Geishaa etsimässä - löytyykö Kiotosta enää oikeaa japanilaista perinnettä? - Matkat - Ilta-Sanomat

Geishaa etsimässä - löytyykö Kiotosta enää oikeaa japanilaista perinnettä?

Ammattiviihdyttäjien löytäminen Kioton kapeilta kujilta ei olekaan ihan helppoa.

Kiyomitzu-Deran buddhalaistemppeliltä on hulppeat näkymät 1,5 miljoonan asukkaan Kiotoon.­

6.3.2014 6:49

Ensimmäinen yö Kiotossa katkeaa outoon ääneen. Ii-aa, ii-aa, ii-aa. Säpsähdän ylös sängystä: mitä täällä tapahtuu

Pian tajuan maanjäristyksen keinuttavan hotellia. Olo on kuin keikkuisi veneellä aallokossa. Koen ensimmäistä kertaa maanjäristyksen, mutta kiotolaisille ne ovat tuttuja.

Seismologiset laitteet mittaavat Japanissa lähes päivittäin pieniä maanjäristyksiä ja suurempia useita kertoja vuodessa. Tällä kertaa tilanne on melko pian ohi - ilman suurempia vaurioita.

Näitä katuja pitkin maikon voi nähdä kiiruhtavan viihdyttämään asiakkaitaan.­

Olen tullut Japanin vanhaan keisarilliseen kaupunkiin nähdäkseni edes vilauksen mystisistä geishoista - tai maikoista ja geikoista, kuten heitä Kiotossa kutsutaan.

Maikot ovat geishaharjoittelijoita, geikot taas arvostettuja viihdyttäjiä, taiteilijoita ja luottohenkilöitä, jotka ovat käyneet pitkän koulutuksen ammattiinsa.

Ensimmäisenä iltana tyydyin vain tähyilemään sushilautasen äärellä Kamogawa-joen toiselle puolelle Gioniin, geishojen perinteiseen kaupunginosaan. Tänään otan tavoitteekseni nähdä edes yhden valkokasvoisen viihdyttämisen mestarin.

Gionin Corner-teatterissa esitetään maikojen perinteistä tanssia.­

Opaskirjan mukaan geikoon törmää enää vain aniharvoin Gionin kapeilla kujilla. Maikon näkeminen on helpompaa. Parasta on aloittaa maikobongailu iltapäivällä viiden ja kuuden välillä, jolloin he suuntaavat geishatalostaan, okiyasta, johonkin Gionin kuuluisista teehuoneista esittelemään soitto-, laulu- ja keskustelutaitojaan.

Odotellessani päätän tutustua kaupungin padogoihin ja kiivetä Kioton kuuluisimmalle buddhalaiselle temppelille Kiyomitzu-Deralle.

Kapean tien kipuaminen helteessä ei ole tuskaa, sillä sen varrella on kiinnostavia pikkupuoteja, joiden viileydessä voi kerätä hetken voimia.

Geta-sandaaleita näkyy Kiotossa usein.­

Samalla voi ihastella perinteisiä kiotolaisia kimonoja ihmisten päällä. Näkymä tummapuisen temppelin terassilta on hulppea. Sitä kannattelevat vuorenrinteessä tukevat puupilarit.

Alhaalla eteen levittäytyy koko 1,5 miljoonan asukkaan Kioto. Puhtaan veden temppeli villitsee ihmiset kauhomaan pitkillä puukupeilla suuhunsa edes pisaran puhdasta lähdevettä. Sillä väitetään olevan parantavia voimia.

Erityisesti viikonloppuisin kaupungilla näkyy paljon kimonoihin sonnustautuneita kiotolasia.­

Mutta nyt on aika palata Gioniin. Jalat huutavat armoa pitkän paluumatkan jälkeen. Päätän silti haravoida perusteellisesti sen geishakadut läpi.

Matalat puiset talot Hamani-kojin ja Shijo-dorin läheisillä kujilla ovat silmille karkkia, mutta yhtään maikoa ei eteen ilmesty. Myös Kioton kuuluisimman teetalon Ichirikin edustalla vedän vesiperän. Sisään ei ole asiaa kuin kutsuttuna.

Kiyomitzu-Deran buddhalaistemppeliltä on hulppeat näkymät 1,5 miljoonan asukkaan Kiotoon.­

On turvauduttava hätäratkaisuun. Ostan liput Corner-teatteriin, joka lupaa ohjelmassaan muiden muassa maikojen perinteistä tanssia, kukka-asettelua, teeseremonian alkeet, perinteistä japanilaista komediaa ja nukketeatteria.

Maikot ovat tanssissaan ylväitä, näyttävät hivenen surumielisiltäkin. Kauneuden ja täydellisyyden tavoittelu on heidän elämäntehtävänsä.

Maikoja enemmän mieleen jää huikean taidokas nukketeatteri ja hölmöläisten hommaksi äityvä komedia japanilaisesta juopottelusta.

Gionia halkovan Shijo Dorin toisella puolella silmä lepää veden ja valon leikeissä.­

Mutta missä maikot luuraavat, kun heitä ei näy lyhtyjen valaisemilla kujilla? Päätän koukata takaisin hotellille Gionia halkovan Shijo Dorin toiselta puolelta.

Yhtäkkiä ravintolan oviaukosta astuu ulos valkokasvoinen ja punahuulinen nainen kimonossa ja maikon muhkeassa obissa. Osa japanilaista perinnettä, ikiaikaista historiaa katoaa neonvalojen räiskeessä ripeästi taksin takapenkille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?