Nyt on tyhjentävä selvitys Indonesiasta – Riku Rantalan tärpit yli 17 000 saaren valtioon! - Matkat - Ilta-Sanomat

Nyt on tyhjentävä selvitys Indonesiasta – Riku Rantalan tärpit yli 17 000 saaren valtioon!

Indonesiaan matkaava joutuu tekemään järjettömän määrän valintoja, koska kaikkea ei kerralla eikä kahdellakaan ehdi nähdä.

7.1.2015 16:46

Kysymys: Nyt olisivat hyvät neuvot ja tärpit tarpeen – kohteena Indonesia!

Rikun reissuvinkit: Maailman suurimmassa saarivaltiossa voisi viettää loput päivänsä reissaten eikä siltikään näkisi kaikkea pärähultaisesta Indonesiasta, joka koostuu 17 508 saaresta. Meininkiä on kuhisevista metropoleista kivikautisilta näyttäviin heimoihin.

Indonesiassa on helppo matkustaa veneellä ja lautoilla saarten välillä, mutta useimmat reissaajat lentävät halpiksilla – ilmastosta (ja joskus myös turvallisuudestaan) liiemmin välittämättä. Jaavalla voi liikkua myös junalla. Vaikka Indonesia onkin yksi niin sanotuista nousevista talouksista, tietty raivostuttava ja ihastuttava kehitysmaameininki näkyy silti monessa edelleen: ei pidä esimerkiksi olettaa, että julkiset kulkuneuvot kulkevat kovinkaan timmisti ajallaan. Myös bemot, eli indonesialaiset minibussit ovat tyypillisin tapa reissata saaria ristiin rastiin. Nämä kollektiivitaksit singahtelevat kaoottisin aikatauluin paikasta toiseen samalla logiikalla kuin muut julkiset.

Kulttuurihörhön kannattaa tsekata pärähdyttävät wayang-varjonukke-esitykset. Erityisesti Keski-Jaavan Surakartan ja Yogyakartan nuket ovat ihailtuja, mutta hyvin moniaalla indonesialaiset nauttivat nukkien teatterista. Balilla kulttuuri-intendentti nauttii kauniista gamelan-musiikista, sekä temppelitanssista barong-hahmoineen, upeine pukuineen ja maskeineen. Kannattaa myös muistaa, että Bali on aussien Kanaria. Mutta kun näkee vaivaa, sieltäkin löytää mestoja, jotka ovat täydellisesti kaupallisimpien turrerysien ulkopuolella. Madventures suosittelee esimerkiksi Bingin Beachia Balin etelänipukassa tai – jos oikein kauas kaipaa – Sumban perämetsiä, jossa myös edesmennyt Mr. Davidin surffileiri sijaitsee. Balilla kannattaa myös porukalla vuokrata pinsi eli paikallinen purjevene kapteeneineen ja seilailla ympäri saarien paratiiseja.

Valintojen määrä on on uuvuttava, mutta tässä perustärpit:

* Sumatralta löytyy hieno jonkka, Tobajärvi, joka syntyi 70 000 vuotta sitten, kun tulivuori räjähti ja melkein pyyhki ihmiskunnan sukupuuttoon. Toban Samosirilla on pitkän linjan reppureissauskulttuuria.

* Kalimantanin viidakoissa asustelee – ainakin vielä – orangutangeja, joiden suojelualueita löytää myös Sumatralta.

* Jaavan saarella sijaitsee Indonesian pääkaupunki Jakarta ja pienmpiä mestoja, kuten kulturelli yliopistokaupunki Yogyarta.

* Bali on travellerien kestosuosikki biitseineen ja dyykkivesineen – mutta toki myös urpoturreineen, eli mestoja joutuu hieman valikoimaan.

* Yksi reppujengin suosikkeja 90-luvulta asti ovat Gili-saaret, jotka löytyvät Lombokin isomman saaren kyljestä Balin lähistöltä. Meno on edelleen iisiä, autot loistavat poissaolollaan ja sähköäkin jauhetaan generaattoreilla vain osan päivästä.

* Komodon kansallispuisto Floresin saarella tarjoaa tajuntaa laajentavia kokemuksia sekä vedenpinnan ylä- että alapuolella. Flores kuuluu Nusa Tenggaran saariryhmään, joka on yksi aidoimmista tonteista Indonesiassa.

Indonesia on kaakkoisaasialaisittain edullinen matkakohde, mutta isot siirtymiset toki verottavat matkakassaa – etenkin lennot. Säästäväiselle yöpymisiin, perussafkoihin ja muutenkin yleiseen reissaamiseen riittää mainiosti 20 euron päiväbudjetti.

Riku Rantala on Madventures-tv-sarjasta tuttu helsinkiläinen toimittaja. Rikun reissuvinkit -palsta ilmestyy Ilta-Sanomien verkossa viikoittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?