Oletko sinä vastuullinen matkailija? Älä sitten tee näitä 6 virhettä!

Julkaistu:

Katso vinkit
Matkailu opettaa ja avartaa matkaajaa ja parhaimmillaan tukee paikallista yhteisöä ja kulttuuria. Älä siis tee samoja virheitä kuin Pertti Perusmatkailija. Ole Ville Vastuullinen.
Pertti Perusmatkailija on lähdössä Thaimaahan ensimmäistä kertaa elämässään ensi talvena. Pertti on päättänyt vaimoinensa matkustaa kohteeseen ja miettiä sitten, mitä tehdä. Turha sitä on etukäteen stressata.

1. Tieto on valtaa

Pertin kannattaisi olla ennalta selvää maasta, sen historiasta ja tavoista. Silloin hän osaa käyttäytyä oikein ja tiedostaa maan kulttuuriin liittyvät asiat. 

On myös turvallisuuden ja matkustamisen sujuvuuden kannalta ensisijaista ottaa matkakohteestaan selvää.

Pertti matkustaa Thaimaahan kuumimpaan sesonkiaikaan. Silloin siellä on Pertin mielestä tarpeeksi muita suomalaisia tukena ja turvana. Ja suuremmalla todennäköisyydellä aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta.

2. Matkusta sesongin ulkopuolella

Kun matkustaa sesongin ulkopuolella, ei tarvitse jonotella ja hinnat ovat halvempia ja ympäristökin tykkää, kun se kuormittuu vähemmän.
Ja kun matkailijoita saapuu maahan ympäri vuoden, turismista tulevat tulot jakautuvat tasaisemmin ja ympäristö kuormittuu vähemmän.

Pertti valitsee matkanjärjestäjäksi kansainvälisen yrityksen. Siihen voi luottaa! Pienemmät vain huijaisivat rahat.

3. Valitse vastuullinen matkanjärjestäjä

Pertin kannattaisi kartoittaa tarkemmin vaihtoehtojaan. Vastuullinen ja kohdemaan hyvin tunteva matkanjärjestäjä pystyy parhaiten hyödyttämään paikallisväestöä ja tarjoamaan antoisamman matkan.Pertillä on herkkä masu ja epäileväinen mieli. Hän ei aio syödä, nukkua tai tehdä ostoksiaan muualla kuin turvallisissa, kansainvälisissä ketjupaikoissa. 


4. Käytä paikallisia palveluita

Pertti voisi rohkeasti suosia Thaimaassa thaimaalaista. Näin maasta ulos virtaava raha on Pertin kohdalla mahdollisimman pieni, ja kohde hyötyy mahdollisimman paljon.

Kun lomalle kerran lähdetään, Pertti ei aio murehtia veden- tai energiankulutuksesta ja jätteistä. Emäntä naputtaa niistä ihan tarpeeksi arkisin.

5. Säästä luontoa

Jotta Thaimaa ja muut suosikkikohteet pystyvät jatkossakin vastaanottamaan yhä kasvavia turistivirtoja, on tärkeää, että matkailijat toimivat vastuullisesti.

Energiaa ja vettä säästämällä, matkan ekologinen jalanjälki on pienempi.

On myös tärkeä huolehtia omat jätteensä roskiin ja minimoitava niiden syntyä. Vain hetken paikan päällä oleva Pertti ei näe, mitä ongelmia jätteistä voi syntyä.

Perttiä ei kiinnosta tutustua paikalliseen kulttuuriin. Puhua nyt tuntemattomille! Eihän sitä nyt lomalla jaksa. Pertin päätavoitteena on kumota mahdollisimman monta Changia ja kärventää vatsankumpuaan mahdollisimman punaiseksi.

6. Tutustu ja kunnioita


Jos Pertti uskaltaisi ottaa kontaktia paikalliseen väestöön, hän saisi matkastaan paljon enemmän irti. Hän myös oppisi kunnioittamaan paikallisväestöä ja ymmärtämään heidän tapojaan ja tottumuksiaan. Matkailunhan pitäisi avartaa.

Lähde: Reilun matkailun yhdistys

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt