Matkat

Madventures-Riku kertoo Myanmarista: ”Yöllä luteet nakertavat pakaraa ja vuokra-auto jättää tielle”

Julkaistu:

Myanmar
Myanmar, vanhalta nimeltään Burma, on viime vuosina snadisti kohentanut meininkiään ja alkanut avautua maailmalle dollarien toivossa, kirjoittaa Madventuresin Riku Rantala.
Myanmarin perkeleellistä arkea ovat leimanneet aivan liian kauan ihmisoikeusrikokset kansanmurhasta raiskauksiin, orjuuteen ja lapsisotilaiden käyttöön.

Myanmar on vielä tällä hetkellä suurilta osin matkaajalle tallaamatonta tonttia. Kohteena se ei ole reissarille helppo maa, mutta tarjoaa vanhaa aasialaista kulttuuria alkuperäisimmillään. Matkailu on kuitenkin helpottunut viime vuosina: turistikohteisiin matkustaminen on iisiä ja pankkiautomaatitkin ovat yleistyneet.

Vältä uskottavaa mustaa pörssiä ja tarkista, että dollarisi ovat siistejä: nuhjuiset tai edes liikaa taitellut eivät kelpaa. Viisumin maahan saa yllättävän helposti – jos et ole journalisti tai muu media-alalla toimiva tai muuten yhteiskunnallisesti aktiivinen henkilö. Silloin pitää vähän narrata.

 

Madventures ei suosittele Myanmarin lentoyhtiöiden käyttöä.

Vältä hallituksen bisneksiä, jotka yleensä ovat hienoa top end -osastoa. Ruohonjuuritason yksityiset majatalot, kaupat ja raflat ovat paitsi miellyttävämpiä, niitä suosimalla ei rahoita kenraalien märkiä unia. Sama pätee maahan saapumiseen. Madventures ei suosittele Myanmarin lentoyhtiöiden käyttöä, vaan Thai Airwaysia, Air Asiaa tai Bangkok Airwaysia.

Asenteella pärjää pitkälle, vaikka lämmin vesi ehkä puuttuu, yöllä luteet vähän nakertavat pakaraa ja vuokra-auto jättää tielle. Myanmarin-matkaaja ei nirsoile ja löytää kauniin, sydämellisen maan.

Matkaaja tsekkaa

1. Pienet perheyritykset – nuku ja syö niissä, niin voitot eivät ohjaudu sotilasjuntalle.

2. Yangonin loistavat katubaarit, joissa tutustuu vieraanvaraisiin paikallisiin. Muista kuitenkin, että politiikasta puhuminen voi saattaa lokaalit vaaraan. Korttelikyttääjät ja juntan vasikat ovat valitettava tosiasia.

3. Henkeäsalpaavan ällistyttävä Bagan, jossa yli 2 000 ikivanhaa temppeliä levittäytyy maisemassa, joka on kuin suoraan Indiana Jonesista. Överimpi kuin Angkor Wat!

4. Burma jokilaivoilla. Kaikki jonkat eivät ole koko matkaltaan ulkomaalaisille avoinna, mutta sinnikäs yrittäminen byrokratian lupakoneistossa kannattaa.

5. Bengalinlahden autiot biitsit. Myös rannikkoalueella on liikkumisrajoituksia – mutta jopa Ngapali Beachin tapaisessa keskittymässä voit olla varma, että saat kilometrien pituisen kaistaleen puhtaan valkohiekkaista rantaa vain itsellesi!

6. Liikkumisrajoitukset ylipäänsä. Paikkoja avautuu jatkuvasti, joten pioneerihenkinen reissaaja pääsee avaamaan latua aivan uusiin kohteisiin!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt