Tahdotko bongata karhun tai ahman villinä luonnossa? Näin se onnistuu

Kuvittele, että vapaana kulkeva metsän kuningas, karhu tallustelee parinkymmenen metrin päässä, ja välissänne on vain puinen, ohut seinä.

19.6.2015 13:45

Suomen eläintarhoissa ja -puistoissa näkee paljon eläimiä ilman sen suurempaa vaivaa, mutta entä jos haluaakin nähdä suomalaisia eläimiä villeinä luonnossa? Sekin onnistuu.

Karhu

Itärajan tuntumassa Kuusamosta Pohjois-Karjalaan on muutamia kymmeniä karhun katselu- ja kuvauspaikkoja. Monilla piilokojuilla saattaa nähdä hyvällä onnella myös suden, joskus ahmankin.

Yksi karhuvarmimmista paikoista on Suomussalmen Martinselkonen. Siellä on niin paljon karhuja, ettei ahmalle löydy tilaa. Kuhmon Viiksimossa ja Vartiuksessa voi karhukojuilla onnen kantamoisella nähdä karhujen lisäksi myös joko suden tai ahman yön hämärinä hetkinä.

Kojuihin mennään yleensä myöhemmin iltapäivällä ja tullaan takaisin seuraavana aamuna. Jotkut yrittäjät tarjoavat myös iltaretkiä, jolloin kojulta tullaan pois ennen puoltayötä.

www.martinselkonen.fi

www.viiksimo.fi

www.wildbrownbear.fi

Ahma

Suomen – ja joidenkin mielestä koko Euroopan – paras paikka nähdä arka ahma villinä luonnossa on Pohjois-Karjalassa. Lieksan korvessa, Kontiovaaran tien itäpuolella, rinteessä pienen lammen rannalla sijaitsevat Erä-Eeron eli Eero Kortelaisen ahmakojut. Ahmoja voi käydä katsomassa ja kuvaamassa siellä vuoden ympäri. Aktiivisimmillaan ahma on kesällä.

www.eraeero.com

Saimaannorppa

Haukivesi Linnansaaren kansallispuistossa Etelä-Savossa on mainio paikka bongata yksi maailman harvinaisimmista norpista, oma saimaannorppamme. Niitä on jäljellä vähän yli 300 yksilöä, kaikki elävät Itä-Suomessa.

Saimaannorppaa pääsee melko lähelle pienellä moottoriveneellä, tosin norpatkin ovat yksilöitä: toiset ovat arempia.

Saimaannorpparetkiä järjestää muun muassa Saimaa Holiday, jolla on lähdöt Oravista sekä järven toiselta rannalta Rantasalmen Järvisydämestä. Paras bongausaika on toukokuussa ja alkukesästä.

www.saimaaholiday.net

Itämeren norppa ja harmaahylje

Perämerellä Metsähallituksen yhteistyötaho Pekka Aho vie tilauksesta ihmisiä merelle Perämeren kansallispuistoon katsomaan Itämeren norppia. Suurin todennäköisyys norppien näkemiseen on toukokuussa.

Selkämeren kansallispuiston Isokarin majakkasaaren yrittäjä Kari Laaksonen järjestää toukokuussa ja alkukesästä hyljeretkiä Itämeren kookkaimpia hylkeitä, halleja katsomaan. Retkiä tehdään myös tilauksesta.

Kaukana avomerellä, Sandbäckilla, voi nähdä satoja luodolla köllötteleviä halleja. Alue on hylkeiden suojelualuetta ja siellä on ympärivuotinen liikkumiskielto. Laaksonen vie vieraat lähemmäksi hylkeitä Metsähallituksen myöntämällä erikoisluvalla.

Suokukko

Liminganlahti Oulun eteläpuolella on yksi merkittävimmistä kosteikoista Euroopassa. Siellä voi nähdä vuosittain yli 200 eri lintulajia. Pesiviä lajeja on yli 150. Lintuja voi tiirailla Liminganlahdella viidestä lintutornista.

Toukokuun puoliväli on kahlaajien muuttoaikaa, ja pohjoistuulella voi nähdä satoja mustavikloja, jänkäsirriäisiä ja tuhansia suokukkoja, joiden soidintanssit alkavat. Näitä persoonallisen näköisiä lintuja voi kuvata piilokojusta hyvin läheltä.

www.liminganlahti.fi

www.finnature.fi

Muista piilokojussa:

1. Olet vieras eläinten kotona – kunnioita eläimiä.

2. Kuiskaa äläkä pidä muutenkaan ääntä.

3. Noudata aina oppaan neuvoja. Hän tuntee eläinten käyttäytymisen paremmin.

4. Ota mukaan juotavaa (ei alkoholia) ja syötävää, sillä yö voi olla pitkä.

5. Varaudu tekemään tarpeesi ämpäriin tms. Joissakin kojuissa on huussi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?