Tällainen on Euroopan top 10 -listalle valittu Oulangan kansallispuisto – katso mykistävät luontokuvat - Matkat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Euroopan top 10 -listalle valittu Oulangan kansallispuisto – katso mykistävät luontokuvat

Oulangan kansallispuisto on komea kesällä ja talvella.

Julkaistu: 7.5.2015 14:24, Päivitetty 7.5.2015 23:27

Oulangan kansallispuisto valittiin brittilehdessä Euroopan kymmenen parhaimman joukkoon. IS vieraili paikan päällä.

Kuusamossa ja Sallassa sijaitseva Oulangan kansallispuisto sijoittui The Guardian -lehden listaamien Euroopan top 10 -kansallispuistojen joukkoon. Myös National Geographic -lehti on noteerannut puiston usean aukeaman jutulla aiemmin – eikä suotta.

Kesä on parasta aikaa koskenlaskulla ja melontareissuille.

Oulangan kansallispuisto on kokonaisuus rehevää jokiluontoa, jylhiä kanjoneita, rotkolaaksoja riippusiltoineen, vaahtoavia koskia, kalaisia jokia ja eläinkohtaamisia.

Puistossa on noin 80 kilometriä merkittyjä reittejä. Yhdeksän riippusiltaa kuljettavat retkeilijät jokien yli. Pohjoisesta virtaava Oulankajoki kiemurtelee hiekkasärkkien läpi rauhallisesti.

Lännestä Posion Kitkajärvestä laskeutuva Kitkajoki hurmaa taas hurjilla koskillaan. Nämä kaksi jokea yhtyvät Venäjän rajan tuntumassa jatkaen matkaansa kohti itää ja Paanajärven kansallispuistoa.

Karhunkierros, yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä, täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Se kulkee pohjois- ja eteläpäätä lukuun ottamatta Oulangan kansallispuistossa.

Karhunkierros kutsuu vaeltamaan.

Täyden karhunkierroksen (80 km) patikoi vuosittain noin 5 000 retkeilijää ja sen miniversion, pienen Karhunkierroksen (12 km) moninkertainen määrä.

Oulangan kansallispuisto

Milloin? Oulanka on yhtä hieno kokemus talvella kuin kesälläkin. Suosituin vierailuaika on heinäkuun lisäksi syyskyyn ruska-aika. Kesä on parasta aikaa koskenlasku- ja melontaretkille sekä kasvien ja kukkien bongailuun.

Miten? Puistossa tai lähettyvillä on kaksi luontokeskusta, joista saa tietoa, mitä voi ja kannattaa nähdä. Kuusamossa Kiutakönkäällä ja Sallan Hautajärvellä. Myös Kuusamon keskustan palvelupiste Karhuntassu opastaa retkeilijöitä.

Järjestettyjä matkoja? Kuusamossa ja Sallassa on lukuisia ohjelmapalveluyrityksiä, jotka järjestävät ohjattuja patikka-, melonta-, koskenlasku- ja kalastusretkiä Oulangalle. Nämä tarjoavat myös majoitusta, välinevuokrausta, kuljetus- ja ruokapalveluja.

Yöpyminen? Kiutakönkään luontokeskuksen lähellä sijaitsee Oulangan leirintäalue. Puistossa on 7 autiotupaa ja kymmeniä telttailualueita. Majoitusta on myös lähikylissä Käylässä ja Juumassa. Kuusamon keskustasta on noin 60 km puistoon, Sallasta noin 40 km.

Reitit? Suosituimmat patikkareitit ovat Karhunkierros (80 km), Pieni Karhunkierros (12 km), Kanjonin kurkkaus (6 km), Hiiden hurmos (5 km) ja Könkään kuohu, esteetön polku (200 m).

Erikoista? Oulangan villi taimen on harvinaisuus. Vuosituhansien ajan katkeamatta jatkuneen taimensuvun kaltaista ei löydy muualta Suomesta eikä maailmasta. Oulangan taimenet ovat syntyperäisiä kuusamolaisia, mutta ne viettävät rajan takana suurimman osan elämästään. Oulanka jatkuu Paanajärven kansallispuistona rajan toisella puolen.

Säännöt? Oulangan kansallispuistossa saa leiriytyä ja tehdä tulet merkityillä taukopaikoilla. Koirien irti pitäminen on kielletty. Kansallispuistossa noudatetaan roskattoman retkeilyn sääntöjä.

Tärkeä muistaa? Varustaudu maastoon aina hyvin. Tulitikut, puukko, kartta ja kompassi, taskulamppu ja lämpimät vaatteet mukaan. Oulangan joista voi juoda vettä, mutta veden keittämistä suositellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?