Sveitsin omituinen jouluperinne: Kymmenettuhannet ihmiset metsästävät joulupukkia - Matkat - Ilta-Sanomat

Sveitsin omituinen jouluperinne: Kymmenettuhannet ihmiset metsästävät joulupukkia

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.11.2014 18:01

Jos jokavuotinen kinkku-lanttulaatikko-lahjapaniikki-ruljanssi alkaa kyllästyttää, voi joulun odotukseen tuoda uusia tuulia muista kulttuureista.

Sveitsi

Kun jouluvalot on viritetty ikkunoille ja lasten tontuilla uhkailu aloitettu, voi joulun odotusperinteeseen lisätä sveitsiläisen ripauksen. Küssnachtin kylässä vietetään nimittäin joulukuun viidentenä päivänä joulupukinmetsästystä.

Tätä omituista tapahtumaa saapuu vuosittain seuraamaan kymmeniätuhansia ihmisiä. Alun perin keskiajalta peräisin oleva paraati kestää läpi yön, ja sen idea on tämä: 180 torvensoittajaa, 700 lehmänkellonsoittajaa ja 200 miestä valtavissa, loistavissa tonttulakeissa ajaa joulupukin ja hänen tonttunsa pois kaupungista.

Jos epäilet pukinmetsästyksen pienimuotoisempanakin häiritsevän naapureita, kannattaa matkustaa viralliselle tapahtumapaikalle; Küssnacht sijaitsee parin tunnin junamatkan päästä Zürichista. Seuraavana päivänä voi palata taas suomitunnelmaan ja ihastella juhlapukujen loistoa Linnasta.

Ranska Jos Linnan juhlat eivät kiinnosta, itsenäisyyspäivää voi viettää myös ranskalaisittain. Silloin erityishuomion saavat nimittäin lapset, kun heidän suojeluspyhimyksensä Nikolaus tuo yön aikana perheen pienimpien kenkiin karkkia, piparkakkuja ja muita herkkuja. Lorrainen maakunnassa suojeluspyhimystä juhlitaan suurin kulkuein.

Suomalaislapsilla vanha ranskalaistraditio tuntuu olevan hyvin tiedossa, useassa kodissa kengät ovat levällään eteisessä varmuuden vuoksi läpi vuoden.

Japanilainen joulu on kaupallinen. Buddhalaiseen perinteeseen joulunvietto ei kuulu.

Japanilainen joulu on kaupallinen. Buddhalaiseen perinteeseen joulunvietto ei kuulu.

Japani

Buddhalaisuuteen ei joulun vietto kuulu, joten Japanissa joulu on ennen kaikkea kaupallinen juhla. Krääsäjoulua rakastavat voivatkin hyvillä mielin vedota japanilaiseen perinteeseen ja ripustaa jouluvalot ja -koristeet esille jo lokakuun loppupuolella ensimmäisen adventin säännöstä sen kummemmin piittaamatta.

Japanilainen joulunvietto muistuttaa enemmän ystävänpäivää, ja ravintolat ovat täynnä pieniä paketteja vaihtavia rakastavaisia. Jos siis haluat vaihtelua joulunaikaan, vie rakkaasi pikkujouluillalliselle sushiravintolaan ja ota pieni paketti mukaan.

Italia

Jos jostain niin Italiasta kannattaa lainata perinteitä suomalaiseen joulupöytään. Vaihteluksi kinkulle joulupöytään voi kattaa salamia ja pancettaa, eikä mikään estä korvaamasta laatikoita tänä vuonna pastalla tai raviolilla. Ruokajuomaksi voi kokeilla kuplivaa proseccoa.

Joulupöydässä vietetään tietysti aikaa italialaiseen tyyliin tuntikaupalla. Rusinoin täytetty, näyttävä joululeivonnainen panettone on kelpo lisä jälkiruokapöytään joko luumurahkan rinnalle tai korvikkeeksi. Toista italialaisen joulupöydän herkkua, tomusokerilla kuorrutettua kakkua pandoroa on lupa nauttia vaikka aamupalaksi!

Myös tontuilla uhkailuun on italialaisilla korvike: luudalla lentelevä Befana-noita, joka toi alun perin lahjojen sijaan lasten sukkiin karkkeja, mutta täytti tuhmien lasten sukat hiilellä.Venäjä

Venäläistä joulua vietetään 7. tammikuuta, joten fanaattisimpien joulun ystävien kannattaa lisätä tämä perinne kalenteriinsa. Jos pakkasukko ei ole piipahtanut jo uutenavuotena jakamassa lapsille lahjoja, nyt se viimeistään tulee.

Kinkun turvottamille suomalaisille venäläinen jouluruokaperinne tammikuun alussa on enemmän kuin tervetullut: joulupöytä notkuu lähinnä erilaisia salaatteja.

Lähteet: http://www.klausjagen.ch/, http://www.stnicholascenter.org

Tuoreimmat osastosta