Villieläinsairaalan hurjat selvitymistarinat: "Pikkusiili-ilmiö, ensimmäinen villisika ja haavoittunut joutsenpoikanen" - Matkat - Ilta-Sanomat

Villieläinsairaalan hurjat selvitymistarinat: "Pikkusiili-ilmiö, ensimmäinen villisika ja haavoittunut joutsenen poikanen"

Tämä kesä on on ollut poikkeuksellinen Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa oli tänä kesänä suuri siili-ilmiö.­

27.8.2014 11:43

- Viime kesään verrattuna villieläinsairaalaan on toimitettu lähes kolme kertaa enemmän apua tarvitsevia siilinpoikasia. Kaikkiaan siilipoikasia on tullut 94, kun vastaavana aikana viime vuonna niitä oli 34, kertoo eläintenhoitaja Anne Hirvonen Korkeasaaren villieläinsairaalasta.

- Alkukesä oli kostea ja viileä, jolloin hyönteisiä, nilviäisiä ja matoja syövällä siilillä oli hyvä ravintotilanne ja poikasia on tullut paljon. Kuiva keskikesä on kuitenkin ajanut emot kauemmas ravinnonhakuun, jolloin ne ovat voineet menehtyä tapaturmaisesti tai päätyä eläinten ruoaksi. Voi olla, että jos emo on viipynyt pitkään ravinnonhakureissulla, poikaset ovat nälissään lähteneet pesästä etsimään emoa ja löydetty sitten harhailemasta.

Hirvosen mukaan ihmiset myös tietävät nykyään, että villieläinsairaalaan voi toimittaa apua tarvitsevia eläimiä, jolloin niitä tulee enemmän.

Yhdessä siilipoikueessa voi olla jopa 11 poikasta ja aluksi ne ovat vain pesän suojissa. Myöhemmin poikaset kuitenkin liikkuvat emon mukana ja voi olla että tällöin yksittäisiä poikasia eksyy matkasta.

- Siilejä jää kiinni myös marjapuskien suojaverkkoihin.

Hirvosen mukaan sairaalaan toimitetut poikaset ovat usein olleet ilman ravintoa useita päiviä. Monesti poikaset ovat pahasti kuivuneita ja elvytetään ensin nesteyttämällä. Nesteytyksen jälkeen pieniä poikasia ruokitaan korvikemaidolla. Vieroitusikäisillä poikasilla on jo hampaat, joten niille tarjotaan kiinteää ravintoa, kuten esimerkiksi kissanruokaa.

- Ihmisten olisi hyvä tietää, että useimpien siilien vatsa ei kestä viljaa. Käytännössä ne siis kärsivät keliakiasta. Siten ruoan tulee olla lihapitoista ja täysin viljatonta.

Villieläinsairaalassa siilit syötetään puolikiloisiksi ennen kuin lasketaan takaisin luontoon.

- Siilit vapautetaan löytöpaikalle. Jos paikka on huono ja esimerkiksi vilkasliikenteisten teiden vieressä, siileille on etsitty parempi vapautuspaikka.

Harvinainen villisika

Siiliaallon lisäksi villieläinsairaalassa on koettu myös muita ainutlaatuisia hetkiä. Toukokuun alussa sairaalaan toimitettiin muusta pahnueesta eksynyt villisianporsas.

- Porsas on nyt jo 20-kiloinen.  Sitä ei ole vielä yhdistetty aikuisten villisikojen kanssa, koska aikuiset ovat lähemmäs 200-kiloisia. Porsaalla epäillään lapsuusiän epilepsiaa, johon sillä on nyt lääkitys. Aikuisena sen olisi pärjättävä ilman lääkitystä, joten nyt toivotaan, että sairaus menee ohi. 200-kiloiselle kun on vaikea antaa lääkettä.

Epäillään, että Sipoosta löytynyt porsas on eksynyt muusta poikueesta sairautensa takia. Pikkupossun onneksi Korkeasaareen saapui tänä keväänä uutena lajina villisikoja, joten on mahdollista että se saa pysyvän kodin laumasta.

Kesän lintuhoidokit

- Viime syksynä oli käpytikoilla oli vaellus, jolloin niitä tuli paljon. Nyt tänä kesänä on ollut viisi kanahaukkaa. Juhannuksen jälkeen hoitolan tuotiin huuhkaja, joka oli löytynyt märkänä ojasta, varikset kimpussaan. Huuhkaja ei kuitenkaan löydetty mitään varsinaista vikaa. Muutaman viikon levon jälkeen huuhkaja vapautettiin jatkamaan matkojaan.

Hirvonen muistuttaa katkenneiden siimojen jokavuotisesta ongelmasta, joka aiheuttaa linnuille pahoja vaurioita.

- Katkenneet siimat pitää kerätä aina pois. Tänä kesänä Töölönlahdelta pelastettiin joutsenen poikanen, jonka nokasta roikkui uistin. Poikanen toimitettiin hoitolaan, jossa uistin ja poikasen nielaisema siimamytty saatiin poistettua. Pikkujoutsen palautettiin vielä samana päivänä takaisin vanhemmilleen. Onneksi vanhemmat tunnistivat poikasensa ja ottivat sen heti suojiinsa. Siinä tuli melkein tuli tippa linssiin, Hirvonen kertoo.

Toimintaohjeet, jos löydät haavoittuneen eläimen tai harhailevan poikasen:

- Poikasten osalta varmista, että eläin on todella hylätty. Esimerkiksi jänis- ja hirvieläimet voivat jättää jälkikasvunsa yksin maastoon.- Jos löytää apua tarvitsevan eläimen, on hyvä soittaa ja kysyä ensin asiantuntija-apua, esimerkiksi villieläinsairaalasta. - Selvästi loukkaantuneen eläimen voi toimittaa hoitolaan pahvilaatikossa.- Pääkaupunkiseudulla myös pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö ja vpk kuljettavat eläimiä hoitolaan.- Luonnon eläimistä voi soittaa pelastuslaitoksen tilannekeskukseen. Yleiseen hätänumeroon saa soittaa vain, jos eläin aiheuttaa vaaraa esimerkiksi liikenteessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?