Suomalaisturistit jäätiköltä pelastanut IS:lle: En ole ennen törmännyt tällaiseen itsepäisyyteen

Julkaistu:

Elämysmatkailu
Pelastustoimiin osallistunut paikallinen kertoo IS:lle, että Islannin jäätiköllä pulaan joutuneet suomalaisturistit aliarvioivat tuulen voiman eivätkä uskoneet varoituksia.
Islannissa vaeltaneet suomalaiset joutuivat perjantaina tiukkaan tilanteeseen, kun lumimyrsky yllätti heidät Vatnajökullin jäätiköllä. Paikalliset kertovat, että kaksikkoa varoitettiin huonosta säästä jo päiviä aiemmin.

Matkalaisia oli alun perin kolme, mutta ryhmä kohtasi ensimmäisen vastoinkäymisensä jo tiistaina. Silloin yksi porukasta sairastui ja päätti jättää leikin kesken. Vapaaehtoisista koostuva pelastustiimi tuli hakemaan sairastunutta pois jäätiköltä.

Samalla pelastajat kehottivat myös kahta muuta tulemaan pois jäätiköltä. Tulossa oli nimittäin lumimyrsky. Pelastustiimiin kuuluva vapaaehtoinen Friðrik Jónas Friðriksson kertoo IS:lle, että miehet eivät näyttäneet ymmärtävän tilanteen vakavuutta.

– Kerroimme heille, että seuraaville kolmelle päivälle oli ennustettu hyvin huonoa säätä. He sanoivat, että kaikki on kunnossa, Friðriksson kertoo.

Tiimiläiset korostivat vielä, että säästä ennustettiin todella surkeaa. Suomalaiset väittivät edelleen pärjäävänsä.

– Näytimme heille sääennustusta, mutta he eivät ymmärtäneet, Friðriksson sanoo.

Sen sijaan retkeilijät uskoivat, että kovan tuulen yllättäessä he voisivat kaivaa maahan kuopan ja laittaa tavaransa sinne.

– Mutta kun tuuli yltyy, se on niin kova, että ei niin voi tehdä, Friðriksson huomauttaa.

”He olivat hyvin pahoillaan”

Myrsky ei iskenyt heti, joten retkeilijät onnistuivat jatkamaan matkaansa vielä parin päivän ajan. Perjantaina pelastustiimi kuuli kuitenkin heistä uudelleen: kaksikko oli joutunut pulaan ja soittanut hätänumeroon.

Tässä vaiheessa sää oli jo yltynyt täydeksi lumimyrskyksi. Pyryn keskelle lähetettiin kaksi pelastustiimiä, joissa oli yhteensä kolmetoista vapaaehtoista.

Kun pelastajat löysivät epäonniset retkeilijät, myrsky oli hajottanut osan miesten tavaroista. Esimerkiksi teltta oli tuusan nuuskana. Myös kantokassit olivat hajonneet, joten tavaroiden kuljettaminen oli vaikeaa ja kaksikko oli joutunut pysähtymään.

Retkeilijät itse olivat onneksi hyvässä kunnossa. Vain ylpeys lienee saanut kolhuja.

Friðriksson itse ei tällä kertaa mennyt ylös jäätikölle, vaan odotti alhaalla. Hän näki kuitenkin retkeilijöiden laskeutuvan alas ja jatkavan matkaansa hotellille lepäämään.

– He pysähtyivät vain muutamaksi minuutiksi ja sanoivat hyvin vähän, Friðriksson kertoo.

Friðrikssonin mukaan tiimi joutuu pelastamaan ihmisiä jäätiköltä kolmisen, nelisen kertaa vuodessa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, jolloin retkeilijät eivät uskoneet varoituksia vaan halusivat itsepäisesti jatkaa matkaansa.

Myös suomalaiskaksikko vaikutti Friðrikssonin mukaan nolostuneelta siitä, ettei ollut ottanut varoituksista onkeensa.

– He olivat hyvin, hyvin pahoillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt