Matkat

Professori varoittaa suomalaismatkailijoita vakavasta terveysuhasta: ”73 500 uutta kantajaa joka vuosi”

Julkaistu:

Turistiripuli
Holtiton antibioottien käyttö Aasiassa vie ihmiskunnan kohti ”pahaa aikaa”.
Infektiosairauksien professori Anu Kantele ravisteli eilen suomalaisten perusturvallisuutta esitelmässään Helsingin yliopiston Studia Generalia -sarjassa.

Kanteleen aiheena olivat ”vastustuskykyiset bakteerit matkailijoiden salamatkustajina”.

– Ihmiskunnan suurin terveysuhka ovat antibioottiresistentit bakteerit, Kantele sanoi.

1930-luvulla kehitetyt antibiootit olivat valtava edistysaskel, mutta nyt, alle sata vuotta myöhemmin, on jouduttu pohtimaan uutta antibioottien jälkeistä aikaa, post-antibioottiaikaa, jolloin antibiootit eivät enää tehoa kaikkiin bakteereihin.

– Se tulisi olemaan paha aika, Kantele arvioi.

Professori Kantele työskentelee Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa ja vierailijana Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

Hän vakuutti 99,9 prosenttia bakteereista olevan ihmisen kannalta harmittomia tai hyödyllisiä, mikä on erinomainen asia, sillä niitä on yhden ihmisen suolessa tanakasti kaksi kiloa.

 

Siellä kun ollaan, syödään kakkaa, Suomessa ei syödä kakkaa, kysymys on yleisestä hygieniasta.

Kantele aloitti koruttomasti, mutta hätkähdyttävästi näyttämällä valokuvaa satunnaisen eteläaasialaisen ravintolan kokista kyykkimässä firmansa takana. Seuraava kuva esitti ripuloitua vessanpönttöä.

Tässä vaiheessa osa Porthanian täyden pienen luentosalin yleisöstä väänsi naamaa.

– Siellä kun ollaan, syödään kakkaa, Suomessa ei syödä kakkaa, kysymys on yleisestä hygieniasta, Kantele kärjisti.

Kakan syömisellä tutkija tarkoitti sitä pientä määrää ulostebakteereita, joita kulkeutuu kärpästen jaloissa, huonosti pestyjen sormien kautta, kengänpohjissa tai veden mukana eteenpäin ja lopulta ties minne.

Noin 350 000 suomalaista turistia lähtee vuosittain tropiikkiin tai subtropiikkiin.

– Se on kova luku.

Nyt on tutkittu, että huomattava osa heistä tuo palatessaan tuliaisina antibioottiresistentteja bakteereita - tietämättä sitä itse, koska ovat oireettomia.

– 73 500 uutta kantajaa joka vuosi, Kantele laski.

Hyvä uutinen on, että vieraat bakteerit useimmiten katoavat ajan kanssa ja esimerkiksi kolmen vuoden kuluttua niitä on jäljellä vain 10 prosentilla kantajista.

Synkintä turistiripulien seutua on Intian niemimaa, mutta myös Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä- ja Väli-Amerikka sijoittuvat hyvin.

Kanteleen mukaan antibioottien käyttö mm. Etelä-Aasiassa on täysin holtitonta. Siihen osallistuvat myös suomalaiset turistit hakemalla paikallisista puodeista apua ahdinkoonsa.

– Ylivoimaisesti yleisin syy antibioottien käyttöön matkailijoilla on ripuli, vaikka matkaripuli paranee itsestään, Kantele sanoo.

Hän kehottaa välttämään turhaa antibioottien syömistä, huolehtimaan hygieniasta ja välttämään jääkuutioita, salaatteja ja kypsentämättömiä ruokia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt