Matkat

IS:n toimittaja viskiretkellä Skotlannissa - näin viski valmistuu oikein

Julkaistu:

Todellinen viskinystävä matkaa Skotlantiin, jossa ymmärretään laatutynnyreiden tärkeys.
Mitä paremmassa tammitynnyrissä viski kypsyy, sitä miellyttävämpää viskiä syntyy. Viskintuottajille tämä on niin selvä tosiasia, että puu aiheuttaa tislaamopomoille jomottavaa päänsärkyä.

Näin on varsinkin Skotlannin Speysidessa, jossa moni tislaamo perustaa viskiensä makupaletin sherrytynnyrien ilmeikkyyteen.

- Hyvälaatuisia sherrytynnyreitä on aiempaa vaikeampi löytää. Miksi? Sherryä juodaan liian vähän. Ennen naiset joivat sherryä ja miehet viskiä, Glendronachin entinen johtaja Frank Massie selittää kulutustapojen muutoksia ja niiden vaikutusta viskiteollisuuteen.



Miksi tynnyri on niin tärkeä? Asiantuntijoiden mukaan viski saa 70 prosenttia lopullisesta makukomponenteistaan puun ja tisleen vuorovaikutuksesta.

Viskitynnyri käytetään yleensä kolme tai neljä kertaa. Käytetyissä tynnyreissä on aiemmin kypsytetty amerikkalaista bourbonia, sherryä, portia, madeiraa, olutta ja valko- sekä punaviiniä.

Kypsytysten välissä tynnyrit paahdetaan uusiokäyttöä varten. Paahtaminen karamellisoi sokereita ja kehittää muita makukomponentteja, kuten vaniljaa, suklaata ja rusinaa.



Innostus viskien erilaisiin viimeistelykypsytyksiin on myös kasvattanut kuluttajien kiinnostusta tynnyreihin. Benriachin tislaamon varastojen aarteita esittelevä Ronnie Routledge innostaa itseään liki transsiin ylistäessään Benriachin tienraivaaja-asemaa tynnyrikypsytyksessä.
Eräät Glen-alkuiset tislaamot yrittävät väittää muuta. Roskaa!

Tislaamovierailuilla on tapana ihastella kuparisia tislauspannuja. Nykyään vierailuajasta entistä kauemmin kuluu viskivarastossa. Viskitislaamon tuotantokustannuksista tynnyreiden osuus on noin kymmenen prosenttia. Benriachilla on varastossaan 20000 tynnyriä.





Myös Routledge on havainnut sherrytynnyrien saatavuudessa ongelmia.
Kaksikymmentä vuotta on ollut vaikeata. Sherryn kulutus on niin pientä, että sherryn tuottajat tienaavat ehkä enemmän viskin kypsytykseen lähettämillään tynnyreillä kuin sherryn myynnillä. Ostamme vain tietyiltä bodegoilta tynnyrimme, mistä on selvästi etua.

Routledge poistaa tapin tynnyristä, jonka pääty paljastaa kyseessä olevan tisle vuodelta 1995. Viskiä on viimeistelty viimeksi kuluneet viisi vuotta madeiratynnyrissä.

- Tynnyriviimeistelyjä morkataan usein, mutta jostain kumman syystä ne myydään loppuun. Itse rakastan viskin viimeistelyä erilaisissa viinitynnyreissä, Routledge sanoo.



Innostuttuaan hän tarjoaa näytteen seitsemän vuotta sitten bourbon-tynnyristä sauternes-tynnyriin siirretystä viskistä.

Matkan olisi määrä jatkua 2008 uudelleen toimintansa aloittaneeseen Glenglassaugh'n tislaamoon. Taktiikaksi valittu viivelähtö tuottaa kuitenkin tulosta ja ilotulitus jatkuu vielä kahdeksanvuotiaan, viisi vuotta rommitynnyrissä kypsyneen viskin kanssa.

Useat tislaamot ottavat vieraita vastaan. Tietoja löytyy esimerkiksi sivustosta www.scotchwhisky.net. Uisge 2014 -viskifestivaali järjestetään Helsingissä 6.-7. helmikuuta (Vanha ylioppilastalo).


Skotlannin Viskialueet


Väljästi ottaen Invernessin ja Aberdeenin välissä sijaitseva Speyside ei ole Skotlannin viskialueista pinta-alaltaan suurin, mutta tislaamojen määrässä se on ykkönen. Miltei puolet yli sadasta toimivasta tislaamosta sijaitsee Speyjoen läheisyydessä.



5 x viskivierailu Speysiden alueella

1. Strathisla Distillery, Keith
Upeista skottitislaamoista mahdollisesti se kaikkein kaunein. Tunnin tislaamokierros ja maistiaiset 9 eurolla.

2. Glenlivet Distillery, Ballindalloch
Tislaamokierros on ilmainen ja sen päätteeksi nautitaan yhtä ilmainen lasillinen viskiä. Vuonna 2010 yli 12 miljoonan euron laajennustyöt vihki käyttöön prinssi Charles.

3. Glenfiddich Distillery, Dufftown Banffshire
Yksi maailman tunnetuimmista viskitislaamoista osaa kestitä vieraitaan. Tunnin ilmainen kierros päättyy 12-, 15- ja 18-vuotiaiden viskien maisteluun.

4. Aberlour Distillery, Aberlour

Turistiviranomaiset ovat palkinneet Aberlourin tislaamon vieraiden vastaanottokeskuksen viidellä tähdellä.

Kolme erilaista tislaamovierailua tarjolla. Kallein kierros (50 euroa) oikeuttaa maistamaan kellarissa iäkkäitä tisleitä, jotka eivät ole yleisesti myynnissä.

5. Craiggellachie Hotel, Craiggellachie
Keväällä 2014 ehostettuna uudelleen aukeava hotelli kätkee sisäänsä baarin, jossa on tarjolla noin 650 erilaista viskiä. Quaich Barin viskipaukkujen hinnat vaihtelevat 3,5 eurosta 300 euroon.

Lue myös: Osataan sitä Ruotsissakin

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt