5000 kilometrin ajomatka Australian autiomaassa johtaa tänne - Matkat - Ilta-Sanomat

5000 kilometrin ajomatka Australian autiomaassa johtaa tänne

Matarankan kuumassa lähteessä lilluu helposti tunteja.

Julkaistu: 11.3.2014 7:05

Tuhansien kilometrien pölyt, tuskat ja kolotukset huuhtoutuvat Matarankan kuumaan lähteeseen Australiassa.

Tienvarrella nököttää kenguruita, käärmeitä ja moottoritie edessä tulvii. Vai ovatko ne sittenkin pensaita, renkaan palasia ja kangastuksia? Mistään ei voi enää olla varma, kun on ajanut Australiaa halkovaa Stuart Highwayta tuhansia kilometrejä.

Leirintäalueella Alice Springsissä voi törmätä lähes kesyihin pikkukenguruihin eli wallabeihin.

Taakse on jäänyt jumalien hylkäämiä loukkoja, kuolleita kenguruita ja polttavaa autiomaata, mutta palkinto häämöttää edessä: Mataranka on vain sadan kilometrin päässä. Matarankan kylä ja sen kuuma lähde, jonka jälkeen 30-asteinen ilma tuntuu kylmältä. Lähde, johon pulppuaa maan povesta joka minuutti 16000 litraa ihanaa, kuumaa ja virvoittavaa vettä. Mutta vielä ollaan kaukana. Enää ei lasketa kilometrejä vaan metrejä, ja niitä on liikaa. Takana on yli 5000 kilometriä, mutta seuraavat sata eivät tunnu päättyvän koskaan. Auto nielee tien viivoja eikä tule kylläiseksi.

Stuart Highway alkaa tai päättyy Darwiniin, jonka auringonlaskut lumoavat.

Maailman massiivisin monoliitti Uluru eli Ayers Rock lumoaa vuosittain tuhansia turisteja.

Jälkeen jää hikinen pyöräilijä, mutta sekään ei lohduta. Hänkin on varmaan perillä ennen meitä. Sitten kyltti kertoo: Mataranka 2 kilometriä. Vai onko sekin vain kangastus? Ei, siellä se siintää. Mataranka, tuo 400 ihmisen asuttama kyläpahanen, joka on jostain syystä päätynyt Australian autiomaan reunalle pelastamaan mannerta ylittäviä autoilijoita.

Adelaide Riverin krokotiilit hyppäävät vedestä, kun oppaat tarjoavat niille makupaloja.

Matarankan kuuma lähde on tuonut eurooppalaisille virvoitusta toisesta maailmansodasta lähtien. Silloin siinä kylpivät upseerit, joista yksi päätti perustaa leirintäalueen lähteen ympärille. Siitä saakka lähde on ollut kaikkien ohi matkaavien vapaassa käytössä. Ja nyt lähde on lähellä. Parkkipaikalta matkaa on enää parisataa metriä. Lähde sijaitsee luonnonpuistossa, jonka portilla kyltti kertoo, että altaassa saattaa pulikoida ihmisten lisäksi kilpikonnia ja krokotiilejä.

Australian autiomaasta näkee toisen puolen, kun poistuu päällystetyiltä teiltä. Tosin tie jatkuu loputtomiin myös niillä.

Kahdeksanvuotias Max kuuluu Australian alkuperäisasukkaisiin. Hänen esi-isänsä ovat asuneet Nitmilukin luonnonpuiston alueella tuhansia vuosia.

Aivan sama, vaikka olisi leijonia - nyt on päästävä uimaan. Vielä pari askelta, ja siellä se on. Sinisenä, vehreänä ja taivaallisena hohtava lähde. Vaatteet pois, hyppy altaaseen ja ihme tapahtuu. Matkan rasitukset sulavat siniseen veteen. 5000 kilometriä lähinnä naurattaa, kun lilluu kuumassa kylvyssä palmukaton alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?