Ulkomaanmatkat ovat herkuttelun mutta myös vatsavaivojen aikaa – Nämä ruoat välttämällä pidät bakteerit kaukana - Matkat - Ilta-Sanomat

Ulkomaanmatkat ovat herkuttelun mutta myös vatsavaivojen aikaa – Nämä ruoat välttämällä pidät bakteerit kaukana

Ulkomaiset ruoat eivät ole välttämättä sen huonompia kuin kotimaiset, mutta aiheuttavat vieraan bakteerikannan takia niihin tottumattomalle vatsalle ongelmia.

22.6.2015 18:54

Yksi lomamatkojen parhaista puolista on monen mielestä hyvin syöminen. Ulkomailla matkustettaessa tekee usein mieli maistaa paikallisia antimia ja nauttia erikoisista annoksista.

Matkan kurjimpia puolia taas saattavat olla erinäiset vatsavaivat tai jopa ruokamyrkytys, joten aivan täysillä vieraan ruokakulttuurin ja ennen kaikkea vieraan bakteerikannan armoille ei ole välttämättä fiksua heittäytyä.

Daily Mail listasi muutaman ruoka-aineen, joita välttämällä pysyt lomalla todennäköisemmin terveenä.

Maitotuotteet

Pastörointi tappaa maitotuotteista esimerkiksi salmonella-, koli- ja listeriabakteerit.

Ulkomaisia maitotuotteita ei välttämättä ole pastöroitu, jolloin ne aiheuttavat 150 kertaa todennäköisemmin vatsavaivoja. Pastöroinnin voi tarkistaa pakkausmerkinnöistä, mutta pakkaamattomia maitotuotteita, kuten irtojäätelöä, kannattaa välttää.

Kuorineen syötävät hedelmät

Kuorineen syötävissä hedelmissä saattaa olla jäämiä likaisesta vedestä tai maaperästä.

Daily Mailin mukaan helppo muistisääntö hedelmien syömisessä kuuluu näin: keitä, kokkaa tai kuori. Hedelmät, joille ei tehdä mitään näistä, on hyvä jättää syömättä.

Esimerkiksi banaani ja ananas ovat yleensä turvallisia vaihtoehtoja.

Raaka liha ja kananmuna

Tartar voi olla herkullista, mutta saattaa sisältää tauteja aiheuttavia bakteereja.

Raaka kananmuna voi olla haitaksi, jos sen muninut kana ei ole ollut täysin terve. Löysässä aamiaismunassa, drinkeissä, majoneesissa, tartarpihvissä ja ceasarsalaatissa saatetaan käyttää munia, joissa elää bakteereita. Jos vain millään pystyt lomailemaan ilman raakaa kananmunaa, tee se.

Kypsentämättömässä lihassa voi puolestaan elää bakteereja tai muita taudinaiheuttajia niin sisällä lihaskudoksessa kuin tuotteen pinnassa. Ne kuolevat hyvin kypsennettäessä.

Merenelävät

Äyriäisistä voi Daily Mailin mukaan saada hermostoon vaikuttavia oireita.

Kalat ja äyriäiset ovat ehkäpä tunnetuin lomaruokien varoittelukohde. Merenelävistä saatu ruokamyrkytys voi aiheuttaa ripulia, oksentelua ja jopa tunnetta siitä, että hampaat putoavat suusta.

Jos merenelävistä haluaa nauttia, kala on varmempi vaihtoehto kuin simpukat tai oisterit, joita kannattaa välttää lähes kaikissa tilanteissa.

Vesi

Pullovesi on turvallisin vaihtoehto.

Monessa maassa ja etenkin suurissa kaupungeissa voi juoda hanavettä melko turvallisesti. Jos kuitenkin haluat pelata lomavointisi kanssa varman päälle, juo vain pullotettua vettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?