Mannerlaattojen välistä löytyy uskomaton maisema – katso video luonnonihmeestä - Matkat - Ilta-Sanomat

Mannerlaattojen välistä löytyy uskomaton maisema – katso video luonnonihmeestä

IS:n toimittaja sukelsi Islannissa Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen väliseen rotkoon.

14.10.2014 19:05

Islanti sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Euraasian välisten mannerlaattojen saumakohdassa. Maan suosituin sukelluspaikka Silfra on osa maailman suurinta vuorijonoa eli Atlantin keskiselännettä. Enimmäkseen vuoret ovat tietysti valtameren pinnan alla.

Silfrassa matkailija voi muutamassa kohdassa koskettaa samaan aikaan toisella kädellään Amerikkaa ja toisella Eurooppaa. Laatat alkoivat liikkua erilleen toisistaan 150 miljoonaa vuotta sitten ja ne ottavat toisistaan edelleen hajurakoa pari senttiä vuodessa.

Vesi on kristallinkirkasta ja näkyvyys on yli sata metriä. Raikas vesi on jopa juomakelpoista.

Myös snorklaajat ovat Silfraan tervetulleita.

Sukelluskortti ei siis ole välttämätön, mutta kuivapuku on. Silfran vesi on jäätävän kylmää. Kun kuivapuvun alla on lämmin väliasu ja sukat, kylmyys kirpaisee vain käsissä ja paljailla kasvoilla pienen hetken. Siihen tottuu nopeasti.

Veden lämpötila pyörii parissa kolmessa asteessa ympäri vuoden. Kylmyyden vuoksi Silfrassa ei juuri näe sukeltajien lisäksi muuta vedenalaista elämää. Hyvällä tuurilla siellä voi kuitenkin bongata esimerkiksi isoja taimenia.

Silfran alue on noin 600 kertaa 200 metriä. Yleensä sukellukset tapahtuvat noin kymmenen metrin syvyydessä.

Teoriassa Silfran luolat yltävät jopa yli 60 metriin, mutta niihin ei ole oikein asiaa. Laki kieltää sukeltamasta syvemmälle kuin 18 metriin.

Thingvallavatnin järvi on Islannin suurin luonnonjärvi. Sen vesi on peräisin 12 000 vuoden takaiselta jääkaudelta. Järven vesi suodattuu edelleen laavakivien läpi suoraan Langjökullin jäätiköltä. Veden 50 kilometrin matka voi kestää jopa sata vuotta.

Silfra sijaitsee Thingvellirin kansallispuistossa vajaan tunnin matkan päästä pääkaupunki Reykjavikista. Islannin vanhin ja johtava sukelluskeskus DIVE.IS järjestää Silfraan sukellus- ja snorklausretkiä ympäri vuoden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?