meillä on myös suomalaisia oppaita, Olsson-Sundelin kehaisee.

Blomkvistin kuvitteelliselta asunnolta kiertokävely jatkuu Millenniumin toimitukseen, Lisbeth Salanderin luksusasuntoon sekä lukuisiin muihin kirjojen ja elokuvien maisemiin.

Ota kantaa

Oletko lukenut Millennium-trilogian?

Kyllä 42% En 58%
Ääniä yhteensä 1393

Millennium-trilogialle jatkoa

Vuonna 2004 kuolleen Stieg Larssonin suunnitelma oli kirjoittaa 10 kirjaa Lisbethistä, Mikaelista ja Millenniumista, mutta työ jäi kesken. Ensi elokuussa tulee täyteen 10 vuotta siitä, kun trilogian ensimmäinen kirja julkistettiin.

Juhlavuoden kunniaksi Millennium-trilogia saa neljännen osan. Kirjan kirjoittaa David Lagercrantz, joka tunnetaan jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran kirjoittajana.

Kirjan ruotsinkielinen nimi on Det som inte dödar (Se mikä ei tapa). Salaisuuden kehä kirjan ympärillä on tiheä. Vain muutama ihminen kustantamossa on lukenut kirjan.

Kirjailija pelkäsi käsikirjoituksensa vuotavan väärin käsiin niin pahasti, että hän kirjoitti teoksen tietokoneella, jossa ei ollut internetyhteyttä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt