5 x tärppiä Marokon helmeen Marrakechiin

Jos sinulla on päivä aikaa Marokossa, vietä se Marrakechissa. Se on maailman ihanin paikka – ainakin Yves Saint Laurentin mukaan!

Keidas keskellä kaupunkia.

22.2.2015 8:29

Koboltinsininen Majorelle

Pisarat kastelevat Jardin Majorellen käytävät ja saavat ne kiiltämään märkinä. Koboltinsiniset rakennukset ja terrakotan väriset ruukut hohtavat sateessa. Majorellen puutarhan perusti ranskalainen taiteilija Jacques Majorelle 1920–1930-luvuilla, Ranskan siirtomaa-aikana. Vuodesta 1947 yleisölle avoinna ollut puutarha vaihtoi omistajaa 1980, kun muotitaiteilija Yves Saint Laurent osti sen kumppaninsa Pierre Bergén kanssa.

– Saapuessamme vuonna 1966 Marrakechiin, emme tienneet että kaupungilla tulisi olemaan merkittävä rooli elämässämme. Emme tienneet, että ostaisimme Marrakechista kolme taloa ja Majorellen puutarhat, emmekä tienneet että kaupungista tulisi toinen kotimme, Yves Saint Laurent on kertonut.

Majorellen puutarhassa hallitsee koboltinsininen. Puutarha on rauhaisa paikka kaupungin vilskeessä.

Marrakechin vaikutus näkyy muotisuunnittelijan designissa. Vuoden 1982 kokoelman villakankaat on kudottu marokkolaisella tavalla, ja niiden raidat muistuttavat djellaba-kaapuja. Marokon vaikutus näkyy muotineron hatuissa, turbaaneissa ja fetseissa. Marokkolaisia asuja ja koruja keränneen Saint Laurentin pohjoisafrikkalaisia kankaita, keramiikkaa ja koruja on esillä puutarhan islamilaisen taiteen museon kokoelmissa.

Marokkoon rakastuneen, vuonna 2008 kuolleen Yves Saint Laurentin tuhkat on ripoteltu puutarhaan.

Lisätietoja: Jardin Majorelle

rue Yves Saint Laurent

www.jardinmajorelle.com

Osoite: Dar Cherifa 8 Derb Chorfa Lakbir, Rue Sidi el Yamani

Käärmeenlumoajien torilla

Cafe de Francen terassilta on parhaat näkymät yhdelle maailman merkillisimmistä toreista. Torin nimi on Djemaa el-Fna. Vuonna 1050 paikalla pantiin toimeen mestauksia. Maailmanlopun aukioksi nimetyn markkinapaikan meininki on tuhat vuotta myöhemmin ennallaan. Tori elää aamunkoitosta hämärään ja yön kautta aamuun.

Aukiolla on erilainen ilme päivällä ja yöllä. Illan tummentuessa chleuh-tanssijat ja berberinkieliset tarinankertojat alkavat kerätä ryhmää ympärilleen.

Jemaa el-Fna aukion vakio-ohjelmaa. Apinan kanssa saa yhteiskuvan viidellä eurolla.

Turbaanipäisiä miehiä huojuu kakofonisten rumpujen tahtiin 12 keltasilmäisen käärmeen takana. Tarinankertojien eteen on kyykistynyt joukko kuuntelijoita. Heidän ohitseen kulkee aaseja matkalla ei-minnekään.

Omistajat huutavat välistä kehotuksia kuljeskelijoille ja appelsiinien tuoksu sekoittuu aasinjätteeseen. Käärmeenlumoajat, hammaslääkärit, taikurit, hennamaalausten tyrkyttäjät ja ennustajat ovat yhtä aikaa liikkeellä. Djemaa el-Fna kannattaa nauttia pieninä annoksina, sillä yliannostus saattaa suistaa viileän skandinaavin hermoromahduksen partaalle.

Seikkailu basaareissa

Muurien sisään piiloutuva Marrakechin vanhakaupunki eli medina on Marrakechin sydän. Varakkaat amerikkalaiset, italialaiset muotitoimittajat ja lappu kädessä turisteja johtavat oppaat vyöryvät kaikki kohti Unescon maailmanperintökohdetta.

Medinan katujen, kauppojen ja käsityöpajojen labyrintti on paikka, mihin kannattaa ja pitää eksyä. Opasta ei kannata ottaa soukeihin eli basaareihin mukaan. Kauppiaille asiakkaita välittävän oppaan kanssa rahaa kuluu enemmän.

Täällä Cecil Beaton kuvasi aikoinaan Rolling Stonesin levyn kannen ja James Stewart näytteli Alfred Hitchcockin ohjauksessa.

Mattovalikoimaa Marrakechin soukeissa eli basaareissa.

Eksotiikka on tallella, vaikka tänään moni soukeista on suunniteltu pelkästään turisteille. Luolamaisissa tiloissa miehet naputtavat, hitsaavat, veistävät puuta, ompelevat ja erityisesti he hurmaavat ohikulkijoita. Soukeista löytyy vastustamatonta tavaraa. Puusta veistetyt laatikot, silkkitohvelit, maustepullot ja valaisimet lähtevät matkailijoiden mukaan.

Rahba Kedima & Souk Laghzalin soukissa myydään mystisiä yrttejä ja kosmetiikkaa. Hyllyltä löytyy myös Viagraa, jota ostavat myyjän mukaan eniten suomalaiset. Alun perin orjien kauppaamiseen erikoistunut Souk Zrabi on nykyään mattohuutokauppa. Joka iltapäivä, paitsi perjantaisin, matot löytävät uusia omistajia kello viiden huutokaupassa. Souk Sebbaghinessa eli värjääjien soukissa villat ja silkit läikehtivät indigonsinisinä, sahraminkeltaisina ja ruusunpunaisina.

Ben Yussefin koraanikoulussa

Ben Youssefin moskeijan yhteydessä oleva islamilainen koulu on Marrakechin kauneimman arkkitehtuurin ja taiteen kehto.

Neuvonpitoa Ben Yussefin islamilaisen koulun pihalla.

Koulun perusti sulttaani Abou el Hassan 1400-luvulla, mutta nykyisen ulkomuotonsa paikka sai Saadian hallitsijoiden aikana 1560-luvulla, jolloin se rakennettiin uudelleen. Medersa levittäytyy suuren sisäpihan ympärille. Rakennukset on yltäkylläisesti koristeltu seetripuisin kaiverruksin, loisteliaalla stukkotyöskentelyllä ja värikkäillä kaakeleilla. Medersassa on nähtävissä merkittävää samankaltaisuutta Granadassa sijaitsevan Alhambran palatsin kanssa.

Yhtäläisyyksistä voi päätellä, että andalusialaisia taiteilijoita tuotiin Espanjasta Marrakechiin projektia varten. Sisäpihan perällä olevassa rukoushuoneen koristelussa käytetään männynkäpy- ja palmukuvioita luomaan kolmiulotteisuutta.

Sisäpihan yläpuolella ovat opiskelijoiden makuuhuoneet. On vaikea ymmärtää miten tiloihin on mahtunut 900 opiskelijaa. Täällä opiskelijat perehtyivät Koraaniin.

Osoite: Rue Souk el Khemis Marrakech 9–17

Minttuteetä ja kalligrafiaa

Pohjois-Afrikan kulttuurisesti mielenkiintoisimpiin kaupunkeihin kuuluva Marrakech on inspiroinut taiteilijoita. Turisti inspiroituu eksyessään ja löytäessään itsensä Dar Cherifasta. Minttutee ja rauha kutsuvat, kun vanhankaupungin kuhina käy rasittavaksi.

Kirjallisen kahvilan tunnelmaa.

Vuonna 2001 avattu Dar Cherifa on kirjallinen kahvila, ravintola ja kulttuurikeskus. Pyhä Talo on Abdellatif Ait Ben Abdallahin löytö. Abdallah aloitti vanhojen talojen kunnostamisen silloin kun paikalliset alkoivat muuttaa uusiin kaupunginosiin. Yhä vielä talon Café Litterairessa istuessa tajuaa, että rakennuksen valmistumisen aikaan, Saadian dynastian kaudella vuosina 1554–1660, vallitsi vahva arkkitehtuurillinen selkeys ja suhteellisuudentaju.

Kahvilan seinät ovat täynnä kirjoitusta. Isännät kertovat, että perinteinen kalligrafia on sanojen taidetta. Täällä järjestetään näyttelyitä, konsertteja, keramiikkakursseja ja kokkikursseja. Nuorien marokkolaisten valokuvaajien näyttelyn jälkeen voi käydä kalligrafiakurssin.

Lisätietoja: Marrakechiin pääsee lentämällä Agadirin kautta. Aurinkomatkat järjestää pakettimatkoja Marrakechiin, viikon hinta alkaen 625 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?