Sukset olalle ja naapuriin – tunnetko jo nämä ruotsalaisrinteet?

Julkaistu:

LIV
Alkaako Åre olla jo nähty? Ruotsista löytyy paljon muitakin rinteitä sekä leppoisalle laskettelijalle että vauhtia kaipaavalle.


Vemdalen

Jos Åren rinteet on jo koluttu läpi, seuraava etappi voi löytyä aavistuksen etelämpää. Vemdalenin kolmesta hiihtokeskuksesta löytyy yhteensä 55 rinnettä ja 34 hissiä, joista yksi, Grizzly Express, on Skandinavian nopein tuolihissi. Hiihtolomakautena keskuksessa vierailee myös paljon lapsiperheitä.

Vemdalsskaletin keskus sopii myös iltamenoja kaipaaville, vaikka meininki ei vedäkään vertoja Åren yöelämälle. Tukholmasta alueelle on runsaan viiden tunnin ajomatka.


Riksgränsen ja Björkliden

Maailman pohjoisimman hiihtokeskuksen Riksgränsenin alueelta löytyy näyttäviä vuoristomaisemia – jos niitä nimittäin ehtii ihailemaan, sillä rinteissä riittää haastetta kokeneemmallekin laskijalle. Merkittyjen rinteiden lisäksi alueella on paljon mahdollisuuksia off-pistelaskuun. Paikka soveltuu myös helihiihtoon, jossa laskupaikkojen välillä liikutaan helikopterin kyydissä.

Hieman rauhallisempi vaihtoehto on lähistöllä sijaitseva Björklidenin keskus, joka sopii lapsiperheille, mutta josta löytyy niin ikään myös haastavia rinteitä.  Molemmat keskukset sijaitsevat pohjoisessa Norjan rajalla, mutta paikan päälle pääsee kätevästi lentämällä Kiirunan kentälle.


Järvsöbacken

Hieman pienemmästä perheiden suosikkikohteesta löytyy seitsemän hissiä ja 19 rinnettä, joista suuri osa sopii myös aloitteleville laskijoille. Perheomisteinen hiihtokeskus on yksi Ruotsin vanhimmista: ensimmäinen rinne otettiin käyttöön jo 1930-luvun lopulla.

Aivan keskuksen kyljestä löytyy Järvsön kylä, josta löytyy muun muassa kauppoja ja ravintoloita. Myös lapsille järjestetään monenlaista ohjelmaa. Keskus sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.


Hassela Ski Resort

Noin neljän tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta löytyy niin ikään perheystävällinen kohde. Näillä leveyksillä korkeuserot alkavat olla jo samaa luokkaa kuin Suomen Lapissa. Murtomaahiihdon ystävät voivat lähteä sivakoimaan tunturin laelle ja ihailla samalla näköaloja.

Hissejä keskuksessa on kahdeksan ja rinteitä 16. Keskuksen pienehköstä koosta huolimatta ohjelmaan on panostettu: Hasselassa järjestetään läpi talven teemaviikkoja, jotka voivat keskittyä esimerkiksi ruokaan tai lastenohjelmaan.


Funäsfjällen

Jos laskettelun lisäksi kiinnostaa myös murtomaahiihto, Funäsfjällenin alue on melko kaukaisesta sijainnistaan huolimatta vierailun väärti. Parin tuhannen asukkaan kyläverkoston väkiluku kasvaa kuumimpana sesonkiaikana jopa 25 000 henkilöön.

Yhdellä lipulla pääsee viiteen laskettelukeskukseen, joissa on yhteensä 135 rinnettä ja 38 hissiä. Lisäksi alueelta löytyy 300 kilometrin verran valmiita latuja ja vielä enemmän moottorikelkkareittejä. Näillä seuduilla harjoittelee myös Ruotsin hiihtomaajoukkue.

Lähteet: Joonas Halla/VisitSweden, laskettelukeskusten verkkosivut

Anu-Elina Ervasti

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt