Uutuuksia, perhelomailua ja eksotiikkaa – Lappi varautuu vilkkaaseen laskettelukauteen

Pohjoisen hiihtokeskukset eivät lupaa alennusmyyntejä. Alkavasta kaudesta povataan vähintään yhtä hyvää kuin edellisestä.

30.10.2014 10:51

Suurin osa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksista ei aio houkutella taantuman kiusaamia suomalaisia hintoja polkemalla. Hiihtokeskusten edustajat uskovat, että suomalaiset suuntaavat pohjoisen laduille ja rinteisiin muutenkin.

– Kyllä suomalaiset haluavat liikkua ja lähteä lomalle. Ehkä nimenomaan taloussyistä lähimatkailu kiinnostaa, Pyhätunturin ja Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho sanoo.

Saariselällä ei olla aivan yhtä varmoja.

– Ilman muuta tulemme vastaan hinnoissa. Tarkkailemme tilannetta. Katsotaan, miten tämä kausi menee, Ski Saariselän liiketoimintajohtajaLea Kontturi sanoo.

Saariselällä ei ole erihintaisia sesonkeja. Päivätarjouksista ilmoitetaan muun muassa Facebook-sivuilla.Levin Matkailun toimitusjohtajan Maria Virolaisen mukaan hintajoustoa voi olla luvassa, jos kysyntä takkuilee.– Luotamme siihen, että uutuutemme kiinnostavat matkailijoita, hän sanoo ja muistuttaa, että pohjoisen leveyksillä on yksi valtti, joka puuttuu etelän hiihtokeskuksilta: lumivarmuus.

Levi on pohjoisen isoista hiihtokeskuksista ainoa, joka houkuttelee asiakkaita merkittävillä uutuuksilla. Se avaa joulukuussa kokonaan uuden rinteen palveluineen.Saariselkä on kuunnellut asiakkaita ja muokannut maastojaan.

– Perheet ovat sekakäyttäjiä. Kun toiset ovat murtsikassa, toiset rinteessä. Olemme tehneet rinteitä perheystävällisemmäksi, Lea Kontturi sanoo.

Muut hiihtokeskukset luottavat kanta-asiakkaisiin, aiempien vuosien investointeihin ja Lapin eksotiikkaa etsiviin.Levin Maria Virolainen sanoo, että yhä useampi suomalainen varaa matkansa nyt viime tingassa. Hiihtokeskusten varauskirjat ovat kauden alussa suurin piirtein samalla tasolla kuin vuosi sitten.

– Yllättävän hyvältä näyttää. Asiakasmäärät eivät ole romahtamassa, päinvastoin pientä kasvua näyttää olevan. Tämä koskee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, Ylläksen matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Forsell sanoo.

Pyhän ja Rukan Ville Aho veikkaa, että asiakkaat kuitenkin käyttävät rahaa nyt kitsaammin kuin aiemmin.Turistit ovat tärkeitä hiihtokeskuksille. Eniten ulkomaalaisten rahaa hiihtokeskusten kassoihin virtaa Britanniasta, Venäjältä ja Norjasta.Uusia merkittäviä turistiryhmiä hiihtokeskukset eivät näe, mutta varsinkin brittimarkkinat vetävät nyt hyvin. Esimerkiksi Rukalla brittien määrä lähes tuplaantuu.Venäjänkään taloudellinen ja poliittinen tilanne ei näy venäläisten asiakkaiden katona.

– Venäläisten varaukset ovat samalla tasolla kuin viime vuonna. Ehkä vähän yllättäen sieltäkään ei ole tulossa mitään romahdusta, Ville Aho sanoo.

Saariselälle itänaapurit saapuvat Murmanskista viettämään pitkiä viikonloppuja. Venäläisille myydään jopa kausilippuja.

– Vaikka Venäjän tilanne on haastava, siellä tuntuu vielä löytyvän väkeä, joka haluaa ja pystyy matkustamaan, sanoo myös Ylläksen Nina Forsell.

Skiexpo Helsingin Messukeskuksessa 31.10-2.11.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?