Lentoemäntä paljastaa: Näin pakkaat kuin ammattilainen

Lentoemäntä Riitta Kiiveri on matkustanut työkseen 40 vuotta. Ota tästä talteen pakkaamisen ammattilaisen vinkit lomamatkalle.

4.7.2013 12:23

Tarkista näistä ohjeista, osaatko pakata matkalaukkusi oikein.

1. Älä pakkaa liikaa

Lennolle saa ottaa mukaan vain rajallisen määrän tavaraa. Yleensä ruumaan menevä matkalaukku saa painaa enintään 23 kiloa. Jos sallitut kilot ylittyvät, lisäkilot maksavat - paljon. Laukun painossa säästää helposti, kun matkalla suosii ilmavia asusteita. Kevyt ja lämmin untuvaliivi toimii kohteessa kuin kohteessa ja menee hyvin pieneen tilaan. Huivi suojaa auringolta.

2. Suosi lilliputtikokoa

Jätä isot hiuslakkapurkit ja sampoopullot suosiolla kotiin ja hanki matkaa varten pieniä täyttöpulloja ja lilliputtikokoisia purnukoita. Pakkaa dödöt, tuoksut, meikit, vahat, voiteet, aurinkosuojat, käsidesit ja hammastahnat omaan pieneen hygienialaukkuun, etteivät ne ole levällään pitkin matkalaukkua. Kiiverillä on aina mukana myös talkkia, joka estää hikoilua.

3. Täytä ensiapupussi

Pieni ensiapupussi on ehdoton! Täytä pussi ainakin rakkolaastareilla, hyttyssuojalla ja lääkkeillä yleisimpiin matkasairauksiin, kuten nestetasapainon heikkenemiseen, päänsärkyyn ja flunssaan.

4. Kengät kenkäpussiin

Mukavat kengät ovat tärkeät. Jos kengät ahdistavat, koko matka voi olla pilalla. Lentoemäntä ottaa mukaan ainakin kolme paria erilaisia kenkiä: korkokengät, sandaalit ja tossut. Sujauta kengät kenkäpusseihin, jolloin ne eivät tahraa vaatteita.

5. Rullaa paidat

Kun paidat rullaa ohuiksi pötkylöiksi, ne eivät pääse rypistymään ja ne vievät vähemmän tilaa matkalaukusta. Jos lähtee kylmempään kohteeseen, jossa tarvitaan paksuja toppavaatteita, vaatteet kannattaa panna pussiin ja imaista pussista ylimääräinen ilma pois imurilla.

6. Älä raahaa koko vaatekaappia

Matkalaukkuun ei tarvitse tyhjentää koko vaatekaapin sisältöä. Kiiveri ottaa mukaan muutamia vaatteita, jotka ovat kevyitä, mukavia ja tyylikkäitä. Hän kuitenkin suosittelee ottamaan ylimääräistä t-paitoja, shortseja ja farkkuja siltä varalta, että vaatteet kastuvat tai likaantuvat.

Tarkista aina kohteen lämpötila ja pakkaa sen mukaan.

7. Panosta yksityiskohtiin

Jos kohteessa on tiedossa rentoja iltamenoja, ota mukaan paremmat korvakorut, hieno vyö, tyylikkäät korkokengät ja nätti käsilaukku. Niillä saa siististä arkisestakin asusteesta juhlavamman. Aina ei tarvita iltapukua.

8. Pakkaa tärkeimmät käsimatkatavaroihin

Passit, rahat ja lääkkeet. Jos nämä pakkaa ruumaan menevään laukkuun ja laukku menee väärään osoitteeseen, kaikki tärkeä on kadoksissa.

Kamerat ja kannettavat tietokoneet. Kalliit ja herkät laitteet hajoavat helposti matkalaukussa, joita laukkujenkäsittelijät heittelevät usein armotta.

Villasukat. Vaikka matkustaisit miten lämpimään maahan tahansa, niin villasukat ovat pitkällä lennolla huomattavasti mukavammat kuin puristavat kengät. Ne estävät myös jalkojen paleltumisen lentokoneen viileässä ilmassa.

9. Muista nestesääntö

Jos matkustat vain käsimatkatavaroiden kanssa ja pakkaat kassiisi nestemäisiä tuotteita, muista, että nesteiden pitää olla läpinäkyvässä muovipussissa. Älä myöskään unohda, että lentokentän turvatarkastuksen läpi saa viedä nesteitä vain pikkupulloissa, joihin mahtuu enintään 100 millilitraa sisältöä.

Laukku kaupunkilomalle

Laukku kaupunkilomalle: Asettele tavarat järjestykseen pöydälle. Pakkaa sen jälkeen laukku asettaen raskaimmat tavarat pohjalle. Lentoemäntä Riitta Kiiveri näyttää mallia.

Laukku pidemmälle matkalle

Ei näin

Pakkaa näin

Laukku pidemmälle matkalle: Älä yritä ottaa mukaasi koko vaatekaappia, vaan panosta muunneltaviin asukokonaisuuksiin.

RIITTA KIIVERI

  • Työskenteli lentoemäntänä 40 vuotta.

  • Aloitti legendaarisen Pan Amin palveluksessa, jossa työskenteli myös

  • nykyinen muotiyrittäjä Kaarina Kivilahti.

  • Myöhemmin Kiiveri siirtyi lentämään Finnairin sinivalkoisille siiville.

  • On ollut mukana kirjoittamassa lentoemäntien elämästä kertovaa Taivas

  • mikä työpaikka! -kirjaa. Häneltä on hiljattain julkaistu esikoisrunokokoelma Sylissäni.

Teksti: Sami Takala

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?