Kiinalaiset menevät Ikeassa ensin syömään, sitten nukkumaan

Huonekalujätti antaa väsyneiden kiinalaisten levätä rauhassa.

Suosittua ajanvietettä on mennä Ikeaan nukkumaan.

7.3.2015 12:00

Sänkyosasto Pekingin Ikeassa on kuin tyynysodan jäljiltä. Jokaisen pedin peitto on myttyrällä tai rullalla, tyynyt mikä missäkin sängynkulmassa.

Aamuisin sängyt ovat kyllä pedattuja ja vuodevaatteet rypyttömiä. Kun huonekalukaupan ovet aukeavat, alkaa tapahtua kummia. Asiakkaat rotkahtavat sängyille nukkumaan.

Näin iltapäivällä lounaan jälkeen pedit ovat tiuhaan käytössä.

Pariskunta Lin Peng Ju ja Wei Dong Mei, heidän pieni poikansa ja miehen iäkkäät vanhemmat ovat juuri heränneet. He käyvät usein Ikeassa nukkumassa.

– Asumme aika lähellä, ja tuomme poikamme Ikeaan leikkimään lauantaiaamuisin. Syömme lounaan ja otamme päiväunet, herra Lin sanoo.

Hänestä tässä ei ole mitään outoa, miksi Ikeassa ei nukuttaisi?

No, miksi muissa kiinalaisissa huonekalukaupoissa ei näe vastaavaa?

– Ikean ravintolassa on halpaa ruokaa, halvempaa kuin McDonalds’illa. Monet tulevat syömään ja sitten väsyvät, herra Lin arvelee.

Perhe ei aio ostaa Ikeasta mitään. Monet kiinalaiset pitävätkin Ikeaa vähän kuin ilmaisena huvipuistona.

Tällaista meno on ollut siitä lähtien, kun Kiinan ensimmäinen Ikea avattiin Shanghaihin vuonna 1998, kertoo viestintäjohtaja Linda Xu.

Nyt Manner-Kiinassa torkutaan 16 Ikeassa, eikä henkilökunta katkaise unia.

– Ikea rohkaisee asiakkaita kokeilemaan ja testaamaan tuotteita kaupassa, Xu selittää puuttumattomuuden filosofiaa.

Edistääkö asiakkaiden nukkuminen siis myyntiä?

– Sitä on vaikea arvioida, Xu kertoo.

– Näin on toimittu ensimmäisestä päivästä lähtien, kun avasimme ensimmäisen kauppamme Kiinassa. Meistä tämä on hyvin myönteistä.

Sänkyosaston myyjä Liu Chang kertoo, että jonkin verran vaivaa nukkujista on. Sängyt on pedattava perusteellisesti jokaisen työpäivän päätteeksi ja vuodevaatteet vaihdettava joka viikko.

Kuvat lepäävistä asiakkaista tuovat Ikealle paljon julkisuutta. Pekingissä opiskelevat korealaiset Nam So-y ja Min Ho-yu näkivät lehtijutun nukkumisesta ja tulivat osin siksi Ikeaan ostoksille. He etsivät ensin opiskelijasoluun seinäkellon, ja nyt he pötköttävät parisängyllä peiton alla.

– Koreassa tällaista ei voisi ikinä tehdä, Nam So-y sanoo poikaystävänsä vierestä.

Kiinassa puolestaan nukutaan joka paikassa.

Kysytäänpä vaikka rouva Xu Cheng Chengin torkkutavoista. Hän makoilee Ikean parisängyllä ja meikkaa. Vieressä nukkuu kaksivuotias poika, ja aviomies retkottaa selällään kapealla sängyllä verhon takana ja kuorsaa.

Rouva Xu on tottunut ottamaan nokkaunet päivittäin:

– Kun työskentelin kuljetusfirman toimistossa, nukuin lounaan jälkeen tunnin verran, joko pää pöydällä tai sohvalla pitkälläni. Jos oli oikein kiire, otin vain parinkymmenen minuutin nokoset.

Monilla kiinalaisilla virkamiehillä on työpöytänsä vieressä sänkykin. Kun Pekingin taksikuskit halusivat korotuksen taksoihinsa, he kertoivat riipaisevasti ansioiden laskusta: heillä ei ollut enää varaa edes torkkutaukoon.

Kiinassa julkisesti nukkuminen ei ole hävettävää. Kuka vain voi vaipua hetkeksi uneen kahvilassa, puistonpenkillä, nurmikolla, portailla, konepellillä, vaikka kottikärryssä, jos sellainen sattuu sopivasti hollille.

Ikean peti ei tunnu lainkaan pöljältä vaihtoehdolta.

Kuvia kiinalaisista nukkumassa mitä erikoisimmissa paikoissa: www.sleepingchinese.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?