Riku Rantala: ”Benin tarjoaa hämmentäviä kokemuksia”

Voodoon kotimaasta löytyy rantaa, rauhaa ja ”erittäin syvää menoa”.

8.4.2015 19:07

Benin on hyvä portti Länsi-Afrikkaan. Samalla pääsee tutustumaan mitä erityisimpään mielenmaisemaan: voodoon kotimaa näyttää parhaimmillaan, mitä elävä uskonto voi ihmiselle merkitä.

Pähkinänkuoressa Benin on yksi Länsi-Afrikan vauhdilla kasvavista ja kehittyvistä valtioista, jossa matkailijalle tarjotaan etelässä biitsejä ja pohjoisessa kukkuloita – sekä joka puolella maata hämmentäviä uskonnonväritteisiä kokemuksia. Beniniläisten rakkauden uskonnoksi ristimä voodoo on oikeasti todella kaukana Hollywoodin luomista neulanukke- ja zombie-mielikuvista.

Matkakohteena Benin on turvallinen ja monipuolinen – ja vähän koluttu. Reppureissareita on toistaiseksi vähän, muista turreista puhumattakaan. Samoin reissaamisen aiheuttamat lieveilmiöt ovat vielä vähäisempiä. Kääntöpuolella on infrastruktuuri, joka ei hivele mukavuudennälkäisiä: tiet ovat välillä heikossa hapessa, sadekauden aikaan kansallispuistot saattavat sulkea porttinsa ja sähköt katkeilevat öisin. Katuvaloja ei usein ole, joten yöllä on pilkkopimeää.

Beniniin ja suurimpaan osaan Länsi-Afrikkaa kannattaa ottaa ranskan alkeet haltuun. Pienimmistäkin mestoista löytyy aina joku, joka osaa kolonialistin kieltä, mutta englantia puhuu aniharva.

No, minne mennä ja mitä nähdä? Cotonou on suurin kaupunki ja usein ensimmäinen stoppi maahan tulevalle. Virallinen pääkaupunki on läheinen Porto-Novo, jonka rauhallisempaan menoon voi tutustua päiväretkellä. Markkinat ja niiden humu kannattaa tsekata.

Historiaa voi kokea Abomeyn kaupungissa, joka on muinainen pääkaupunki ajalta, jolloin Beniniä kutsuttiin Dahomeyksi. Kuningaskunnan muinaiset palatsit on julistettu Unescon maailmanperintökohteiksi.

Chillaajan kannattaa suunnata Grand Popon rantakaupunkiin, jonka kaduilla voi bongata harhailevia suomalaisia kulttuurihahmoja, sillä Villa Karon kulttuurikeskus tarjoaa täällä työhuoneita kirjailijoille, muusikoille ja muille bohuille. Maaseudulla reissaaja kohtaa hauskimman, aidoimman ja mieleenpainuvimman Afrikan.

Uskonnollisiin rituaaleihin osallistuminen on voodoon kotimaassa jokaseikkailijan juttu, jos vain ystävystyy riittävän hyvin paikallisen possen kanssa. Seasta löytyy myös erittäin syvää menoa, eli kannattaa vähän tarkistella frendeiltä, millaista touhua on luvassa. Myös vierailu fetissitoreilla kannattaa ujuttaa ohjelmaan, sillä kukapa ei haluaisi viedä tuliaisina himaan säkillistä kuivattuja lepakoita ja muita jäniksenkäpäliä.

Länsi-Afrikassa ei voi välttyä upealta musiikkikulttuurilta. Alueella tehdään myös paljon yhteistyötä karibialaisten muusikoiden kanssa, joten hienoja fuusioita syntyy.

Voodoon lisäksi Madventures diggailee ja muistelee vatsaa kovertavalla lämmöllä Beninin ponukulttuuria. Klassista kirkasta valmistetaan lähes joka kunnassa. Kun kyläillään, isäntä kaataa ensimmäiset tipat esi-isille maahan, ja sen jälkeen siemaisee pullosta – näin näytetään, ettei juoma ole myrkkyä. Sitten tarjotaan muille. Salut!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?