Aurinkorannikko on taas trendikäs – 6 uutta vinkkiä lomailuun! - Matkat - Ilta-Sanomat

Aurinkorannikko on taas trendikäs – 6 uutta vinkkiä lomailuun!

Julkaistu: 8.12.2014 12:00

Espanjan aurinkorannikko ei ole pelkkä Costa del Sol, vaan siihen kuuluu monia loistavia kohteita. Poimi parhaat paikat joko lasten kanssa pulikointiin, golfaukseen tai rentoon juhlintaan.

 Aikuisen maun Tarragona

Välimeri kimmeltää. On aamu ja perheet kiirehtivät piknik-koreineen ja uimaleluineen Tarragonan rannalle. Ollaan Unescon maailmanperintökaupunki Tarragonassa, Costa Doradalla, tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Suomalaisia ei Tarragonassa näy, mutta kaupunkia voi lämpimästi suositella varsinkin perheille tai vähän vanhemmille, aidosta katalonialaistunnelmasta tykkääville. Tarragonasta kun puuttuu turistikaupungin estetiikka.

Historiallisten raunioiden katveeseen vie kaksi pääkatua: Rambla Nova ja Rambla Vella. La Rambla -promenadia reunustavissa kaupoissa ja tiistaisin ja torstaisin järjestetyillä markkinoilla voi tehdä löytöjä. Sataman kalaravintolat tarjoavat saalistaan, ja vanhan kaupungin lukuisilla aukioilla pysähdytään ihmettelemään ajan hidasta kulkua.

Kahdeksan kilometrin päässä Tarragonasta sijaitsee Port Aventuran teemapuisto, johon lapset ja lapsenmieliset voivat tehdä päiväretken.

Miten: Lento Barcelonaan Vuelingilla ja tunnin junamatka Tarragonaan.

 Lapsiperheiden Los Alcazares

”Ihastuttava! Tämä on maailman suurin uima-allas", Hollywood-näyttelijä Esther Williams huudahti lomaillessaan Mar Menorin eli Pikkumeren rannalla. Pikkumeri on Murcian maakunnassa sijaitseva suolainen laguuni, jonka 24 kilometrin pituinen ja 100–1 200 metrin levyinen hiekkakaistale La Manga erottaa Välimerestä. Williams oli oikeassa: Pikkumeri näyttää epätodelliselta. Los Alcazaresin lomakaupungissa 170 neliökilometrin suuruinen ja syvimmillään seitsemänmetrinen Pikkumeri on parhaimmillaan.

Foinikialaisten ja maurilaisten hallitsijoiden kesähuviloiden paikka kelpaa myös tavallisille kuolevaisille. Majoituksen voi valita vuokrahuvilasta tai modernista hotelli 525:sta. Los Alcazares on espanjalaisten perheiden suosiossa puhtaiden rantojen vuoksi, joten tunnelma on rauhallinen ja rento.

Miten: Lento Murciaan ja loppumatka noin 30 kilometriä autolla.

 Golfaajan La Manga Club

20 kilometrin päässä Cartagenasta maisema on auringon polttama. Kauniiden ja rohkeiden La Manga Club lomakylään saavuttaessa alkaa vihertää. 1 400 eekkerin urheiluparatiisi sijaitsee Murcian vuoriston Välimeren Mar Menorista erottavilla kukkuloilla.

La Manga Club on andalusialaiseen tyyliin rakennettu punakeltainen kylä, josta voi ostaa lomaosakkeen tai lomailla vuokrahuvilassa tai viiden tähden Principe Felipe -hotellissa.

La Manga Clubissa maailman golf, tennis ja jalkapallojoukkueet harjoittelevat sesongin ulkopuolella. Tenniskenttiä on 24 ja jalkapalloa mahtuu pelaamaan useampi joukkue. Golfkentät tarjoavat vastusta myös kokeneelle golfaajalle.

La Manga Clubissa vartijat pitävät huolen turvallisuudesta. Ravintoloista suosituimpia ovat Canela, Luigi s ja Cala merinäköaloineen. Disneyland-tunnelmaa lisää se, että alueen kaikki baarit ja ravintolat ovat lomakylän omistuksessa. Lomailijoilla on myös käytössään omat kaupat, apteekki, lääkäri ja bensa-asema.

Miten: Lentämällä Norwegianilla Murciaan ja ajamalla autolla perille.

 Historianharrastajan Cartagena

Kello on 22 illalla, ja Cartagenan kaupungintalon aukiolla pelataan shakkia. Pelaajat ovat nuoria poikia. Murcian itsehallintoalueen Costa Blanca rannikon Cartagena ei ole rantakohde, vaan sopii historiasta kiinnostuneille.

Satamakaupunki Cartagena kukoisti Rooman valtakunnan aikana, kun Hannibal lähti kaupungista elefantteineen kohti Roomaa.

Menneisyys on esillä Cartagenan 12 museossa, 10 rakennuksessa, neljässä kirkossa ja arkeologisilla paikoilla. Tutkittavaa riittää vedenalaiselle arkeologialle omistetusta Arsquasta merimuseo CIM:iin ja Roman Theatre Museumin vaikuttavaan restaurointiin.

Cartagenan vanha kaupunki hurmaa kapeine katuine ja mainioine ravintoloineen. Sataman purjeveneet ja suuret risteilyalukset muistuttavat, ettei historiallista kaupunkia ole unohdettu.

Miten: Cartagenaan pääsee lentämällä Norwegianilla Murciaan.

 Juhlijan Malaga

Malagan härkätaistelusesonki on juuri avattu La Malaguetan areenalla. Perinteistä andalusialaista macho-kulttia tihkuvan taistelun jälkeen mennään illalliselle moderniin ravintolaan. Perinteet ja uusi kohtaavat Malagassa. Yli puolen miljoonan asukkaan kaupunki elää omaa elämäänsä Costa del Solin massaturismikohteiden keskellä.

Kaupunki lasketaan Aurinkorannikon parhaisiin biletyspaikkoihin. 300 vuosittaisesta aurinkopäivästä nauttiva Malaga juhlii ulkona. Placa de la Constitutionin ja Plaza de la Mercedin tapasbaarit täyttyvät iltaisin ihmisistä.

Juhlien lisäksi Malaga tarjoaa kulttuuria. Alcazaban linnoitus ja vuonna 2011 avattu Carmen Thyssen museo ovat monen listalla.

Pablo Picasson syntymäkaupungissa voi tutustua lähemmin suureen taiteilijaan Picasso museossa tai taiteilijan lapsuudenkodissa.

Picasson lisäksi Malaga ylpeilee Pedro Almodovarin elokuvien tähdellä Antonio Banderasilla.

Miten: Norwegian lentää suoraan Helsingistä Malagaan.

 Romantikon Cadiz

Paikalliset kutsuvat Cadizia Tacita de Plataksi eli Hopeakupiksi. Maailman vanhimpiin kaupunkeihin kuuluva Cadiz kimmeltää hopeisena Taviran tornista katsottuna.

Näkymä pitää jakaa, sillä se ei voisi olla romanttisempi. Costa de Luzilla eli Valon rannikolla on erityistä hohdetta, joka tuo melkein kyyneleet silmiin. Cadiz sopii pariskunnille – viikonloppumatkaksi tai jopa häämatkakohteeksi.

Tornista laskeudutaan barokkipalatsien ja Latinalaisessa Amerikassa rikastuneiden espanjalaisten rakennuttamien talojen kortteleihin, joita Atlantti ympäröi.

Cadizissa nautitaan äyriäisiä ja yövytään uudessa Atlantico Paradorissa. Parador on postmoderni, mutta satama tuo eksoottisuudessaan mieleen Kuuban Havannan tai Puerto Ricon San Juanin.

Rantabulevardia kävellen päätyy joko La Caletan biitsille tai illalliselle Faro ravintolaan.

Miten: Cadiziin pääsee helpoimmille lentämällä Norwegianilla Malagaan. Junamatka Cadiziin kestää kaksi ja puoli tuntia.

Tarragonassa pystyy yhdistämään rantaloman ja kulttuurin.

Kalastusta Mar Menorilla.

La Manga Clubin loma-alueella voi pelata golfia ja nauttia yksityisyydestä.

Väki viihtyy pitkään ulkona Cartagenassa.

Malagassa järjestetään yhä härkätaisteluita.

Romanttinen näkymä yli Cadizin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?