Matkat

Oletko käynyt täällä? Suomalainen kansallispuisto valittiin Euroopan top-10 -listalle

Julkaistu:

Kansallispuistot
Brittilehti Guardian hehkuttaa suomalaista kansallispuistoa.
The Guardian -lehti listasi Euroopan 10 parasta kansallispuistoa. Niiden joukossa lehti mainitsee myös Karhunkierroksestaan tunnetun Oulangan kansallispuiston Kuusamossa.

Guardian hehkuttaa, että Lapissa lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Oulangan kansallispuisto näyttää upealta vuoden ympäri. Jutussa mainitaan, että kansallispuisto läpi kulkeva Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti, joka voi viedä jopa viikon päivät. Reitti kulkee läpi metsien ja puusiltoja pitkin jokien yli. Lehti muistuttaa, että autiotuvissa voi yöpyä ilmaiseksi.Guardianissa kirjoitetaan myös Oulankajoen läpi kulkevista kanoottireiteistä ja rennoista, perheystävällisistä mahdollisuuksista laskea koskea alas. Jutun mukaan kansallispuisto on tunnettu poroistaan, luonnostaan ja harvinaisista kasveistaan. Lehti mainitsee myös, että puiston symbolia, neidonkenkää kasvaa runsaasti Oulangassa.

Guardianin mukaan Euroopan parhaita kansallispuistoja ovat:


GRAN PARADISO, Italia


Gran Paradiso jää usein Italian muiden kansallispuistoalueiden varjoon, mutta täysin suotta. Vuoret ja järvet täällä yhdessä Alppien vanhimmista suojelualueista ovat ainutlaatuiset.


TRIGLAV, Slovenia


Slovenian ainoa kansallispuisto tarjoilee kauniita alppi- ja järvimaisemia.


PENEDA-GÊRES, Portugali.


Peneda-Gêresin kansallispuisto Pohjois-Portugalissa on tunnettu vapaina kirmaavista poneistaan. Siellä pääsee halutessaan tutustumaan maisemiin kesytetyn ponin selässä. Kauniin luonnon lisäksi puistossa voi ihailla myös ihmisen aikaansaannoksia: 2000 vuotta vanha roomalainen tie polveilee läpi kauniiden maisemien.


SAKSIN SVEITSI, Saksa


Nimestään huolimatta kansallispuisto sijaitsee itäisessä Saksassa. Dramaattisista ja epätavallisista näkymistä tunnetussa puistossa on 700 vuorenhuippua vuorikiipeilijöille ja satoja kilometriä merkattuja vaellusreittejä.


SAREK, Ruotsi


Sarekin kansallispuistossa Ruotsissa ei törmää merkattuihin reitteihin, kahviloihin tai muihin ihmisiin. Sen sijaan puistossa on noin 100 jäätikköä ja kuusi Ruotsin korkeinta vuorenhuippua. Tänne matkaa haaveilevien turistien on hyvä osata lukea taitavasti karttaa ja tuntea tämänkaltainen maasto.


KALKALPEN, Itävalta


Neljä viidesosaa Kalkalpenin kansallispuistosta on metsää, joka muodostaa Keski-Euroopan suurimman metsäalueen. Tiheitä puualueita leikkaavat joet, kanjonit ja rotkot. Puisto on suosittu kalliokiipeilijöiden, pyöräilijöiden, vaeltajien ja hiihtäjien keskuudessa.


RAGO, Norja


Jylhät kalliomuodostelmia, kalliopaasit ja jyrkät vuoret luovat maiseman, joka on kuin toisesta maailmasta. Yksi Ragon kansallispuiston kohokohdista on Litlverivassforsenin vesiputous, joka laskee kielekkeeltä suoraan Litverivatnetin järveen.


PORT-CROS, Ranska


Port-Cros on pienin Iles d’Orin saarista Etelä-Ranskassa. Vain kilometrin levyiseltä ja kolmen kilometrin pituiselta saarelta on uskomattomat näkymät merelle. Suojelualue ulottuu 600 metriä rannikolta eteenpäin, joten saaren puhtaat vedet ovat täynnä suojeltuja mereneläviä – suositeltava paikka sukeltajille siis.


ORDESA, Espanja


Espanjan vanhin kansallispuisto tarjoaa yhden Pyreneiden vuoriston parhaimmista vaelluspaikoista, mutta se on edelleen vain harvojen tuntema paikka Espanjan rajalla. Se on tunnettu kolme kilometriä syvistä jäätiköistään. Parhaita aikoja tutustua puiston rikkaaseen kasvistoon ovat kesäkuun loppu ja heinäkuun alku.

Uutista korjattu 31.3. kello 14.08: ’Saxon Switzerland’ on suomeksi Saksin Sveitsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat